Citigroup waarschuwt voor 50 procent daling vastgoedaandelen

De Amerikaanse zakenbank luidt de alarmbel. De industrie lijdt onder hogere rentetarieven, er zijn zorgen over kapitaalverhogingen en er is sprake van wanbeheer.

De crash van vastgoedaandelen wordt steeds dramatischer. Marktleider Vonovia verloor dinsdag zes procent tot 15,60 euro en kwam daarmee aan het einde van de DAX. Woensdag was er een tegenbeweging, maar de waardedaling van de afgelopen dagen en weken is drastisch .

Aroundtown was nog slechter af . Nadat het dividend was ingetrokken, verloor de MDAX woensdagochtend elf procent, nadat het de dag ervoor al tien procent had verloren. In de loop van de dag op woensdag wist het aandeel wat verliezen goed te maken. “Ze begraven zichzelf gewoon”, vatte een branche-expert het in een notendop samen. Aroundtown sprak over de onvoorziene gevolgen van de marktomgeving op waarderingen, hogere financieringskosten en beperkte toegang tot de kapitaalmarkten, daarom is het gepast om het geld niet uit te keren.

Waardeverminderingen op de vastgoedportefeuille en waardeverminderingen op goodwill van overgenomen bedrijven leidden vorig jaar tot een verlies van 457 miljoen euro bij Aroundtown. Met vastgoedverkopen in de miljarden probeert het bedrijf zijn liquiditeit te verbeteren. Volgens Goldman Sachs zijn de vooruitzichten van het bedrijf beneden verwachting.

Potentiële kapitaalverhoging bij Vonovia schrikt beleggers af

Een studie van Citigroup, die verdere prijsverliezen van 50 procent voor Europese commerciële vastgoedaandelen voorspelt, heeft voor extra onzekerheid in de sector gezorgd. Er was een verkoopadvies voor Vonovia. Volgens Barclays zouden de Duitse woongroepen eerst hun balansen en bedrijfsmodellen moeten aanpassen aan de gewijzigde renteomgeving. Bedrijven probeerden hun fondsen te consolideren door dividenden te verlagen. De bedrijven, waarvan sommige met hoge schulden, proberen hun schuldenlast te verminderen door onroerend goed te verkopen, maar dit is moeilijk vanwege de krappe vastgoedmarkt.

Vastgoedaandelen, die in tijden van goedkoop geld flink konden stijgen, behoren tot de grote verliezers van de renteomslag. Maar ze worstelen ook met problemen van eigen bodem, zoals te dure overnames als gevolg van een agressieve groeistrategie. De woongroep Vonovia nam twee jaar geleden concurrent Deutsche Wohnen voor 17 miljard euro over. Deutsche Wohnen heeft momenteel een marktwaarde van zeven miljard euro. Ook Vonovia wordt momenteel opgeschrikt door een corruptieschandaal. Deskundigen noemen ook zorgen over een dringend noodzakelijke kapitaalverhoging als reden voor de recente daling van de aandelenkoers, een bijzonder moeilijke onderneming in de huidige omgeving.

Fondsmaatschappij Union Investment voert de druk op Vonovia-baas Rolf Buch op

Ondertussen heeft het fondsbedrijf Union Investment, dat 0,9 procent van Vonovia in handen heeft, kritiek geuit op de strategie van CEO Rolf Buch. “De strategie van Rolf Buch, d.w.z. agressieve en tegelijkertijd winstgevende groei door middel van overnames, werkte in de nul- en lage renteomgeving, maar niet in tijden van renteomslag”, zei Union Investment Fund Manager Elias Halbig tegen Börse Online. Buch moet nu laten zien dat hij niet alleen aan de koopkant, maar ook aan de verkoopkant goede deals kan sluiten. Het management moet dringend het vertrouwen op de kapitaalmarkt herwinnen, anders krijgt de vastgoedgroep het nog moeilijker. Het corruptieschandaal heeft ook het vertrouwen gekost. Volledige duidelijkheid is nu des te belangrijker.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.