Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

December 2013; Gedenkwaardig?

Wat een maand terwijl we pas halverwege zijn! Terwijl het ene na het andere positieve nieuws over de economie tot ons komt zien we de aandelenmarkten daar tegendraads op reageren, althans als het over sentiment gaat. Immers, positief nieuws = hogere koersen…toch?

Hoewel het ons allemaal ooit gaat overkomen was het overlijden van vrijheidsstrijder Nelson Mandela ook een hele slag die de gehele wereld in vervoering bracht. Ook nu zagen we tegenstrijdigheden, president Obama die lokaal persoonlijk een speech houdt uit waardering en respect en FIFA-voorzitter Blatter die nog geen minuut, maar precies 11 seconden respect kan opbrengen voor deze memorabele man.

In mijn vorige column van 15 november gaf ik aan de eerste week van december erg belangrijk te vinden voor een belangrijk tijdsevenwicht vanaf de low van 2009. Een potentieel belangrijke top kan daar geplaatst worden. Toevallig of niet, bovenstaande gebeurtenissen geschiedden wel op een tijdstip die je van tevoren zo niet kan bedenken.

We gaan ons vandaag bezighouden met de vraag of we nu zeker kunnen zijn over die belangrijke top of niet.

S&P 500 

Onderstaande grafiek is dezelfde als die van vorige maand, met dat verschil dat er nu meer data in verwerkt is. Ik gaf toen al aan dat er prijstechnisch meer kracht was dan verwacht, maar dat het tijdsaspect belangrijker was, wat W.D. Gann altijd onderstreepte.

Welnu, de factor tijd lijkt haar werk foutloos te doen. Kijken we naar de prijs dan zien we dat de low van de week exact op het prijsdoel zit van het tweede vierkant van 1775. Zoomen we het beeld in dan kunnen we een kopschouderpatroon herkennen waarvan de neklijn is gebroken en normaal gesproken lagere koersen verwacht mogen worden…die deze ‘weerstand’ uitneemt. Ofwel, zal de kopschouder met haar neerwaartse krachten 1775 doorbreken? Indien dit komende week geschiedt ga ik er van uit dat het grote patroon vanaf 2009 bevestigd wordt.

TA S&P 14 december 2013
TA S&P 14 december 2013

Klik op grafiek voor een grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

AEX

De AEX is er historisch gezien altijd als de kippen bij als het om dalen gaat en ook nu gaat dit weer op. De AEX beweegt al in de oversoldzone zelfs! Laat u niet misleiden dat dit een bijna- koop zal worden, want als de VS echt gaan capituleren komende week zal de AEX vrolijk meedalen is mijn verwachting.

Het lastige is natuurlijk dat als de VS toch (tijdelijk?) steun vinden op deze 1775, de AEX in ieder geval een mooie bounce te wachten staat. Maar in deze twijfelgevallen is het altijd raadzaam naar het grotere plaatje te kijken en zult u rekening moeten houden met de grote risico’s die gepaard gaan met long- posities na de 1e week van december 2013.

TA AEX 14 december 2013
TA AEX 14 december 2013

Klik op grafiek voor een grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

Randstad versus AEX

Deze grafiek zaait twijfel daar relatief gezien de handrem op een AEX- daling gezet wordt door Randstad. U ziet dat de rode lijn nog daalt, wat de huidige kracht (witte lijn) nog prematuur maakt, maar duidelijk is wel dat we op korte termijn rekening moeten houden met een mate van herstel.

Randstad versus AEX 14 december 2013
Randstad versus AEX 14 december 2013

Klik op grafiek voor een grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

Conclusie 

Persoonlijk vind ik het niet ‘toevallig’ dat de dood van Nelson Mandela samenvalt met zo’n groot tijdsevenwicht in de financiële markten. Maar we houden ons beter bij de feiten en die zijn dat de markten neerwaarts draaien vanaf die week en we nu op een buigen- of barstenmoment aanbeland zijn. Een ferme doorbraak door 1775 komende week in de S&P 500 geven mij de bevestiging dat het top- scenario serieus genomen dient te worden.

De AEX zou steun kunnen vinden op of rond 370 en we blijven met een schuin oog kijken naar de Randstad/AEX- situatie daar die een voortgaande daling…nu…niet waarschijnlijk maakt, wat gelet op de situatie in de VS ook te verwachten valt….daar die nog niet gecapituleerd is…..maar wel verwacht wordt te gaan gebeuren op basis van het toppatroon op urenbasis.

Ik had liever met een fijne Kerstgedachte afgesloten, maar het ziet er naar uit dat waar wij thuis de kaarsjes aansteken het kaarsje op de financiële markten langzaam aan gedoofd wordt.

Toch fijne feestdagen gewenst en tot volgend jaar.

Happy trading

Cees de Vries
Analist/trader Comfort-Trading
http://www.comfort-trading.com/

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

14 reacties op “December 2013; Gedenkwaardig?”

 1. Elmer

  Hi Cees. Je weet wat Socionomics zegt. Precies het omgekeerde, dus niet positief nieuws =hogere koersen maar hogere koersen=positief nieuws. Het nieuws laat zien waar de beurs al geweest is.

