ASML ziet omzetaandeel China stijgen naar 46%

De cijfers die chipmachinemaker ASML vanmorgen publiceerde waren in lijn met de verwachting. De omzet in het derde kwartaal kwam uit op €6,7 miljard met een bruto winstmarge van 51,9% en een nettowinst van €1,9 miljard. De omzetgroei voor heel 2023 ziet ASML uitkomen op bijna 30%, maar voor 2024 wordt geen verdere groei verwacht. CEO Peter Wennink spreekt van een transitiejaar, waarna in 2025 de groei volgens hem weer significant zal aantrekken. Het meest opvallende aan de cijfers: China is nu goed voor maar liefst 46% van de omzet.

Orderboek loopt terug

In het derde kwartaal zag ASML nieuwe bestellingen voor een bedrag van €2,6 miljard, waarvan slechts €0,5 miljard voor de geavanceerde EUV-machines. Dat is een flinke aderlating ten opzichte van de €8,9 miljard die het bedrijf uit Veldhoven kon bijschrijven in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Aan het einde van het vorige kwartaal was het totale orderboek nog €38 miljard groot. ASML heeft nog steeds meer vraag dan dat het kan produceren, maar het verschil loopt verder terug. Met 2024 als transitiejaar waarin ASML de omzet gelijk ziet blijven aan de omzet over heel 2023 kan het die eerder opgebouwde buffer goed gebruiken.

China hamstert DUV-machines

Aan het einde van het eerste kwartaal bedroegen de bestellingen uit China 8% van de omzet. Aan het einde van het tweede kwartaal was dat 24% en nu komt het getal uit op maar liefst 46%! De Chinezen wachtten duidelijk niet af of de exportrestricties verder worden aangescherpt en hebben alvast gehamsterd voor wat mogelijk een ‘semiconductorwinter’ kan worden. China als afzetmarkt steeg natuurlijk ook in relatieve omvang doordat grote klanten als TSMC uit Taiwan en Samsung uit Zuid-Korea een pas op de plaats maakten in verband met teruglopende orders van grote klanten door een afvlakkende vraag in de markt voor consumentenproducten.

Beleggers moeten vertrouwen putten uit 2025

ASML zegt nog te studeren op de impact van verscherpte exportrestricties voor China, een bericht dat gisteren naar buiten kwam. Met name Nvidia wordt een halt toegeroepen bij de verkoop van geavanceerde chips die speciaal voor de Chinese markt worden gemaakt. Op langere termijn kan dat ASML ook parten spelen, met name in het segment van de dure EUV-machines. Op korte termijn lijkt het effect van nieuwe maatregelen beperkt, omdat het orderboek nog steeds goed gevuld is en China met name vraagt om relatief minder geavanceerde apparatuur.

Een transitiejaar in 2024 zonder verdere groei van de omzet zal sommige beleggers teleurstellen. Zij zullen vertrouwen moeten putteen uit de doorkijk naar 2025 in het licht van de aanhoudende, wereldwijde trend van digitalisering. In 2025 rollen er meer van de  allernieuwste high-NA EUV-machines, met een bovengemiddelde marge, uit de fabrieken in Veldhoven.

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.