Goed gevulde pijplijn

Tenaris is een internationale producent van gespecialiseerde stalen pijpleidingen en verleent daarnaast diensten aan de olie- en gasindustrie. Tenaris is een dochter van de Argentijns/Italiaanse groep Techint. Techint is niet beursgenoteerd. Tenaris is dat wel en wel in Buenos Aires, Milaan en New York. Het hoofdkantoor van Tenaris is gevestigd in Luxemburg, net als bijvoorbeeld Arcelor Mittal. Tenaris heeft 25.000 werknemers en realiseert een omzet van ruim 12 miljard dollar.

Hoewel de staalindustrie op zich geen grootste tijden doormaakt is Tenaris als investering in mijn ogen wel interessant, omdat het bedrijf opereert in een specifieke niche: de leverantie van pijpleidingen aan de olie- en gasindustrie. De boom van schalieolie en -gas ligt daaraan ten grondslag.

De honderden, veelal kleine, schalieproducenten hebben hoge technologische eisen met betrekking tot de kwaliteit van de tubes (pijpleidingen) en er zijn maar een paar bedrijven wereldwijd die daaraan kunnen voldoen. Het betreft de zogenaamde OCTG’s (Oil Country Tubular Goods). Deze markt groeit wel en met ongeveer 8 procent per jaar. De grote spelers zijn: Tenaris, Vallourec en Sumitomo. Hier is dus sprake van een oligopolie. Er zijn nog een paar kleinere spelers maar deze drie domineren de markt.

Naast de ontwikkelingen op het gebied van schalieolie en -gas gaan ook de ontwikkelingen in de normale olieboringen gewoon door. Zo verwacht men veel van een aanstaande olieboom in Mexico. Daarvoor zijn er echter van overheidswege nog wel de nodige hervormingen nodig, maar hier wordt hard aan gewerkt. Tot op heden is Pemex in Mexico monopolist.

Tenaris heeft nauwe banden met zijn afnemers, de grote olieconcerns. Het is voor de eventuele concurrentie een zeer lastige markt om toe te treden. Verder beschikt Tenaris over voldoende cash en voorraden om grote orders aan te kunnen. Het zijn juist die cash en die voorraden die ertoe bijdragen dat het bedrijf in een goed blaadje staat bij de afnemers.

Het investeringsverhaal is eigenlijk vrij simpel: een gespecialiseerde nichespeler met pijpleidingen van hoge kwaliteit, weinig spelers die aan deze eisen kunnen voldoen en een sterke vraag in verband met een boom op het gebied van olie en gas in vooral Noord- en Midden Amerika.

Er speelt nog iets: een mogelijke antidumpingmaatregel in de Verenigde Staten om goedkope pijpleidingen uit andere delen van de wereld te weren. Deze antidumping zou Tenaris niet treffen en dus een extra voordeel voor het Argentijnse bedrijf opleveren.

Het aandeel Tenaris staat, zoals al gememoreerd, onder andere genoteerd aan de NYSE (TS US). De koerswinstverhouding bedraagt 14 op basis van de verwachte winst per aandeel voor 2014. Het aandeel rendeerde dit kalenderjaar ruim 5 procent en keert ruim 1 procent dividend uit.  Over de afgelopen vijf jaar rendeerde Tenaris met 130 procent ijzersterk. De marktkapitalisatie bedraagt 26 miljard dollar. Grootaandeelhouder is zoals gezegd Techint met ruim 60 procent.

De koers bereikte in september van dit jaar met een koers van 49,87 dollar haar top en daalde vervolgens naar de huidige koers. Een prima instapmoment voor beleggers die binnen een goed gespreide portefeuille en met een blik op de toekomst willen meeprofiteren van de boom in schalieolie en -gas. De pijplijn zou wel eens heel goed gevuld kunnen blijken te zijn.

Auteur heeft privé geen positie in Tenaris, cliënten van Fintessa evenmin.  De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.