To Blockchain or Not to Blockchain?

Februari was een maand vol belangrijke gebeurtenissen, vooral voor bitcoin en ethereum, al bleef de markt de hele maand vrijwel vlak. Eind februari vond ETHDenver plaats, het grootste en oudste ethereum building-event. Als iemand die in de loop der jaren soortgelijke events heeft bijgewoond, kan ik zeggen dat het beleggers een nieuw en interessant perspectief biedt op de sector als geheel. Het is altijd boeiend om zoveel mensen enthousiast te zien worden over de zware wiskundige uitdagingen die de kern vormen van cryptocurrency. Het belangrijkste event op ETHDenver is de buidlathon, wat in wezen een grote hackathon is.

Building Building Building… niet alleen crypto native bedrijven

Terwijl de ETHDenver-community druk bezig was met het bouwen van toepassingen, is het belangrijk op te merken dat crypto-ontslagen alleen al in januari een aanzienlijk aantal werknemers troffen. Volgens gegevens van CoinGecko verloren 2806 crypto-werknemers hun baan, wat een aanzienlijk aantal is als men bedenkt dat in heel 2022 6820 crypto-werknemers hun baan verloren. Met andere woorden, in slechts één maand tijd bereikten de crypto-ontslagen in 2023 41% van de totale ontslagen in 2022.

Interessant is dat de vraag naar blockchain-ontwikkelaars lijkt toe te nemen. Sterker nog, de vraag is nog nooit zo hoog geweest als nu, volgens insiders uit de softwaresector. De vraag naar blockchain-programmeervaardigheden steeg in 2022 met 552%, volgens een rapport van DevSkiller, dat meer dan 200.000 vaardigheidsbeoordelingen verzamelde. Techbedrijven kunnen deze assessments gebruiken als onderdeel van hun aanwervingsproces om de bekwaamheid van een ontwikkelaar door te lichten. Een aanzienlijk deel van deze vraag komt van traditionele bedrijven die op zoek zijn naar ontwikkelaars met echte ervaring buiten testomgevingen in de crypto-sector. Financiële bedrijven die hun eigen blockchains willen bouwen zouden een andere belangrijke drijfveer kunnen zijn voor de vraag naar ontwikkelaars.

Het belang van financiële instellingen

Ondanks de ups en downs die cryptocurrency heeft gekend, zijn traditionele financiële instellingen nog steeds positief over crypto. Dit blijkt uit de gedurfde verklaringen van verschillende steunpilaren van de traditionele financiële sector, zoals Blackrock, ter ondersteuning van tokenization. Zij brengen in wezen aandelen, obligaties en andere traditionele financiële beleggingen op een blockchainnetwerk.

Een opmerkelijk hoogtepunt van de afgelopen maand is dat zelfs nadat een groep Amerikaanse senatoren, waaronder Elizabeth Warren en Dick Durbin, er bij Fidelity op hadden aangedrongen zijn omarming van de bitcoin te heroverwegen, met het argument dat digitale activa pensioenspaarders blootstellen aan onnodige risico’s, het aanbod van Fidelity nog steeds overeind staat. Fidelity is slechts een van de vele grote bedrijven die zich niet van crypto hebben afgewend en blijft publiekelijk verklaren dat digitale beleggingen volop kansen bieden.

Ironisch genoeg werd bitcoin gecreëerd om financiële tussenpersonen uit te schakelen en mensen hun eigen geld te laten bezitten, maar traditionele financiële reuzen stappen gestaag over op crypto. Deze adoptie is echter uiteindelijk gunstig voor de crypto zelf. De kasmiddelen van cryptoprojecten, die worden gebruikt om salarissen te betalen aan ontwikkelaars en oprichters, profiteren enorm als de vraag naar het token waarin de kasmiddelen zijn uitgedrukt, toeneemt. Daarom is het indirect gunstig voor de crypto-industrie als geheel om de crypto dichter bij de traditionele beleggers te brengen.

Men kan zich afvragen of de traditionele financiële instellingen hun eigen graf graven door tussenpersonen voor crypto te worden. De waarheid is echter dat zij gewoon de belangen van hun klanten volgen. Als het aanbieden van op crypto gebaseerde producten is wat klanten willen, dan zullen financiële instellingen die blijven aanbieden.

Beleggersvoorwaarden visualiseren

Beleggersvoorwaarden visualiseren

Februari is een maand geweest waarin de koersontwikkeling grotendeels vlak was, maar wat laten andere indicatoren zien? Wij kunnen proberen de UTXO’s te categoriseren op basis van hoe lang geleden de munten zijn uitgegeven. Wij kunnen de houders van bitcoin indelen op basis van de gemiddelde tijd in dagen dat de munten zijn uitgegeven. Als deze waarde laag is, worden de munten na aankoop snel uitgegeven en kan de belegger worden geclassificeerd als een kortetermijnhouder (STH). Als de waarde hoog is, kunnen we de belegger classificeren als een langetermijnhouder (LTH). Meer specifiek kunnen we kijken of STH’s en LTH’s met winst verkopen. Momenteel zien we dat LTH’s ondanks het marktherstel nog steeds met verlies verkopen. Hoe zit het met STH’s? Midden januari en midden februari maakten STH’s zelfs winst, maar eind februari is de STH-SOPR-ratio weer onder de 1 gezakt.

*Short Term Output Profit Ratio (STH-SOPR) is een ratio van bestede outputs (levend meer dan 1 uur en minder dan 155 dagen) in winst op het betreffende tijdstip. Zij wordt berekend als de USD-waarde van de bestede outputs op het moment van besteding (gerealiseerde waarde) gedeeld door de USD-waarde van de bestede outputs op het moment van creatie (waarde bij creation).
*Bron: CryptoQuant.com

Geschreven door Menno Martens, Crypto Specialist en Product Manager bij VanEck

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.