Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Is beleggen alleen voor mannen ?

Terwijl mannen liever in aandelen beleggen, geven vrouwen hun geld de voorkeur aan spaarrekeningen. Dit is alarmerend , omdat vrouwen in de toekomst in het nadeel zullen zijn, analyseert Marius Kleinheyer, onderzoeksanalist aan het Flossbach von Storch Research Institute in Keulen.

In samenwerking met het GfK-Institut heeft het Flossbach von Storch Research Institute afgelopen november een onderzoek uitgevoerd onder 10.000 mensen in Duitsland. We vroegen ook: “Stel bijvoorbeeld dat je voor de geboorte van je kind of kleinkind minstens 18 euro per maand moet betalen. Hoe zou u het geld het liefst investeren? ”

Met aandelen hebben beleggers historisch gezien significant hogere rendementen behaald dan spaarrekeningen. In de toekomst zal het verschil waarschijnlijk nog groter zijn. De schijnbaar veilige besparing op vastrentende rekeningen is een verliezende transactie geworden sinds de rentetarieven bijna nul zijn. Omdat inflatie allesbehalve dood is, verliest geld – of het nu in de portemonnee of voor rekening is – in de loop van de tijd zijn koopkracht. De reële activa krijgen daarentegen koopkracht omdat ze in de toekomst kunnen worden ingewisseld voor meer geld. Onder deze omstandigheden moet geld op lange termijn worden belegd in reële activa, zoals aandelen.

Maar aandelen hebben geen goed imago. De meeste mensen dat ze speculatieve instrumenten zijn, het speelgoed van gokkers. Zeer weinigen kunnen de link maken met het idee dat ze deelnemen aan bedrijven en de winsten die ze genereren gedurende een lange periode van tijd. Dit is nodig om uw eigen fortuin voor de ouderdom op te bouwen,, Te vaak gaan de rolluiken onmiddellijk naar beneden. De prijs voor deze desinteresse is hoog: men blijft economisch achter. .

De investeringsbehoeften zijn hetzelfde voor zowel vrouwen als mannen. Iedereen die voor zijn of haar oude dag moet zorgen, moet vrij zijn om te beslissen op welke manier hij zijn bestemming wil bereiken. Het beleggingsrendement maakt geen onderscheid tussen de geslachten.

Voor vrouwen zal het onderwerp ouderdomsvoorziening in de toekomst echter nog belangrijker worden dan voor mannen. Vrouwen worden gemiddeld ouder en moeten daarom een ​​langere periode voorzien. Tegelijkertijd verdienen vrouwen gemiddeld minder dan mannen. Vanwege de hoge echtscheidingspercentages zijn veel vrouwen niet langer in staat om gezinsbijslagen te krijgen.

In de afgelopen 15 jaar hebben verschillende economen, sociologen en psychologen het beleggingsgedrag van mannen en vrouwen onderzocht en verschillen gevonden. De reden: vrouwen zijn eerder bang voor risico dan voor mannen.

De verklaringen hiervoor zijn veelvuldig. Een studie van de University of Chicago in 2009 suggereert dat het mannelijke hormoon testosteron verantwoordelijk is voor de verschillen in het nemen van risico’s. Testosteron verhoogt de prikkel voor competitie en dominantie, vermindert angst en verandert de subjectieve evaluatie van acties die verband houden met beloning of straf. Omdat mannen gemiddeld meer testosteron hebben, nemen ze ook meer risico’s.

Een sociologische verklaring, die zeker past deze bevinding, zorgt voor een studie van de Bonn econoom Oded Stark uit het jaar 2015. In navolging van eerdere studies, legt hij uit waarom vooral alleenstaande mannen de neiging hebben meer in aandelen te beleggen, terwijl alleenstaande vrouwen de voorkeur geven aan risicovrije vastrentende beleggingen. In de huwelijksmarkt is een lagere sociale status slechter voor mannen dan voor vrouwen. Met andere woorden, mannen nemen meer risico’s om een ​​betere kans te hebben op partnerkeuze door een hogere sociale status.

Andere studies benadrukken dat de attitudes van mannen en vrouwen vooral te danken zijn aan de kennis over investeringen en de daarmee opgedane ervaring. Misschien denken sommige vrouwen nog steeds dat beleggen een mannenzaak is.

Overwegingen van deze aard kunnen echter niet worden gebruikt om de risicohouding van een bepaalde persoon te voorspellen. Overigens kan zelfs een persoon die risico’s mijdt, toch risico nemen. In principe is de angst voor risico zeer nuttig als deze niet tot een totale blokkering leidt.

Misschien helpen zelfbewuste vrouwen in de toekomst zich te bevrijden van hun slechte imago. Aandeleninvesteringen vragen geduld, omdat het rendement in de loop van de tijd wordt gegenereerd. En vrouwen staan ​​bekend als meer geduldig dan mannen. Maar voor vrouwen om te kunnen kapitaliseren op hun aandeleninvesteringen, moeten ze naar het onderwerp kijken: op school, met vriendinnen, met ouders – en misschien zullen ze een vertrouwde adviseur vinden.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *