Aandelen zijn de beste bescherming tegen inflatie

Het belangrijkste probleem voor veel consumenten en op de financiële markten is en blijft de hoge inflatie. In maart 2023 was dat in Duitsland 7,4 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In de VS bedroeg de inflatie in februari 6,0 procent. De Berlijnse online vermogensbeheerder Growney heeft onderzocht met welke activa beleggers zich kunnen indekken tegen hoge inflatie.

“Econoom Jesper Rangvid blogde dat de huidige Amerikaanse inflatoire periode van januari 2015 tot januari 2023 verbazingwekkend samenviel met de periode van juni 1967 tot juni 1975″, schrijven de analisten van Growney. In de jaren zeventig werd de eerste stijging van de inflatie al snel gevolgd door een tweede. Met meer dan 14 procent in maart 1980 bereikte dit nog hogere percentages dan voorheen.

Verliezen met contant en renteloos sparen
“Ervan uitgaande dat het inflatieverloop de komende jaren vergelijkbaar blijft met dat van de jaren ’70. Welke vermogensklasse beschermt dan het vermogen dan het beste tegen koopkrachtverlies op de lange termijn of kan zelfs een positief reëel rendement behalen?” vragen de auteurs van de studie. Ze geven ook meteen het eerste antwoord: het is geen contant geld, en het is ook geen rentevrij sparen.

Volgens de studie verloren geld en renteloze besparingen van januari 2015 tot januari 2023 21 procent van hun waarde als gevolg van inflatie. In de periode tussen juni 1967 en juni 1975 was dat zelfs 38 procent. Na een verdere stijging van de inflatie bedroeg het koopkrachtverlies in juni 1977 ten opzichte van 1967 45 procent. Tien jaar later, in juni 1987, was dat al 71 procent.

Iets betere resultaten
“Het ziet er iets beter uit als het geld een maandrente oplevert”, schrijven de experts van Growney. Spaarders hebben de afgelopen acht jaar bijna geen rente ontvangen en zijn daarmee toch 15 procent van hun koopkracht kwijtgeraakt. In de jaren zeventig zouden ook na acht en tien jaar echte verliezen zijn opgetreden. Pas op langere termijn zouden de rentetarieven, die sinds 1980 fors waren gestegen, hebben geleid tot een reële winst, over de 30 jaar tot 1997 was dat 48 procent.

De auteurs van het onderzoek hebben geconstateerd dat zelfs de aandelenmarkt in een dergelijke fase niet volledig kan beschermen tegen inflatie en prijsstijgingen. Een belegging op de Amerikaanse aandelenmarkt verloor in het inflatiejaar 2022 in reële termen meer dan 25 procent. “Zelfs tijdens de eerste uitbarsting van inflatie in 1974 liep het in reële termen bijna 36 procent achter”, zegt de studie.

Duidelijke verschillen op de middellange termijn
Op de middellange termijn verschillen de twee willekeurige steekproeven echter aanzienlijk: in de acht jaar sinds 2015 is de reële prestatie 82 procent, wat betekent dat de koopkracht van beleggers bijna is verdubbeld. In de acht jaar tot 1975 was er daarentegen een koopkrachtverlies van 21 procent. Op de langere termijn presteerden aandelen echter goed ten opzichte van de inflatie. “Na 20 jaar tot 1987 kon de koopkracht meer dan verdubbeld zijn. Na 30 jaar tot 1997 waren de reële activa bijna zes keer zo groot als in het begin”, schrijven de experts van Growney.

De ervaring van de jaren zeventig leert dat in een inflatiescenario geld dat zogenaamd veilig is, duidelijke risico’s vormt voor de opbouw en het behoud van vermogen. “Aan de andere kant zijn breed gediversifieerde aandelenbeleggingen tegen inflatie het beste alternatief voor vermogensopbouw op de lange termijn”, concluderen de auteurs van het onderzoek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.