 2. Avatar

  Je hebt gelijk Elmer. Ik ging van de menselijke situatie uit in dit voorbeeld.

  Het zal mij ook benieuwen of de dood van Nelson Mandela voor een grote sociale-en daarmee samenhangende financiele?? omkeer gaat zorgen die de geschiedenisboeken haalt. Hoe het ook zij, ik heb in mijn analyse harde feiten nodig en het hoe of waarom is bijzaak….maar wel interessant natuurlijk! Bedankt voor je posting!

  1. Avatar

   Beste Cees,

   Als er een ‘financiële omkeer’ gaat komen, en die komt er, zit de reden er van in je hoofd,het is een bedacht iets… Lees mijn onderstaand bericht eens door. Als je naar ‘harde feiten’ op zoek bent is dat er al éen. Je hanteert de Elliott wave theorie en noemt het TA..;, maar het principe waar dit op gebaseerd is ontgaat je volgens mij volledig. voor jouw zijn het enkel getrokken lijntjes zonder betekenis. Als je een juiste analyse wilt maken Cees zal je de betekenis achter de lijntjes moeten weten. Tip voor het nieuwe jaar!

   1. Avatar

    Sorry Edwin dat ik altijd van die waardeloze analyses maak. Ik ben dan ook blij dat er tenminste iemand is die het allemaal wel weet. Ik ben ook blij dat jij wel weet wat al die lijntjes van EW betekenen…die telkens veranderen naarmate de tijd vordert…toch? Ik hoop op een dag ooit veel van jouw analyses te leren, maar of ik dat ook ga meemaken? We gaan het zien!

 3. Avatar

  Ik sluit mij bij Elmer aan, en bovendien is het de mens die een bepaalde gebeurtenis gaat linken aan wat er op een beurs gebeurt. Men vergeet dat eerst de grafiek komt, ‘nieuws’ wordt door de mens eraan gekoppeld want een stijging of daling moet gewoon een verklaring hebben…
  Niet alleen december 2013 is gedenkwaardig maar heel 2013, er is door de jaren heen niet zo’n positiviteit geweest als nu, vanwege FED maatregelen, die in feite niet doen wat beoogt wordt. Hoop doet leven, en massaal in de aandelen springen is dan het gevolg.

 4. Avatar

  Geen idee wat wij ‘allemaal dagelijks doen’ , maar ik weet wel dat er geen financiële ramp , of beurs ramp gaat gebeuren vanwege het overlijden van Mandela, daar houdt een beurs zich helemaal niet mee bezig en financieel adviseurs.. ook al niet… Het is het idee bij mensen dat het éen een gevolg is van het ander, maar zo werkt het niet op een beurs, maar ga zelf eens op onderzoek uit.

  Cees, een ‘waardeloze analyse’ is jouw mening, niet de mijne want dan het ik dat wel duidelijk geschreven. Waar jij mee aankomt klopt niet met de werkelijkheid, maar dan is je analyse niet gelijk waardeloos…, het klopt enkel niet dat is alles.

  Het blijkt dat je dus geen flauw benul hebt van waar ik het over heb, en waar je zelf ook nog eens over schrijft… Wordt het dan niet eens tijd om daar aandacht aan te schenken? Dan zou jij ook kunnen weten wat ik al ‘weet’.., en het is geen hogere wiskunde…

 5. Avatar

  Goedenavond Cees ..
  Ik zou U kunnen aanraden ….Google even naar :
  De Genant track record van Robert Prechter ..
  Dan hoef je al niet meer naar de rest te kijken ..
  Daarom hanteer ik direct de delete knop als die gast weer langs komt
  met zijn steeds maar weer niveau loos commentaar ..

  1. Avatar

   thx, heb de link gevonden en is echt stunning. Ik wist dat het niet goed was, maar zo slecht? En je hebt gelijk, het is allemaal negatieve energie wat die gast oproept dus beter maar negeren voortaan.

 6. Avatar

  Tja, het negatieve wordt maar eventjes belicht, over negatieve energie gesproken…. Mensen maken nu eenmaal fouten, bij hem ook gebeurt dus.. Maar nog steeds niet is het duidelijk voor je Cees wat EW nu precies inhoudt, die moeite heb je niet genomen, na, of voor, het zien van een track record,,, Dat blijkt uit alles.

  Hoe kun jij eigenlijk iets gebruiken als je niet eens de basis er van weet, en eigenlijk je er nooit in verdiept hebt, zelfs een ’track record’ was jou niet bekend… Dat maakt je analyses nog meer ‘waardeloos’, of beter nog ongeloofwaardig, dan het al was

  Nee, Cees, ‘negatieve energie’ roept het bij jou op omdat je het niet begrijpt en iets wat je niet begrijpt is al snel negatief ja…

 7. Avatar

  Sunshine, bedankt voor je opmerking. Je hebt gelijk, die zijn ook niet terug te vinden op de site en ik ga dat aanpassen, was ik al van plan was.

  M.i.v 2014 zal er op maandbasis een rendement opgemaakt worden welke terug te vinden zal zijn op de site. Als je me via mijn site mailt, zal ik je het trackrecord 2013 sturen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *