Ongeveer 30 jaar was het een geloofsartikel en vuistregel voor beleggers. Een evenwichtige portefeuille bestond voor 60% uit aandelen en voor 40% uit staatsobligaties. De obligaties maakten de portefeuille veilig en zeker, een vorm van gratis verzekering.
De geloofsovertuiging stoelde op resultaten. Gemiddeld leverde deze portefeuille een rendement van 8%. Ongeveer 6% voor de obligaties en 10% voor de aandelen.
Maar deze zekerheid is weg. Het rendement op staatsobligaties is nagenoeg 0%. Om vandaag de dag een rendement a la de afgelopen 30 jaar binnen te slepen, moeten aandelen al snel meer dan 13% renderen.
M.a.w de belegger moet veel meer risico gaan nemen. Dat zal waarschijnlijk tot ongelukken gaan leiden. Het alternatief is dat beleggers op zoek gaan naar een nieuwe vorm van veiligheid en zekerheid in de portefeuille. Dat zal er dan wel weer in kunnen resulteren dat de gemiddelde rendementen dalen onder die van de afgelopen 30 jaar!
Start met Automatisch Beleggen
Trading in contracts for difference bereikte in 2021 een nieuw record. Desalniettemin vrezen de analisten een ommekeer als de algemene voorwaarden voor beleggers niet verbeteren.
Wat is verstandig en handig voor de belegger? Veel segmenten van de aandelenmarkt zijn achtergebleven en dus goedkoop. Oppikken dan maar en afwachten?!
De meningen zijn verdeeld over de vraag of je de voorkeur geeft aan Bitcoin of goud. Maar deze vraag hangt blijkbaar af van de leeftijdsgroep van de beleggers .
De renteontwikkeling blijft de markt voor raadselen plaatsen. Begin augustus daalde de yield op de 10jaars treasury naar 1,13%.