Als je aan het nadenken bent over welke beleggingen in 2024 het goed zouden kunnen dan moet je jezelf een aantal belangrijke vragen stellen. Wil je vasthouden aan de winnaars van dit jaar of kies je juist voor de achterblijvers? En zijn consumenten en bedrijven in staat om op te boksen tegen de hoge rentestanden of komt er een wereldwijde recessie? De antwoorden leiden naar de volgende beleggingen om in de gaten te houden voor het komende jaar.
Gaat Palo Alto de $100 miljard halen?
De Amerikaanse marktleider in cybersecurity Palo Alto Networks is met een rendement van 72% op de beurs één van de winnaars van 2023. In een steeds verder digitaliserende maatschappij ontpopt cybersecurity zich steeds meer als een eerste levensbehoefte. Bijna niets is zo erg als afgesloten worden van je eigen gegevens.
Palo Alto is uniek omdat ze in de afgelopen jaren hebben gebouwd aan een ‘one-stop-shop’ voor beveiliging. Die aanpak slaat aan, want ze winnen steeds meer grote contracten. De status als marktleider heeft een grote aantrekkingskracht op nieuwe klanten. Ook cybersecurity heeft last van groeivertraging door de hoge rente, maar het is zeker niet de eerste post waar bedrijven op bezuinigen.
Het aandeel is hoog gewaardeerd, dat is zonder meer een risico in het huidige beursklimaat. Het bedrijf heeft op dit moment een beurswaarde van $75 miljard. CEO Nikesh Arora stelde in een interview het eerste cybersecuritybedrijf te willen worden met een beurswaarde van $100 miljard. Als de financiële markten de recessiezorgen van zich kan afschudden dan kan Palo Alto die mijpaal in de komende jaren bereiken. Het risico is ook duidelijk: één grote hack van het platform waar niet adequaat op wordt gereageerd kan het vertrouwen van beleggers in Palo Alto als sneeuw voor de zon doen verdwijnen.
De turnaround van Intel
Intel verloor in 2020 het prestigieuze contract met Apple aan het Taiwanese TSMC en is sindsdien op de beurs één van de achterblijvers in de chipindustrie. In 2021 stapte Pat Gelsinger in als CEO. Hij presenteerde al snel een waanzinnig ambitieus plan voor “Intel 2.0” met drie pijlers: een grote reorganisatie van de bestaande business, vijf nieuwe geavanceerde chips in vier jaar tijd en een gloednieuwe gieterij om de concurrentie met het onaantastbaar geachte TSMC aan te gaan. Beleggers bekeken hem met argusogen terwijl ze hun aandelen in de verkoop deden. Toen Intel in het eerste kwartaal een astronomische verlies leed van $2,8 miljard bereikte het aandeel een dieptepunt van $25.
Maar vanaf dat moment gaat het beter. Beleggers realiseren zich steeds meer dat Intel van groot strategisch belang is voor het Westen ten tijde van een geopolitieke strijd met China dat Taiwan dichter naar zich toe wil halen. ‘Nationale veiligheid’ is de reden dat Intel zowel in de Verenigde Staten als Europa miljardensubsidies heeft gekregen voor de bouw van nieuwe fabrieken. Als eerste commerciële partij ontving Intel onlangs van ASML de gloednieuwe high-NA EUV-machine; een teken dat het de Amerikanen menens is. Op de beurs is het aandeel Intel inmiddels gestegen naar $38, maar nog ver verwijderd van de $68 die stamt uit april 2021.
De vraag is: zit er meer in het vat? De druk op Gelsinger en zijn collega’s is immens en het executierisico is groot. De geproduceerde chips kennen bovendien geduchte concurrentie van partijen als TSMC, Samsung en Nvidia die ook miljarden hebben geïnvesteerd. Maar de weg naar eerherstel is ook duidelijk zichtbaar: als Intel een groot, langlopend contract met een afnemer van naam weet af te sluiten neemt het vertrouwen in een goede afloop toe. Eén juiste handtekening kan achterblijver Intel tot een winnaar van 2024 maken.
Tijd voor obligaties
In de afgelopen anderhalf jaar hebben de Westerse centrale banken de rentes flink verhoogd om de onstuimige groei af te remmen en de inflatie in te dammen. Consumenten, bedrijven én overheden zien de buffers die ze hebben opgebouwd tijdens de coronapandemie slinken en moeten wennen aan de nieuwe werkelijkheid. Consumenten staat vaker rood op hun credit cards, bedrijven zijn duurder uit bij herfinancieringen en in bijna alle landen loopt de staatsschuld nog steeds verder op. In 2024 lijken bezuinigingen onvermijdelijk.
Het effect van de hoge rente wordt op de beurs extra duidelijk nu zelfs toonaangevende bedrijven als Apple en ASML op de korte termijn geen groei meer verwachten. Dat zet beleggers aan het denken of aandelen nog wel de voorkeur genieten boven obligaties. Een serie van snelle renteverhogingen door centrale banken eindigde deze eeuw drie keer in een recessie. Dat hoeft nu niet zo te zijn, maar het is ook niet uit te sluiten. Mochten centrale bankiers een recessie willen voorkomen dan hebben ze nu een instrument in handen dat ze tien jaar lang niet hebben gehad: een renteverlaging. Als ze dat inzetten speelt het obligatiebeleggers in de kaart.
De kans dat 2024 een goed jaar wordt voor obligaties lijkt zo beredeneerd aanmerkelijk groter dan 50%. Beleggen in obligaties kan op talloze manieren. Langlopende obligaties zijn het meest gevoelig voor veranderingen in de rente. De iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF is een Europese kloon van de Amerikaanse variant (TLT) waarin door beleggers $39 miljard is belegd. De koers is in de afgelopen twee jaar gedaald met een bijna onvoorstelbare 50%. Het is een voorbeeld van een obligatiebelegging die in het komende jaar wel eens verrassend uit de hoek zou kunnen komen.
Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden