Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dreigt een financiële crisis 2.0 ?

Tien jaar nadat de financiële crisis zijn hoogtepunt bereikte in maart 2009, zijn de angsten voor een nieuwe financiële crisis voorbij. De hete vastgoedmarkten zijn zorgwekkend. Maar het grootste gevaar komt deze keer van de bedrijven.

Wilt u profiteren van een eventuele daling van de beurzen? Wij hebben een systeem ontwikkeld die dat kan. Klik hier voor de video.

In de Verenigde Staten is angst voor een nieuwe vastgoedcrisis. weggeëbd. Nadat de prijzen in de laatste jaren bijna één richting kende, namelijk naar boven, dalen ze nu in wereldsteden als New York. De prijs van een appartement in Manhattan is met een gemiddelde van vijf procent gedaald op jaarbasis.

Vastgoedcrisis als een voorbode van een recessie

Sinds 2012 zijn de huizenprijzen in de VS met ongeveer 50 procent gestegen. In Phoenix, Denver en Atlanta zijn de prijzen bijna verdubbeld.

Dat is een slecht voorteken. Omdat sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog negen van de elf recessies in de VS zijn veroorzaakt door een instorting van de vastgoedmarkt. In 2008 leidden zelfs de massale wanbetalingen op leningen voor subprime op de Amerikaanse huizenmarkt tot de grote economische en financiële crisis . Zou dit kunnen worden herhaald? Waarschijnlijk niet, zeggen de meeste experts. Ze verwachten eerder een “zachte” landing van de Amerikaanse vastgoedmarkt.

Bedrijven grootste dreiging

De grootste dreiging kan dit keer van bedrijven komen. Meer specifiek, bedrijven die zwaar in de schulden zitten en nog steeds krediet krijgen. De markt voor zogenaamde “leveraged loans” , dwz leningen van bedrijven met een zware schuldenlast, is booming. De markt voor gesecuritiseerde leningen heeft al een volume van $ 1,3 biljoen. Dit maakt het groter dan de markt voor risicovolle junk-obligaties . En tweemaal zo groot als de hypotheekmarkt voor subprime 2007, waarschuwde de CEO van Bank of England, Mark Carney, onlangs.

De leveraged-leningen hebben geen vaste rentecoupons, maar een risicopremie op interbancaire tarieven zoals de Libor . Voor debiteuren met een slechte kredietwaardigheid is het goedkoper geworden om door te lenen. Omgekeerd nemen de risico’s voor crediteuren toe. Het aandeel van “covenant-lite” -leningen, leningen zonder solvabiliteitscontroles, is sinds de financiële crisis tot het hoogste niveau gestegen.

Fed en Bank of England bezorgd

De centrale bankiers trekken aan de bel. De Fed maakt zich zorgen over het gigantische volume van leningen met hefboomfinanciering, de leningen voor bedrijven met een slechte kredietwaardigheid. De Bank of England tekende onlangs parallellen met Amerikaanse subprime-leningen, waarvan de massale defaults de financiële crisis van 2008-09 teweegbrachten. De portefeuille van leveraged loans is nu twee keer zo groot als die van de subprime 2007, aldus het hoofd van de Bank of England, Mark Carney. Bovendien groeit de markt sneller dan de subprime-markt.

De voormalige Fed-president Janet Yellen waarschuwde onlangs voor een nieuwe dreigende financiële crisis . De hoge schuldenlast van Amerikaanse bedrijven maakte haar ongerust, zei ze kort voor Kerstmis 2018 tijdens een discussie in New York met sterreneconoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman. Ondertussen is de schuld meer dan negen biljoen dollar. Voor de financiële crisis was het net minder dan vijf biljoen dollar.

Bedrijfsschuld in de VS op recordniveau

Zelfs experts op de financiële markt, zoals Heinz-Werner Rapp, zien momenteel een van de grootste risico’s, de bedrijfsschuld. Hij heeft geconstateerd dat de schuld van Amerikaanse bedrijven nu is gestegen tot meer dan 45 procent van het BBP – een absoluut record.

Bedrijfsschuld in de VS. | Bron: Feri

Fondsmanager Bert Flossbach ziet de leveraged loans ook als een potentiële bedreiging voor de financiële markten. De financiële crisis heeft aangetoond dat beleggers de risico’s van deze “verpakte” producten meestal verkeerd inschatten, zei hij. Bijna niemand weet waar deze leningen zijn en wie ze houdt.

Wie bewaart de zombies?

Niet alleen in de Verengde Staten, maar ook in Europa worden leveraged-leningen vrij eenvoudig verstrekt. Steeds meer bedrijven bewegen zich als zombiebedrijven, wiens activiteit alleen wordt gesteund door nulrentetarieven. Zodra de rentevoeten omhoog gaan of de eerste crediteuren zich zorgen maken over de terugbetaling van hun leningen, kan een kettingreactie plaatsvinden: de zombiebedrijven zouden geen geld meer krijgen en failliet gaan. Als gevolg hiervan zouden meer schuldeisers hun kapitaal opnemen, wat nieuwe faillissementen zou moeten veroorzaken. Een crash op de zakelijke kredietmarkt zou ernstige gevolgen hebben voor de financiële markten en de wereldeconomie.

Wilt u profiteren van een eventuele daling van de beurzen? Wij hebben een systeem ontwikkeld die dat kan. Klik hier voor de video.

Bron: boerse.ard.de

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *