Eindejaarsrally: Feit of Fictie?

Deze vraag heeft menig belegger beziggehouden. De eindejaarsrally, een fenomeen waarbij aandelenmarkten aan het einde van het jaar vaak een opwaartse trend laten zien, is een bekend begrip in de beleggingswereld. Maar is deze rally een betrouwbaar patroon of slechts een mythe? In dit artikel duiken we dieper in de historische gegevens en analyseren we de trends om deze vraag te beantwoorden.

Onderzoek naar Beurswijsheden

Zijn de oude beurswijsheden nog steeds geldig? Is het de moeite waard om ze te volgen bij het kopen van effecten? DZ Bank heeft het nauwkeurig onderzocht.

“Verkoop in mei en ga weg (van de aandelenmarkt)”, zeggen beurshandelaren, verwijzend naar de traditionele zwakte van de aandelenmarkten in de zomer. Er zijn talloze beursregels over de invloed van de seizoenen op de koersontwikkeling op de aandelenmarkten en het beste moment om te kopen of te verkopen. Dat deze zich zo hardnekkig handhaven, komt ook doordat ze eenvoudige verklaringen geven voor een gecompliceerd marktgebeuren. De analisten van de DZ-Bank hebben de beurswijsheden onder de loep genomen. Ze hebben de koersontwikkelingen van Dax, Euro Stoxx 50 en S&P 500 onderzocht om te achterhalen of er iets aan de beurswijsheden klopt, vooral als ze betrekking hebben op de invloed van bepaalde maanden of seizoenen.

Resultaten van het Onderzoek

Zomerse Zwakte

En inderdaad, de onderzochte indices toonden gemiddeld over de afgelopen 20 jaar duidelijke koersverliezen voor de maanden juni en augustus, terwijl voor september vaak alleen een break-even resultaat werd behaald. Beleggingsstrategieën die ten minste afzien van geselecteerde zomermaanden, zouden op de lange termijn succesvol kunnen zijn, concluderen de auteurs van de studie. Een tienjarig overzicht van de Dax, dat de maanden augustus en september uitsluit, ligt ongeveer 50 procentpunten boven de jaarlijkse ontwikkeling. Maar al in mei moeten we blijkbaar differentiëren. Want tenminste bij de Dax was deze maand “alles bij elkaar genomen bevredigend”.

Januari-Effect en April Rendement

Een altijd positief januari-effect is ook moeilijk aan te tonen: op basis van de geraadpleegde indices is dit niet aantoonbaar, betreuren de auteurs. In plaats daarvan springen de positieve rendementen van april in het oog. Vooral bij de Dax waren hier in de afgelopen 20 jaar zelfs de beste resultaten te zien. Dit heeft blijkbaar minder te maken met lentekriebels. Volgens de auteurs is de fiscus hiervoor verantwoordelijk: heel vaak worden in april de eerder ontvangen belastingteruggaven opnieuw geïnvesteerd.

Eindejaarsrally en Verklaringen voor Succes

Volgens de studie kan in ieder geval de regelmatige terugkeer van de “eindejaarsrally” goed worden aangetoond, waarop beleggers ook dit jaar weer hun hoop vestigen. Volgens de DZ-statistieken gingen de maanden oktober, november en december in de afgelopen 20 jaar gepaard met flinke koersstijgingen.

Een mogelijke verklaring voor het bovengemiddelde marktsucces aan het einde van het jaar is het “window-dressing”. Volgens dit principe kopen fondsbeheerders kort voor het einde van het jaar meer aandelen die in de afgelopen maanden succesvol waren, om de fondsprestaties op te poetsen. Sommige aandelenstrategen geloven echter gewoon in de magie van de kerstsfeer, die de kooplust aanwakkert. Het lopende jaar bevestigt de beurswijsheden slechts gedeeltelijk: terwijl 2023 aan de beurs ontypisch sterk begon, was er inderdaad een zomerbaisse. Vooral de gestegen rente bemoeilijkte tot nu toe echter het verzoenende einde van het jaar.

Het bestaat echt: “Santa Claus Rally” in de VS.

Als mogelijke redenen voor de zwakke zomermaanden noemen ze de feestdagen en de lagere detailhandelsverkopen in de zomermaanden. Zij verklaren de eindejaarsrally van oktober tot december, die duidelijk zichtbaar is in de statistieken, met de over het algemeen betere pre-kerststemming en het fenomeen ‘window dressing’. Volgens dit principe kopen portefeuillebeheerders kort voor het einde van het jaar steeds vaker aandelen die onlangs koerswinsten hebben geboekt, om het aandeel goed presterende aandelen in hun portefeuille te vergroten. Voor de VS konden de analisten ook vrij duidelijk bewijs leveren van de “Santa Claus rally” in de dagen tussen Kerstmis en de jaarwisseling.

Er zijn echter altijd jaren die duidelijk buiten het patroon vallen. “Exogene schokken volgen immers niet op seizoenen”, zeggen de auteurs. Het huidige jaar heeft tot nu toe slechts gedeeltelijk het seizoenspatroon gevolgd. De neerwaartse beweging van de Dax, Euro Stoxx 50 en S&P 500 die sinds begin augustus wordt waargenomen, past in het fenomeen van zwakke zomerprijzen. Om een ​​goed einde te bereiken in de vorm van een typische eindejaarsrally zou de markt nu echter moeten blijven draaien: er resten nog minstens twee maanden.

Conclusie en Vooruitzichten

Het onderzoek toont dat beurswijsheden en patronen deels waar zijn. Beleggers worden aangemoedigd om deze inzichten te gebruiken als aanvulling op hun strategieën, maar altijd met oog voor onverwachte factoren. In een steeds veranderende markt is flexibiliteit cruciaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.