Philips zal niet snel stijgen

Ondanks sterke cijfers zorgen Chinees onderzoek en schulden voor onzekerheid bij Philips en vertragen het herstel.

Ondanks sterke kwartaalcijfers heerst onzekerheid bij Philips. Zorgen om Chinees corruptieonderzoek, de voortdurende slaapapneu-affaire en hoge schulden maken beleggers terughoudend. De koersgroei vereist stabiliteit. Philips lijkt de controle te verliezen, en de toekomst is onzeker. Het vertrouwen van beleggers staat op het spel.

Philips, tegenwoordig hoofdzakelijk maker van medische apparatuur, presenteerde deze maandag de cijfers, die meevielen. De omzet nam in het derde kwartaal toe met 11% tot €4,5 miljard. De aangepaste winst kwam uit op €457 miljoen ten opzichte van €209 miljoen in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Twijfel bij beleggers komt vandaag voornamelijk voort uit het teruglopen van nieuwe bestellingen met 9%; het vijfde opeenvolgende kwartaal dat dit getal daalt. Helaas heeft Philips op korte termijn te maken met drie zaken die het niet geheel in eigen hand heeft: een sectorbreed corruptieonderzoek in China, de slepende slaapapneu-affaire en de hard opgelopen rente.

Grootschalig Chinees corruptieonderzoek

Na de ‘tech crackdown’, die de lokale technologiesector jarenlang parten speelde, is China deze zomer begonnen met een grootschalig corruptieonderzoek in de gezondheidszorg. Zelfverrijking door bestuurders is de Chinese overheid een doorn in het oog. Onder meer opgeklopte declaraties en hoge distributievergoedingen door farmaceuten hebben geleid tot onnodige hoge kosten voor patiënten in de vergrijzende Chinese samenleving. Voor Philips betekent het dat ziekenhuizen een pas op de plaats maken bij de bestelling van nieuwe apparatuur en er onzekerheid bestaat wanneer dit weer aantrekt. Eerdere corruptieonderzoeken in andere sectoren hielden anderhalf tot drie jaar aan. 13% tot 15% van de omzet van Philips komt uit China, wat het de op een na grootste markt maakt, na de Verenigde Staten. Philips heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in China om de lokale productie te vergroten tot de gewenste 90% in 2024.

Slepende slaapapneu-affaire

De Amerikaanse toezichthouder op de gezondheidszorg, FDA, heeft de slaapapneu-affaire aangemerkt als ‘categorie 1’, het hoogste niveau. Philips heeft alle apparaten met mankementen teruggeroepen en vervangen, vervolgens onderzoek gedaan naar de oorzaak en de resultaten opgestuurd. Ondanks dat is de FDA nog niet tevreden en eist verdere onderbouwing. Voor Philips betekent dit een nieuwe periode van onzekerheid. Het is nauwelijks in te schatten of de voorzieningen, die zijn getroffen om eventuele schadeclaims van gedupeerden op te vangen, voldoende zijn.

Schuldenlast van €7 miljard

De totale schuldenlast van Philips bedroeg op 30 september €7 miljard met een gemiddelde looptijd van 7,1 jaar. Zoals het een multinational betaamd is de portefeuille van leningen en obligaties goed verdeeld over de komende twintig jaar. Op 30 augustus gaf het Eindhovense concern een nieuwe lening (Euro Medium-Term Note) uit van €500 miljoen met een coupon van 4,25%. Dat is een groot renteverschil met bijvoorbeeld de obligatie van €750 miljoen uit 2019, die per jaar 0,50% rente betaalt en in 2026 moet worden afgelost. Dat maakt het herfinancieringsrisico inzichtelijk. Op basis van de huidige cijfers kan Philips een hogere rentelast prima dragen, maar het drukt wel op de winstmarge die juist uit een dal omhoog begint te komen. Hoe langer de kapitaalmarktrente hoog blijft, hoe hoger het risico voor Philips.

Beleggers twijfelen

Alle onzekerheden bij elkaar brengen beleggers aan het twijfelen over het aandeel Philips. CEO Roy Jakobs wist in augustus te zorgen voor een grote opsteker door de aankondiging van Exor als nieuwe strategische aandeelhouder. De aandelenkoers steeg daardoor kort boven de €20, maar is inmiddels weer terug op €17, wat nog altijd 25% hoger is dan een jaar eerder. Voor het structureel aantrekken van de koers is het verdwijnen van het liefst meerdere risico’s nodig. Helaas voor Philips heeft het dit niet zelf in de hand.

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.