Roche blijft gefocust

Roche is de derde grootste farmaceut ter wereld. Met het hoofdkantoor in Bazel heeft het bedrijf zich de afgelopen jaren meer en meer met veel succes toegelegd op het ontwikkelen van medicijnen tegen diverse soorten kanker. De wil van Roche om te blijven investeren in innovatieve oplossingen heeft de onderneming een aantal goede kaskrakers opgeleverd, vooral in de al genoemde oncologie divisie.

Recent publiceerde Roche haar update over het eerste kwartaal. Deze was beter dan waarop door analisten gemiddeld was gerekend. De omzet steeg in de eerste drie maanden van dit jaar naar 11,83 miljard Zwitserse Frank van 11,5 miljard Zwitserse Frank dezelfde periode vorig jaar. Dat is jaar op jaar een groei van 3 procent. Dat is een mooie prestatie voor zo’n groot concern, die in het afgelopen kwartaal ook nog eens te maken kreeg met een fors sterkere Zwitserse Frank. Vooral de nieuwe medicijnen tegen kanker droegen bij aan de hogere omzet.

Onder marktvorsers leeft echter al een tijdje de vrees dat de resultaten van de grote farmaceuten kunnen komen te lijden onder de medicijnen van de generieke farmaceuten. Wanneer het gaat om medicijnen uit de hoek van de biotechnologie, spreken we bij dit soort nagemaakte medicijnen van Biosimilars. Ook Roche heeft te maken met meer concurrentie voor medicijnen waarvan de patenten verlopen zijn of op korte termijn zullen verlopen. Biosimilars worden zowel in de Verenigde Staten als Europa meer en meer goedgekeurd door de toezichthoudende instanties. Dergelijke medicijnen zijn doorgaans 20 tot 30 procent goedkoper dan het origineel.

Momenteel is er een grote overnamegolf gaande in de farmaciesector. In een poging de (generieke) krachten verder te bundelen deed de producent van generieke medicijnen, het Israëlische Teva, een bod op concurrent Mylan. Laatstgenoemde probeert op haar beurt de onderneming Perrigo, ook een generieke medicijnproducent, over te nemen. Het Franse Perrigo vindt echter tot op heden de geboden bedragen te laag.

Als het tot een fusie tussen Mylan en Teva zou komen, zou er een concern ontstaan met een jaarlijkse omzet van meer dan 30 miljard dollar. Hoewel het er momenteel nog niet op lijkt dat de overname daadwerkelijk doorgaat, is het wel een teken dat generieke fabrikanten eveneens op overnamepad gaan of zijn. Meer consolidatie zou de krachtsverhoudingen in de markt doen verschuiven, ook voor de gevestigde farmaceuten die zich vooral richten op het ontwikkelen van nieuwe medicijnen.

Bij de waardering van de grote farmaceuten dient men dan ook rekening te houden met mogelijk dalende marges doordat de blockbusters uit het patent lopen en door de generieke varianten ervan vervangen worden. Gelukkig voor Roche, en beleggers in het farmacieconcern, heeft de onderneming door de jaren heen een ijzersterke pijplijn opgebouwd. Roche is de wereldleider in kankermedicijnen en loopt daarbij nog steeds ver voor op de rest. Daarnaast zit er een aantal interessante medicijnen in de pijplijn, die tumoren kunnen bestrijden door gebruik te maken van het eigen immuunsysteem van de patiënt. Ook een medicijn tegen Alzheimer komt waarschijnlijk op zeer korte termijn in de laatste fase van de pijplijn terecht. Genoeg positiefs om naar uit te kijken dus!

Wat verder voor Roche spreekt, is dat men zegt zich niet in het overnamegeweld te willen mengen. In de ogen van het management van Roche zijn de waarderingen al zeer hoog. Voor Roche bijvoorbeeld bedraagt de koerswinstverhouding op basis van de verwachte winst bijna 20. Daardoor ziet zij weinig tot geen toegevoegde waarde in het doen van grote overnames. Kleine overnames, van bijvoorbeeld fabrikanten van experimentele medicijnen, of gerichte investeringen sluit men niet uit, maar alleen als er voor Roche echt waarde wordt toegevoegd. In het duidelijk uitspreken van deze lange termijnstrategie blijkt het voordeel van het beleggen in een min of meer beursgenoteerd familiebedrijf met een stabiele aandeelhouder die zich niet laat afleiden door de waan van de dag. Het levert ook nog eens een dividendrendement op van bijna 3 procent.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Roche in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.