Belegger kijkt over de grenzen

Het aantal particuliere beleggers dat belegt in Nederlandse effecten is in twee jaar gedaald van 75% naar 46%. Ruim de helft van hen belegt niet (meer) in Nederland. Toch blijft Nederland het populairste land onder beleggers, maar die populariteit wordt duidelijk minder ten gunste van voornamelijk beleggingen in Azië en Latijns Amerika. Dat blijkt uit de ING BeleggersBarometer die vandaag gepubliceerd is.

Zeventig procent van de particuliere beleggers belegt buiten Nederland het liefst in Duitsland. Daarna volgen met flinke afstand Groot-Brittannië (9%) en België (6%). Zeer opvallend is dat het aantal beleggers dat in Nederland belegt, in twee jaar is gedaald van 75% naar 46%. Ook het volume daalde. In 2010 werd nog 55% van het belegd vermogen in Nederland belegd, inmiddels is dat fors gedaald naar 34%. Bob Homan, Hoofd ING Investment Office: “Waar 15 jaar geleden bijna iedereen volledig in Nederland belegde, zijn portefeuilles steeds internationaler geworden. Dit kan te maken hebben met het feit dat de Nederlandse beurs de afgelopen 10 jaar in een internationale context achterblijft qua rendement

Beleggers zoeken het verder weg

Beleggers zoeken het vooral verder weg. Regio’s waarin vaker wordt belegd dan in 2010 zijn Amerika, Latijns Amerika, Japan en ontwikkeld Azië. Bob Homan: “Waar beleggers voorheen een wereldwijd beleggingsfonds kochten, zien we nu dat ze verschillende regiofondsen combineren. Dat kan zijn omdat ze hun eigen regio allocatie wil bepalen of dat ze verwachten dat een gespecialiseerd regiofonds beter presteert dan een wereldwijd fonds”

Verder spreiden, richting Amerika en Azië

In lijn met het aantal beleggers dat nu al niet meer in Nederlandse effecten belegt, zijn ook minder beleggers van plan om in de toekomst extra geld in Nederland te gaan beleggen. Twee jaar geleden was dat 34%, nu nog slechts 21%. De ingezette trend van meer internationaal beleggen gaat ook de komende tijd verder. Het aantal beleggers dat overweegt meer wereldwijd te beleggen is gestegen van 8% naar 14%. Voor Amerika gaat het om een verdubbeling, voor Latijns Amerika van 7% naar 11% en voor ontwikkeld Azië van 10% naar 14%.

Wij hebben vorig jaar een nieuwe nieuwsbrief gelanceerd: Critivestor, waarmee we een portefeuille met trackers bijhouden die wereldwijdbelegt. Winst op 5 april : 1.105 euro sinds de start op 3 oktober van vorig jaar.

Wilt u profiteren van de wereldwijde trends en beleggen in markten zoals Brazilië, Rusland, India en China en andere opkomende markten? Wilt u inspelen op ontwikkelingen in  grondstoffen en aandelenmarkten? Dan is Critivestor wat voor u.

Nog geen lid? Schrijf u in via deze link

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.