Netflix verrast en Tesla stelt teleur

In de altijd sprankelende wereld van technologische reuzen en innovatieve bedrijven, was het derde kwartaal van dit jaar er een vol verrassingen en teleurstellingen. Terwijl velen hun verwachtingen bijstelden en zich afvroegen wat de toekomst zou brengen voor streaminggigant Netflix, zorgde Tesla voor een flinke deuk in zijn anders glanzende reputatie. In dit artikel duiken we in de opmerkelijke gebeurtenissen van deze periode, waarin Netflix zijn abonnees verbazingwekkend zag toenemen en Tesla worstelde met tegenvallende cijfers en een nieuw perspectief op de toekomst. Laten we de lichten laten schijnen op het onverwachte succes en de onvermijdelijke uitdagingen van deze twee technologische zwaargewichten.

Netflx verrast
Als je, net als ik, had verwacht dat de groei van Netflix zou afnemen na het besluit van het bedrijf om het delen van wachtwoorden stop te zetten, dan was je waarschijnlijk ook verrast door een aanzienlijke stijging van het aantal abonnees met bijna 9 miljoen in het derde kwartaal. Het bedrijf kondigde ook aan dat het de prijzen in de VS, het VK en Frankrijk zal verhogen. De combinatie van meer abonnees die een hoger maandelijks tarief zullen betalen, is een droom die uitkomt voor investeerders, die de aandelenkoers bijna 13% omhoog stuurden in de handel na sluitingstijd op woensdag.

Dit zou voldoende zijn om de aandelen terug te sturen naar het opgaande kanaal van het afgelopen jaar, maar het blijft nog te bezien of Netflix kan consolideren en meer kan winnen. Sinds de piek in juli staat Netflix onder druk van een algemene neergang in de vraag. Dit valt samen met de versnelling van de verkoop van Amerikaanse langlopende schatkistpapieren, die het Amerikaanse 10-jarige rendement naar de hoogste niveaus sinds 2007 hebben gestuwd. Ja, Netflix presteerde goed afgelopen kwartaal, maar het is nog steeds uitdagend om een goede zwemmer te zijn als je tegen een sterke stroming moet vechten.

Tesla stelt teleur
Het sentiment op het dek van Tesla was niet zo schitterend. Tesla voldeed niet aan zowel de verwachtingen voor omzet als winst voor het derde kwartaal nadat de verkoop vertraagde, terwijl het bedrijf minder geld verdiende per auto die het verkocht omdat het agressief prijzen had verlaagd om marktaandeel te winnen. Het bedrijf kondigde de eerste leveringsdatum aan voor zijn langverwachte Cybertruck, maar Elon Musk waarschuwde investeerders dat de Cybertruck pas 12 tot 18 maanden na de start van de productie winst zou opleveren en dat het bedrijf zich zou blijven richten op het maken van betaalbare auto’s die mensen zich kunnen veroorloven in een omgeving van stijgende rentetarieven.

Tesla zakte gisteren onder een driehoeksbasis van 3 maanden en de postwinstverkoop zal de negatieve uitbraak bevestigen, die de weg zal banen naar $223,85, het belangrijkste 38,2% Fibonacci retracement dat de laatste steun zou moeten geven aan de huidige positieve trend. Als dit doorbroken wordt, ligt de weg open naar $200 per aandeel.

ASML en TSM: nieuwe uitdagingen in een veranderende wereldmarkt
Verder kondigde ASML aan dat de orders in het derde kwartaal het meest waren gedaald als gevolg van een sectorbrede vertraging. En je weet wat dat betekent. Dat betekent dat ASML meer afhankelijk zal zijn van China om zijn inkomsten op peil te houden. Het probleem is – zoals je waarschijnlijk al had geraden – de toenemende spanningen in Gaza, die ook de VS-China chipoorlog aanwakkeren, zouden gemakkelijk overslaan naar ASML en invloed kunnen hebben op zijn activiteiten in China. TSM wordt verwacht vandaag een daling van ongeveer 18% in zijn omzet aan te kondigen. Morgan Stanley rapporteerde gisteren ook resultaten die een flinke klap kregen van tegenvallende resultaten. De winst daalde met 9%, wat beter is dan de 33% daling bij Goldman Sachs, maar niet genoeg om investeerders aan boord te houden, dus de aandelen registreerden de grootste dagelijkse daling sinds juni 2020.

Banken en cijferseizoen
Over het algemeen gesproken zijn de verwachtingen voor dit kwartaal gemengd, afhankelijk van waar je je informatie vandaan haalt. Volgens FactSet zouden de bedrijven in de S&P500 een magere, maar positieve groei van 1,3% op jaarbasis kunnen realiseren, na drie opeenvolgende kwartalen van negatieve resultaten. En exclusief oliebedrijven zou de winst in de S&P500 met ongeveer 4% groeien.

Maar het indexcijfer van Citigroup voor herzieningen van winstverwachtingen noteerde zijn vierde opeenvolgende week met meer neerwaartse bijstellingen dan opwaartse. Natuurlijk hebben niet alle aandelen hetzelfde gewicht in de S&P500. Technologieaandelen wegen zwaarder dan de rest. Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon en Nvidia vertegenwoordigen ongeveer een kwart van de S&P500-index, en van hen wordt verwacht dat hun omzet met 34% is gegroeid in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Maar de stijgende rentetarieven vormen een probleem.

Amerikaans 10-jarig rendement flirt met 5%.
Het Amerikaanse 10-jarige rendement flirt nu met de psychologische grens van 5%, ondanks de toenemende spanningen in het Midden-Oosten, nadat het bezoek van Biden aan Israël de zaken alleen maar erger heeft gemaakt na de explosie in het ziekenhuis van Gaza. En als ik zie dat Amerikaanse 10-jarige obligaties zo agressief worden verkocht ondanks de hoge geopolitieke spanningen, concludeer ik dat er potentieel is voor verdere stijging. En een beweging in het Amerikaanse 10-jarige rendement boven de 5% grens zal zeker de verkoopdruk in de S&P500 tijdens het midden van het winstseizoen verhogen, ongeacht of de resultaten goed of slecht zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.