VS-obligaties herstellen, olie daalt, maar risico’s blijven

De volatiliteit op de financiële markten blijft hoog, met name bij Amerikaanse staatsobligaties en de olieprijzen. We onderzoeken de belangrijkste ontwikkelingen en risico’s.

We zien nog steeds een hoge volatiliteit in de Amerikaanse staatspapieren nabij belangrijke psychologische niveaus waar beleggers moeten beslissen wat ze vervolgens gaan doen.

Obligatieberen dekken posities af

In dit opzicht overschreed het rendement op de Amerikaanse 10-jaarsobligatie gisteren kortstondig de psychologische grens van 5%, om vervolgens scherp terug te trekken in een beweging die werd gekwalificeerd als een grote short covering nadat twee populaire obligatieberen Bill Ackman en Bill Gross zeiden dat ze hun shortposities op Amerikaanse staatsobligaties hadden afgedekt. Ackman zei dat ‘er te veel risico in de wereld is om short te blijven op obligaties tegen de huidige langetermijnrentes’. En boem. Het rendement op de Amerikaanse 10-jaarsobligatie daalde onder het niveau van 4,85%. Natuurlijk blijven de stijgende Amerikaanse schuld en de stijgende Amerikaanse rente, die de schuld duurder maken om te financieren, een groot probleem.

Oplopende Amerikaanse schuld en de impact op rentetarieven

De Amerikaanse schuld is met meer dan $600 miljard gestegen sinds deze de grens van $33 biljoen overschreed en de totale Amerikaanse schuld is met meer dan $2 biljoen gestegen sinds het einde van de schuldplafondcrisis, afgelopen zomer. De VS voegt elke dag ongeveer $22 miljard schuld toe sinds een maand; dat komt neer op bijna een miljard dollar per uur. En het belangrijkste is dat de Fed niet langer een grote koper is. Daarom kan de opwaartse druk op de Amerikaanse langetermijnrentes afnemen nabij en boven het niveau van 5%.

Maar de rentecurve zal waarschijnlijk lang hoog blijven, en een verdere stijging van het rendement op de Amerikaanse 10-jaarsobligatie kan niet worden uitgesloten om de inversie van het 2-10-jaarsgedeelte van de rentecurve te beëindigen. Een hogere rentecurve is niet noodzakelijk goed nieuws voor de bredere economie en de waardering van aandelen – tenzij de economie bestand is tegen hogere rentes.

Impact op de bredere economie en aandelenmarkt

De S&P500 verlengde gisteren zijn verliezen onder het 200-DMA en de index nadert nu een belangrijke technische steun, het niveau van 4180, de belangrijkste 38,2% Fibonacci-retracement op de rally van vorig jaar, en die moet onderscheid maken tussen de huidige positieve trend en een middellange termijn bearish omkering. Nasdaq 100 daarentegen boekte gisteren een winst van 0,30% in aanloop naar de winstcijfers van Microsoft en Alphabet die vandaag na het sluiten van de beurs worden verwacht.

Cijferseizoen

Amazon zal donderdag rapporteren. Samen wordt verwacht dat 5 grote technologienamen in de S&P500 – Amazon, Alphabet, Apple, Microsoft en Nvidia – een gecombineerde stijging van 34% in hun winst in het derde kwartaal zullen laten zien in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Omdat ze een zwaar gewicht hebben in de belangrijkste Amerikaanse indices, kunnen de Big Tech beleggers nog een reden bieden om niet op te geven op de Amerikaanse aandelen. Maar houd er rekening mee dat zonder de Big 5, de winst voor de S&P500-bedrijven met ongeveer 5% zou dalen.

De oliesector en grote overnames

Big Oil, Big Purchases Chevron kondigde gisteren aan dat het Hess zal kopen voor $53 miljard, of voor $60 miljard inclusief schulden. Eerder deze maand had Exxon Mobil aangekondigd Pioneer Natural Resources te kopen voor ongeveer $60 miljard om zijn Permian-voetafdruk uit te breiden. De Big Oil-bedrijven hebben zo veel contant geld in handen dat ze ofwel enorme aandeleninkopen en mooie dividenduitkeringen aankondigen, ofwel grote fusies.

Beide zijn goed voor beleggers. Klimaatverandering heeft geen invloed op het goede fortuin van deze bedrijven, voorlopig. Integendeel, de deals zijn een bewijs dat traditionele energiebedrijven vertrouwen hebben in de industrie, en dat ze het nuttig vinden om hun kernfossiele bedrijfslijnen te laten groeien, in plaats van over te stappen op alternatieve energiebronnen.

In dit opzicht zou Occidental Petroleum naar verluidt de grootste koolstofafvanginstallatie ter wereld hebben gedumpt – nadat het meer dan een miljard USD had uitgegeven om een startup genaamd Stratos te kopen. Samengevat nemen de grote oliebedrijven een grote stap terug van hun klimaatdoelen, ze blijven investeren in wat geld oplevert: fossiele brandstoffen. En de recente stijging van de olieprijzen speelt ook in hun voordeel.

Het vat Amerikaanse ruwe olie daalde deze week tot $86pb, omdat de spanningen in Gaza niet zo sterk escaleerden als gevreesd nabij de $80pb. Als kanttekening, volgens het Amerikaanse ministerie van Energie, zijn er nog ongeveer 17 dagen over in de Amerikaanse strategische aardoliereserves. De VS produceert genoeg olie om Amerika te blijven voorzien van voldoende energie, maar de magere 17 dagen voorraad beperkt het vermogen van Joe Biden om elke belangrijke prijsdruk in de toekomst te beteugelen, die bijvoorbeeld zou kunnen worden veroorzaakt door een escalatie van spanningen in het Midden-Oosten.

Daarom zou elke verkoopgolf in olie een interessante instapmogelijkheid kunnen zijn voor degenen die wedden op hogere en langere olieprijzen, als gevolg van aanbodbeperkingen en geopolitieke spanningen. De verwachting is dat het vat Amerikaanse ruwe olie zal schommelen binnen het bereik van $80-100pb.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.