Hoe de DAX de zon achterna jaagt

De Duitse beursindex DAX heeft de afgelopen dagen een opmerkelijke prestatie geleverd. Twee keer op rij vormde hij een zogenaamde “hamerformatie”, een kaarspatroon dat wijst op een mogelijke ommekeer van een dalende trend. Maar wat betekent dit voor de toekomst van de DAX? En hoe heet is hij eigenlijk?

Wat is een hamerformatie?

Een hamerformatie is een kaarspatroon dat bestaat uit een kleine lichaam en een lange onderste schaduw.

Het geeft aan dat de verkopers de prijs tijdens de handelsperiode sterk hebben gedrukt, maar dat de kopers uiteindelijk de controle hebben overgenomen en de prijs hebben opgedreven. Dit suggereert dat er een bodem is gevormd en dat er een kans is op een herstel.

De DAX heeft op maandag en dinsdag twee opeenvolgende hamerformaties gevormd, nadat hij vorige week was gedaald tot het niveau van ongeveer 15.100 punten. Dit niveau fungeert als een solide steun voor de index, aangezien het ook overeenkomt met het 50%-retracementniveau van de stijging van juni tot augustus. Een doorbraak boven de laatste twee daghoogtes (15.272/15.288 punten) zou het signaal kunnen zijn voor een nieuwe opwaartse beweging.

Waarom is de sleutelzone bij 15.500/15.600 punten zo belangrijk?

De sleutelzone bij 15.500/15.600 punten is een cruciaal gebied voor de DAX, om verschillende redenen. Ten eerste was dit het niveau waar de eerste herstelimpuls vorige week uitliep, waardoor een lagere top werd gevormd. Ten tweede definieert dit gebied ook de grenzen van de oude tradingrange, die werd doorbroken op 6 oktober. Ten derde wordt dit gebied versterkt door de voortschrijdende gemiddelden van de laatste 50 en 200 dagen (actueel bij 15.590/15.648 punten), die vorige week een negatief snijpatroon vormden (zie grafiek).

Een negatief snijpatroon, ook wel bekend als een “death cross”, treedt op wanneer het kortetermijngemiddelde onder het langetermijngemiddelde kruist, wat wijst op een verzwakking van de opwaartse trend. Dit patroon wordt vaak beschouwd als een bearish signaal, dat verdere dalingen kan voorspellen.

Om deze negatieve trend om te keren, moet de DAX dus de sleutelzone bij 15.500/15.600 punten terugveroveren, wat zou wijzen op een echte technische bevrijdingsslag.

Hoe heet is de DAX vergeleken met de zon?

De DAX is natuurlijk niet letterlijk heet, maar we kunnen wel een vergelijking maken met de temperatuur van de zon, alleen voor de lol. De zon heeft een kerntemperatuur van ongeveer 15 miljoen graden kelvin, wat overeenkomt met ongeveer 27 miljoen graden Fahrenheit of 15 miljoen graden Celsius. De oppervlaktetemperatuur van de zon is ongeveer 5.800 graden kelvin, wat overeenkomt met ongeveer 10.000 graden Fahrenheit of 5.500 graden Celsius.

Als we nu elk punt van de DAX-index gelijkstellen aan één graad kelvin, dan zou de huidige stand van ongeveer 15.200 punten betekenen dat de DAX ongeveer even heet is als het oppervlak van de zon. Om echter zo heet te worden als de kern van de zon, zou de DAX moeten stijgen tot het ongelooflijke niveau van 15 miljoen punten, wat meer dan 986 keer zijn huidige waarde is.

Dat is natuurlijk een zeer hypothetisch scenario, dat waarschijnlijk nooit zal gebeuren. Maar het is wel leuk om te bedenken hoe de DAX de zon achterna jaagt, in een poging om zijn glans te herwinnen.

Conclusie

De DAX heeft de afgelopen dagen twee hamerformaties gevormd, die wijzen op een mogelijke ommekeer van de dalende trend. Om echter een echte technische bevrijdingsslag te leveren, moet de index de sleutelzone bij 15.500/15.600 punten terugveroveren, die wordt versterkt door de voortschrijdende gemiddelden en de oude tradingrange. Als de DAX dat lukt, zou hij misschien weer kunnen schitteren als de zon, die hij in temperatuur probeert te evenaren.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.