De ECB heeft voorlopig haar werk gedaan

ECB stopt voorlopig, impact verkrapping blijft onzeker tot 2024.

De ECB zal tijdens haar volgende vergadering op 26 oktober de belangrijkste rentetarieven ongewijzigd laten. Op dit moment ziet de ECB geen reden voor een verdere renteverhoging.

De inflatiecijfers voor oktober en november zullen een verdere daling van de inflatie bevestigen. Als gevolg van basiseffecten zal de inflatie in de eurozone tot bijna 3% dalen in november. Een jaar geleden explodeerden de energieprijzen op de groothandelsmarkten, vooral voor elektriciteit en gas. Dit effect is nu duidelijk omgeslagen. De ECB kan ook wijzen op de zwakke economische activiteit in de eurozone en de onduidelijke impact van het opnieuw oplaaiende conflict in het Midden-Oosten.

Voorlopig heeft de ECB haar werk gedaan. In 2024 zal dan duidelijk worden of de verkrapping van het monetaire beleid die al heeft plaatsgevonden, voldoende is om de inflatie blijvend op 2% te verankeren. Daarbij staan de hoge loonstijgingen in de weg, die op een niveau van meer dan 4% zullen blijven en dus zeker de inflatie in de komende 1-2 jaar zullen aanwakkeren. ​ Bovendien blijven de overheidsuitgaven hoog en overschrijden ze in sommige gevallen de overeengekomen streefcijfers voor begrotingstekorten, waardoor de opwaartse druk op de prijzen toeneemt.

Door Volker Schmidt, Senior Portfolio Manager bij Ethenea

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.