Alle ogen gericht op de Amerikaanse inflatie

Op dit moment willen de meeste beleggers, huishoudens en politici het einde zien van de wereldwijde cyclus van monetaire verkrapping, die vooral begint met de Federal Reserve (Fed).

Fed Beleid en Marktsentiment

Tot het begin van deze maand zagen we prijsvorming die de marktovertuiging weerspiegelde dat de Fed de rentetarieven langdurig hoog zou houden vanwege een verwachte periode van aanhoudende inflatie. De snelle stijging van de Amerikaanse langetermijnrente, als gevolg van het geloof dat de Fed de rente lang hoog zal houden, hielp de Fed tenminste op de laatste vergaderingen om de rentetarieven stabiel te houden. De Amerikaanse 10-jaarsrentes piekten eind oktober boven de 5%, bleven ongeveer een week dicht bij dit hoogtepunt steken.

Marktkeerpunt: Jobs Data en Treasury Yield

Vervolgens vertraagde een voldoende zacht setje Amerikaanse arbeidsgegevens aan het begin van de maand, gecombineerd met een record maar lager dan verwachte financieringsplannen van de schatkist, de scherpe verkoop van Amerikaanse staatsobligaties en keerde het sentiment op de markt om. Sinds het begin van deze maand stromen investeerders weer in Amerikaanse langetermijnobligaties. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde dit keer tot onder het niveau van 4,50%. We hebben het over een daling van meer dan 50 basispunten voor het 10-jaarspapier in ongeveer twee weken.

En tot slot, vorige week brachten twee slechte veilingen van 10- en 30-jarige obligaties in de VS en de waarschuwing van Fed-voorzitter Powell dat de Fed meer renteverhogingen zou kunnen overwegen als dat nodig is, obligatiebeleggers weer met beide benen op de grond. De 10-jaarsrente herstelde zich van een daling. Hier bevinden we ons nu – een periode van zware verkoop van staatsobligaties, gevolgd door aanzienlijke instroom, en onzekerheid.

Onzekerheid en Schuld in de VS

De onzekerheid over wanneer de Fed klaar zal zijn met het verhogen van de rentetarieven is voor iedereen een probleem, maar zelfs de Fed weet niet wanneer de verkrapping zal/moet eindigen. Dit zal afhangen van cruciale economische gegevens, zoals inflatie, arbeid en groeicijfers. De Amerikaanse arbeidsgegevens wijzen erop dat de Amerikaanse arbeidsmarkt aan het versoepelen is. De Amerikaanse groeicijfers zijn buitengewoon, maar de uitgaven zitten niet per se op een solide basis, aangezien de Amerikaanse creditcardleningen van piek naar piek gaan en het aantal wanbetalingen op creditcards stijgt. Het wanbetalingspercentage ligt boven de niveaus van voor de pandemie en net rond de niveaus na de financiële crisis van 2008 – dit betekent dat Amerikanen geld uitgeven aan schulden die ze niet meer kunnen terugbetalen. En de Amerikaanse overheidsschuld groeit exponentieel, en Amerikanen betalen aanzienlijk hogere rentetarieven op hun schulden omdat de tarieven in minder dan twee jaar van bijna nul naar boven de 5% zijn gestegen.

Maar onzekerheid over de Amerikaanse schuld betekent niet dat Amerikaanse staatsobligaties uit de gratie zullen vallen, omdat er niets vergelijkbaars is met Amerikaanse staatsobligaties die ze kunnen vervangen in een portefeuille voor laagrisicoallocaties.

Politieke Saga: Financieringsdeadline en Geopolitiek

Volatiliteit in deze ruimte is echter onvermijdelijk. Deze week zullen we terugduiken in het politieke drama in de VS, aangezien de deadline voor kortetermijnfinanciering van de overheid op 17 november is en er niet veel vooruitgang is geboekt om een nieuwe deal te sluiten. En onthoud dit, de vorige keer dat Amerikaanse politici het eens waren over een kortetermijnhulp, moest Joe Biden de financiering voor Oekraïne buiten beschouwing laten. Sindsdien is er een nieuwe oorlog in Gaza ontstaan, en men verwacht nu dat de VS daar financiële steun zullen bieden.

Prognose: Herstel of Verdere Daling?

We zouden de Amerikaanse langetermijnrentes kunnen zien herstellen van de daling van de afgelopen weken. Afhankelijk van de nieuwe financieringsresolutie – of het ontbreken daarvan – kunnen we de Amerikaanse 10-jaarsrente weer boven de 4,80% zien stijgen.

Gelukkig zal een langzamere instroom in Amerikaanse staatsobligaties een opluchting zijn voor de Fed, die de rentetarieven hoog genoeg moet houden om de financiële omstandigheden te beperken zonder de noodzaak van meer actie. Maar de Amerikaanse politieke capriolen zijn slechts één deel van de vergelijking. Het andere deel is… economische gegevens.

De uiterst belangrijke inflatiegegevens die dinsdag verschijnen, zullen invloed hebben op de dynamiek van instroom/uitstroom in Amerikaanse staatsobligaties voordat de zorgen uitgroeien tot de financieringsdeadline op vrijdag. Een voldoende zachte inflatie-aflezing zou obligatiehandelaren in de stemming moeten houden voor verdere aankopen en een deel van de politieke zorgen maskeren, terwijl teleurstelling kopers aan de zijlijn zou kunnen houden en een potentieel door politiek geleide verkoop zou kunnen versterken. Het goede nieuws is dat de Amerikaanse hoofdinflatie naar verwachting in oktober is afgenomen tot 3,3%, van 3,7% een maand eerder. De kerninflatie wordt gezien als stabiel rond het niveau van 4,1%. Het slechte nieuws is dat de verwachting zacht is en moeilijk te overtreffen zou kunnen zijn.

Amerikaanse aandelen enthousiast

De Amerikaanse dollar ondervindt weerstand rond het 50-DMA, de Amerikaanse aandelen blijven enthousiast over de laatste terugval in de Amerikaanse rendementen. De S&P500 sloot vorige week af met een mooie rally, die de index boven zijn 100-DMA bracht voor de wekelijkse sluiting. De grote techbedrijven blijven de drijvende kracht achter de winsten van de S&P500, aangezien Microsoft afgelopen vrijdag een nieuw hoogtepunt bereikte en Nvidia een paar punten onder zijn hoogtepunt bleef op nieuws dat een Chinese AI-startup voldoende Nvidia-chips had gekocht voordat de Amerikaanse exportbeperkingen van kracht werden. Deze week zullen grote Amerikaanse retailers hun resultaten voor het derde kwartaal bekendmaken en een hint geven over de Amerikaanse consumententrends, gezondheid en verwachtingen. De resultaten kunnen gemengd zijn, maar het algehele vooruitzicht zal waarschijnlijk somber zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.