Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Wat nu?

Nu de PIIGS-landen (Portugal, Italie, Ierland, Griekenland, Spanje) voorlopig lijken te zijn gered door hun sterkere EU-broederlanden en het IMF, lijkt voorlopig de kou uit de lucht te zijn. Wat nu?

Op korte termijn is de druk even van de ketel. Voor de lange termijn zullen de sterke broeders onder de Europese landen flink gebukt gaan onder de enorme financieringen. Helaas moesten ze wel financieren om te voorkomen dat ze hun eigen geld niet terugkrijgen van hun zwakke broeders.

Allemaal in de piepzak

Voor de PIIGS-landen is het over met het prettige leventje……pensioenleeftijd van 53 naar 67, hogere belastingen en accijnzen, minder lenen etc.etc. Gelukkig hebben ze nog wel de zon. Voor de overige landen zal de geboden hulp jaren van flinke bezuinigingen met zich meebrengen, ten koste van de burgers en daarmee ten koste van de economische groei. En wij hebben ook nog eens minder zon.

Alle landen in de EU zullen het gezamenlijk wat rustiger aan moeten doen de komende jaren, maar goed dat wilden we toch ook? Eén groot gezamenlijk Europa? Eén gezamenlijke munt?

Door een te verwachten lagere economische groei van Europa,  zal de euro nog verder onder druk kunnen komen te staan. Er wordt door een aantal analisten al uitgekeken naar een euro-dollar verhouding van 1 op 1. Een dergelijke verhouding zou naar mijn mening heel goed kunnen, hoewel ook de USA ook nog een hoop te verwerken heeft alvorens de economie daar weer substantieel kan groeien.

Volgende horde

Het is uitkijken geblazen naar de volgende horde. De USA heeft immers nog dit jaar heel wat schulden aan andere landen door te rollen. En vergeet Japan niet met een schuld die ongeveer net zo hoog is als die van alle PIIGS-Landen bij elkaar. En…..zou er nog ergens een lijk in de kast van een bank of land kunnen zitten?

De effectenbeurzen zullen de komende maanden voornamelijk bewegen op basis van nieuws, financiële onzekerheid en angst voor bijvoorbeeld nog een crisis. Dit zijn de belangrijkste ingrediënten voor een volatiele aandelenmarkt. Ik verwacht dan ook dat de heftige bewegingen van vorige week en deze week niet de laatste zullen zijn.

Ik zou zeggen, hou goed de vinger aan de pols en zorg voor een strak risicomanagement van uw beleggingsportefeuille.

Roger Broekhuizen
Managing Director Helliot Vermogensbeheer
www.helliot.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *