Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Iberdrola ‘leeft’ van de wind

Iberdrola is één van Europa’s grootste elektriciteitsbedrijven en staat genoteerd in Madrid (IBEX 35). Het is tevens één van de aandelen uit de Eurostoxx 50-index. Iberdrola is Baskisch en gevestigd in Bilbao. Het bedrijf wordt sinds 2001 geleid door José Ignacio Sanchez Galan. Iberdrola heeft een marktkapitalisatie van 38 miljard euro en ruim 30.000 werknemers. Men is actief in Spanje, Zuid-Amerika, Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De voornaamste activiteiten van Iberdrola zijn netwerkbeheer (elektriciteit) en duurzame energie. Onder leiding van Galan is Iberdrola van een voornamelijk Spaans nutsbedrijf uitgegroeid tot een wereldwijde speler, en wereldleider in windenergie. In 2006 werd Scottish Power overgenomen. Dat verklaart de grote aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk. In 2008 kocht men in de Verenigde Staten Energy East. Daarop volgden nog de overnames van Elektro in Brazilië in 2011 en het Amerikaanse United Illuminating in 2015.

Iberdrola genereert 46 procent van haar inkomsten uit het gereguleerde netwerkbeheer. Daarnaast wordt er ook nog 5 procent gerealiseerd uit de gereguleerde productie. Duurzame energie maakt 22 procent uit van de inkomsten en tenslotte wordt er nog 27 procent verkregen uit de productie voor de vrije markt. Dat gebeurt via kerncentrales, waterkrachtcentrales, thermische centrales en windmolenparken.

Juist de sterke aanwezigheid van Iberdrola in netwerkbeheer en duurzame energie maakt van deze onderneming een witte raaf in het nutsbedrijvenlandschap. Naast gereguleerde business en duurzame energie kiest men vooral voor relatief volwassen markten. Galan kan niet genoeg benadrukken dat de concurrentie zwaar in kolen zit terwijl Iberdrola juist voor windenergie heeft gekozen. De investeringen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn doelbewust. Wel brengen deze op korte termijn risico’s met zich mee, denk bijvoorbeeld aan een eventuele Brexit. Galan is er echter van overtuigd dat de Britten bij de Europese Unie zullen blijven.

Over het eerste kwartaal van 2016 boekte Iberdrola een winststijging van 5 procent. Dat was iets onder de verwachting van analisten. De positieve ontwikkelingen in duurzame energie en netwerkbeheer werden enigszins teniet gedaan door diverse eenmalige gebeurtenissen. Zo werden de tarieven in Mexico verlaagd en dienden er consumenten in het Verenigd Koninkrijk gecompenseerd te worden. Deze negatieve invloeden waren echter eenmalig en kunnen de komende kwartalen de winst niet meer drukken.

Iberdrola is van plan om de komende vijf jaar 24 miljard euro te investeren, grotendeels in het netwerkbeheer. De aanwezigheid in de juiste, goede sectoren hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat Iberdrola de meeste van zijn peers behoorlijk outperformde.

Er zijn echter ook bedreigingen. Door de grote aanwezigheid van Iberdrola in Amerika en het Verenigd Koninklijk is ze zeer gevoelig voor valutaschommelingen. Zo zat bijvoorbeeld het Britse pond erg mee in 2015 maar ligt het in 2016 tot op heden nogal dwars. Volgens Iberdrola veroorzaakt een stijging van 10 procent van de euro ten opzichte van de dollar en het pond een daling van zes procent in het bedrijfsresultaat. Daarnaast is een aanzienlijk deel van de uitstaande schuld uitgegeven middels floating rate bonds. De huidige lage rente werkt in het voordeel van het bedrijf, maar wat als de rente gaat stijgen?

Daarentegen lijkt het niet waarschijnlijk dat op korte termijn de subsidie voor duurzame energie wordt teruggeschroefd. Zo hebben bijvoorbeeld de Verenigde Staten recent weer een wet aangenomen die subsidie verstrekt voor windmolenprojecten die zijn opgestart voor 2020 en voor zonne-energie die in gebruik genomen is voor 2022.

Waar concurrenten vooral last hebben van lage energieprijzen en de decarbonisatie zit Iberdrola precies daar waar je momenteel moet zitten als nutsbedrijf; in het segment waar de prijzen door de overheid worden bepaald en in de duurzame56e energie. Grootste aandeelhouders zijn het investeringsfonds uit Qatar met bijna 10 procent van de uitstaande aandelen en de Baskische Kutxabank. Iberdrola heeft een koerswinstverhouding van 15 op de winstverwachting over 2016 en het keert 65-75 procent van de winst aan dividend uit. Het dividendrendement bedraagt 2,5 procent. Naast een speciale uitkering in contanten van 2 procent komt dat op jaarbasis neer op 4,5 procent.

Van de wind kunnen leven is slechts weinigen gegeven en dat zal menig spaarder momenteel kunnen beamen. Gelukkig laat Iberdrola niet alleen haar groene energie rijkelijk stromen, maar zorgt ze ook voor een interessante dividendstroom naar haar aandeelhouders.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Iberdrola in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *