Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bouwen aan de toekomst met LafargeHolcim

Na het nodige gesteggel over de ruilverhouding, over wie er in de Raad van Bestuur mag plaatsnemen en over de diverse verkopen van dochters teneinde goedkeuring te verkrijgen van de diverse mededingingsinstanties, is het dan toch zover gekomen: de fusie tussen Lafarge uit Frankrijk en Holcim uit Zwitserland is vorig jaar geëffectueerd. Daarmee is met een actuele marktkapitalisatie van ongeveer 29,5 miljard Zwitserse Frank de grootste en meest internationale cementfabrikant ter wereld ontstaan.

Het hoofdkantoor staat in Zwitserland. De handel in de aandelen van de nieuwe combinatie is per 14 juli jl. van start gegaan in Parijs (in euro’s) en in Zürich (in Zwitserse Franken). Aangezien de ruilverhouding 9 aandelen Holcim voor 10 aandelen Lafarge was (eerst was de ruilverhouding 1:1), is de notering van Holcim direct omgezet in LafargeHolcim. Aandeelhouders van Lafarge die nog niet ingegaan zijn op het bod, kunnen nog handelen in aandelen Lafarge.

Cement en beton moeten lokaal worden gemaakt. Dit gebeurt tot op heden in meer dan 2500 fabrieken met een productiecapaciteit van 386,5 megaton en 115.000 werknemers. Wereldwijd zijn de belangrijkste markten Frankrijk, Brazilië, India en het Verenigd Koninkrijk. De fabrieken (ovens) van LafargeHolcim verbruiken zeer veel energie. De lage olieprijs is dus voordelig voor het concern.

Vorig jaar december hield LafargeHolcim een Capital Markets Day in Londen. De belangrijkste statements van bestuursvoorzitter Eric Olsen van het nieuwe fusiebedrijf zijn positief te noemen. Zo herhaalde hij dat het concern bezig is om wereldwijd alle locaties, die in markten niet tot de top 3 behoren, te verkopen. Deze gesprekken vinden al plaats en de eerste resultaten worden dit voorjaar verwacht. Er wordt nu gerekend op een totale waarde van de verkoop (en swaps van assets) van 3,5 miljard Zwitserse Frank.

De doelstelling is om in 2018 een cashflow van minimaal 10 miljard Zwitserse Frank te behalen en een ebitda van 8 miljard Zwitserse Frank. In 2014 bedroeg dit samengesteld nog 6,7 miljard Zwitserse Frank. Een groei van zo’n 20 procent in vier jaar lijkt op het eerste gezicht wellicht niet erg ambitieus maar wel logisch. Bouwmarkten zijn immers aan het herstellen, maar heel snel gaat dit niet. Vooral in de Verenigde Staten ziet Olsen de markten aantrekken, maar ook andere ontwikkelde markten herstellen. In opkomende markten ziet hij dus nog geen herstel. Vooral Brazilië viel tegen. Maar zodra ook hier een herstel zich aandient, is de bestuursvoorzitter ‘confident’ dat LafargeHolcim daar als eerste van zal profiteren.

Het voordeel van de wereldwijde spreiding van het concern zorgt ervoor dat regio’s die minder draaien opgevangen kunnen worden door andere regio’s die het beter doen. Dit is ook het hele idee achter de fusie tussen Lafarge en Holcim. Aan synergie-effecten denkt LafargeHolcim het eerste jaar voor ongeveer 100 miljoen euro aan kosten te kunnen besparen. In totaal moet dit de komende jaren oplopen naar 1 miljard euro. In ieder geval wordt er de komende vier jaar al 120 miljoen dollar bespaard aan rente omdat de obligaties van Lafarge zijn opgewaardeerd door S&P en Moody’s van junk naar investment grade (BBB / Baa2).

Aangezien er geen acquisities gedaan zullen worden, daarvoor is het fusiebedrijf te groot en te dominant, kan een (groot) deel van de winsten en opbrengsten naar de aandeelhouders. Het dividend over 2015 dat uitgekeerd zal worden op 16 mei 2016, zal daarom minimaal 1,50 Zwitserse Frank bedragen. De yield komt daarmee uit op 3,1 procent. Dat is voor Zwitserse bedrijven vrij hoog. Door de desinvesteringen kan de cashflow de komende jaren verdubbelen. Hierdoor ontstaat de ruimte om het dividend op te trekken. Naast het dividend zullen er ook aandelen worden ingekocht. Hoeveel is nu nog niet bekend. Het andere deel van de verkoopopbrengst zal gebruikt worden om schulden af te lossen. Die schuld bedraagt nu ongeveer 50 procent van het balanstotaal. Dat is gezond voor deze kapitaalintensieve industrie.

Natuurlijk zijn er ook risico’s waar beleggers rekening mee moeten houden. Zo zijn daar het mislukken van de fusie dan wel het uitblijven van de verwachte synergie-effecten, een tegenvallende wereldwijde economische groei (bouwactiviteiten zijn hiervan sterk afhankelijk) en dan vooral in opkomende economieën, valutaire tegenwind en zeer hoge vaste kosten die doorlopen ook als de verkoop terugvalt.

Daar staat echter tegenover dat aandelen van zowel Lafarge als Holcim vorig jaar, vanwege de fusie die diverse malen op springen stond, ongeveer 15 procent zijn achtergebleven bij de sector. Ook nu nog zijn diverse analisten sceptisch over het succes van de fusie. Naarmate er echter meer bekend wordt over de lopende integratie, zullen er meer analistenrapporten verschijnen. De aandacht voor het aandeel zal daardoor toenemen. Ook de opname in diverse trackers zoals die op de Eurostoxx 50 en Stoxx Europe 50 en mogelijk hogere wegingen in CAC40 en SMI zal meer aandacht (en vraag) gaan genereren. Het succes staat daarmee nog niet in het cement gebeiteld, maar kansrijk zijn de aandelen op een koers van nog geen CHF 50 mijn inziens zeker wel!

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel LafargeHolcim in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *