No pain, no gain

Sinds het begin van de kredietcrisis hebben financiële instellingen het erg lastig. Ook hun blootstelling aan de PIIGS-landen zorgde voor de nodige hoofdbrekens. Inmiddels zijn veel van de problemen opgelost of afgeschreven en kan er weer naar de toekomst gekeken worden.

Voor beleggers biedt dat perspectief. Een van de ondernemingen die daarbij positief in het oog springt, is Delta Lloyd. De verzekeraar en financieel dienstverlener verkoopt schade-, levens- en zorgverzekeringen, doet in pensioenen, asset management en banksparen. Het afzetgebied is Nederland en België. Europa heeft groen licht gegeven voor de verkoop van de Duitse activiteiten aan het Japanse Nomura. Delta Lloyd is voor 42 procent in handen van het Britse Aviva.

Vooral op het gebied van pensioenen en banksparen zijn de ontwikkelingen voor verzekeraars gunstig. Het banksparen neemt een grote vlucht en Delta Lloyd pakt een flink deel van deze markt. Met meer dan 1,2 miljard euro aan bankspaartegoeden, een toename met maar liefst 72 procent, zijn ze marktleider in Nederland.

Diverse pensioenfondsen hebben het erg moeilijk met een te lage dekkingsgraad als gevolg van de lage rentestand. Veel pensioenfondsen kiezen er daarom voor om hun operationele activiteiten en vermogensbeheer voortaan bij een verzekeraar onder te brengen. Ook hier lukt het Delta Lloyd om een groot deel van de markt te pakken. In 2011 kwamen totaal 13 collectieve pensioencontracten over met een totaal premie-inkomen van 1,1 miljard euro. Hiermee wordt de daling in de afzet van individuele levensverzekeringen ruimschoots gecompenseerd.

Het eigen vermogen daalde in 2011 met 16 procent tot 3,9 miljard euro. Ultimo 2011 stond er voor 7 miljard euro aan schuld in de boeken. De wettelijke solvabiliteit van de verzekeringsactiviteiten bedroeg 206 procent, van de Delta Lloyd Groep als geheel was dit 174 procent.

De solvabiliteit is van belang voor het dividendrendement. Als de solvabiliteitsratio lager dan 160 procent komt, mag Delta Lloyd wettelijk geen dividend uitbetalen. Tijdens de persconferentie naar aanleiding van de publicatie van de jaarcijfers gaf de onderneming aan dat de solvabiliteit in februari verder was aangetrokken naar 186 procent. Het dividendbeleid lijkt dan ook niet in gevaar. Het slotdividend over vorig jaar bedraagt 0,61 euro cash, waarmee het totale dividend op 1,03 euro uitkomt. Voor dit jaar wordt een interim-dividend van 0,43 euro verwacht. Delta Lloyd streeft een pay-out na van ongeveer 45 procent en wil het dividend jaarlijks met 3 procent laten groeien.

Delta Lloyd was ervan doordrongen dat het roer om moest en is flink in de kosten gaan snijden. No pain, no gain. Dat lukt goed. Ten opzichte van 2008 wordt er tot 2012 fasegewijs een kostenreductie van 28 procent nagestreefd. De kosten daalden vorig jaar tot 851 miljoen euro. Eind dit jaar moet er 820 miljoen of minder op de teller staan en in 2013 wordt er naar een totale kostenload van 790 miljoen gestreefd.

Natuurlijk speelt de lage rente niet alleen pensioenfondsen parten, ook verzekeraars hebben daar veel last van. Het verlies van Delta Lloyd vorig jaar was hier ook grotendeels aan te wijten. Daarnaast staan binnen asset management de ontvangen provisies onder druk als gevolg van veranderde wet- en regelgeving.

Kansen zijn er echter ook volop. Delta Lloyd werkt samen met ABN AMRO verzekeringen en Friesland Bank verzekeringen. Ook in België wordt naar een joint venture met een grote bank gezocht. Als gevolg van een grote behoefte aan lange termijn financiering bij het MKB, die niet door het bankwezen wordt ingevuld, blaast Delta Lloyd de markt voor onderhandse leningen nieuw leven in. Vooralsnog zijn ze hier in Nederland de enige mee. Daarnaast groeit de vorig jaar gestarte PPI (premiepensioeninstelling) ‘Be Frank’ gestaag. Zo stapten in 2011 meer dan 10 bedrijven over naar Be Frank.

Tot op heden levert Delta Lloyd wat het belooft. Het management is slagvaardig en speelt goed in op de mogelijkheden die de veranderende marktomstandigheden bieden. Het dividendrendement van ongeveer 8 procent is in mijn ogen aantrekkelijk genoeg om beleggers over de streep te trekken.

Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa hebben Delta Lloyd in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.