Nikkei boekt winst deze week

De Japanse premier Hatoyama staat onder druk. Volgens de laatse peiling, door de krant Yomiuri Shimbun, is zijn populariteit gezakt naar 24%. Zijn kledingkeuze is in ieder geval wel puik.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 0,94%. De bredere Topix steeg met 0,51%.
  • De yen steeg 0,28%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 0,79% steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,63 naar 1,73 euro (+6,75%).

Meeste bedrijven laten sterk herstel van de winst zien

Japanse bedrijven, waaronder Toyota Motor en Panasonic, voorspellen een sterke stijging van de winst voor dit jaar. Het herstel van de economie vanuit de zwaarste recessie in de geschiedenis wordt gedreven door kostenbesparingen en het aantrekken van de export.

Inmiddels hebben 107 van de 225 bedrijven uit de Nikkei225 index een verwachting uitgesproken. Daaruit blijkt dat de winsten met waarschijnlijk met gemiddeld 64% zullen toenemen. Het optimisme is gebaseerd op de expansie in China en India alwaar stijgende lonen en een toenemend consumentenvertrouwen de vraag naar auto’s en televisies doet toenemen. Veel Japanse bedrijven hebben plannen om hun productie en verkopen in het buitenland op te voeren ten einde het hoofd te bieden aan de krimpende populatie op het thuiseiland.

Nieuwe positie in Fanuc

Binnen de portefeuille hebben wij de afgelopen week een nieuwe callspread positie ingenomen op Fanuc. Het bedrijf maakt industriële robots en doet het momenteel erg sterk in China, alwaar de fabrieken van Fanuc op volle capaciteit draaien. Gezien de stijgende loonkosten in China krijgt men daar nu meer oog voor het automatiseren van productieprocessen en daar profiteert Fanuc van.

Eind april maakt het management de cijfers bekend en deze waren beter dan verwacht, maar nog belangrijker was de positieve outlook. Voor het eerste half jaar wordt een operationele winstmarge verwacht van 41%! Daarnaast zijn de orders in de periode van januari tot maart met 400% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Na dit nieuws steeg het aandeel aanvankelijk met 11%, maar door de schuldencrisis in Europa werd deze winst weer volledig ingeleverd. Dit werd nog versterkt, doordat Fuji Electric haar aandelen Fanuc verkoopt, om zodoende haar schulden reduceren. Wij hebben de gelegenheid aangegrepen om op een aantrekkelijk koers in te stappen. Citi Group heeft het koersdoel gezet op 13.500 yen. Vrijdag sloot Fanuc op 9960 yen.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.