DAX: hamerpatroon biedt hoop op ommekeer

Sprankje hoop doordat de index positief heeft gereageerd op de steunzone rond 14.800 punten, met de vorming van een “hamer”-patroon op de dagelijkse grafiek, wat kan wijzen op een mogelijke ommekeer.

De DAX moest ook aan het begin van de week een tol betalen voor de huidige omstandigheden. Vanuit een grafisch oogpunt wegen het wegglijden onder de grens van 15.000 punten en de meest recente neerwaartse kloof (14.985 tot 14.936 punten) op de aandelenbarometer.

Een sprankje hoop?
Met 14.630 punten is er opnieuw een nieuw dieptepunt bereikt. Maar er was ook een lichtpuntje: de index reageerde positief op de steunzone rond 14.800 punten, waar de dieptepunten van mei en oktober 2021 en de 38,2%-terugtrekking van de hele opwaartse beweging sinds de herfst van vorig jaar samenvallen. Dit resulteerde in een “hamer”-patroon op de dagelijkse grafiek, wat wijst op een mogelijke ommekeer. Om dit te bevestigen, moet de DAX echter boven het “hamer-hoog” (14.838 punten) uitstijgen en de neerwaartse kloof sluiten.

Hoe breed is de markt?
Een andere factor die we in de gaten houden, is de marktbreedte, oftewel het aantal aandelen dat stijgt of daalt binnen een index. Een veelgebruikte indicator hiervoor is de relatieve sterkte volgens Levy, die meet hoeveel aandelen zich in een opwaartse trend bevinden ten opzichte van het totaal aantal aandelen. Volgens deze maatstaf zijn momenteel ongeveer 18% van de 160 Duitse standaardwaarden uit DAX, MDAX en SDAX in een opwaartse modus. Ter vergelijking: begin oktober 2022 was dit minder dan 7%. Momenteel is er weliswaar een laag percentage, maar nog lang geen extreme waarde.

Conclusie
De DAX heeft een zware week doorgemaakt, waarbij de index onder de 15.000 punten is gezakt en een neerwaartse kloof heeft gevormd. Er is echter nog hoop op een ommekeer, als de index de steunzone rond 14.800 punten kan verdedigen en de kloof kan sluiten. De marktbreedte laat zien dat er nog steeds een aantal aandelen is dat beter presteert dan de index, wat duidt op een zekere veerkracht van de markt. Toch is er nog geen sprake van een extreme situatie, die zou kunnen wijzen op een bodemvorming. De DAX zal dus nog moeten bewijzen dat hij zijn opwaartse trend kan hervatten.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.