Rente, chips en oorlog

De Amerikaanse detailhandelsverkopen overtroffen de verwachtingen, wat de haviken van de Federal Reserve (Fed) en weddenschappen op nog een renteverhoging in december – of januari – gisteren stimuleerde. Het Amerikaanse rendement op staatsobligaties met een looptijd van 2 jaar steeg naar het hoogste niveau sinds 2007, en het rendement op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar steeg boven de 4,80%, ongeacht de toenemende spanningen in Gaza.

Dit herinnert degenen die bescherming zoeken tegen geopolitieke spanningen eraan dat de veiligheid van Amerikaanse staatsobligaties beperkt is door mogelijke scherpe reacties op economische gegevens, een drukke uitgiftekalender, de mogelijkheid van verdere aanscherping door de Fed en zorgen over het Amerikaanse begrotingstekort in een omgeving waarin de VS niet alleen wordt verwacht Oekraïners te helpen, maar ook de Israëlische oorlog in Gaza te financieren.

Goud stijgt

Goud steeg boven zijn 200-daags voortschrijdend gemiddelde, ondanks de stijgende Amerikaanse rendementen. Het gele metaal is een solide bescherming tegen risicovolle activa die worden getroffen door een sterke daling van de vraag.

Hogere rendementen zijn ook slecht nieuws voor aandelenwaarderingen, maar wat de aandelenverkoop van gisteren heeft veroorzaakt, was niet alleen een opleving van de rendementen, maar vooral een grote terugval in Amerikaanse chipaandelen. Het favoriete aandeel van AI-beleggers, Nvidia, kreeg gisteren bijna 5% te verduren nadat de VS hadden aangekondigd dat ze meer sancties zouden opleggen aan geavanceerde chipexport naar China om te voorkomen dat de Chinezen deze gebruiken om hun militaire apparatuur te verbeteren. Intel daalde met 1,37%, en AMD verloor 1,24%.

De Amerikaanse president Joe Biden ging naar Israël om zijn steun aan Israël te tonen, en intussen werd ziekenhuis in Gaza gebombardeerd en minstens 500 mensen doodde. De oplopende spanningen duwden de olie naar een nieuw hoogtepunt sinds de spanningen in Gaza begonnen, en het vat Amerikaanse olie flirtte met het niveau van $89 per vat. Ik vrees dat we verdere escalatie van de spanningen in Gaza zullen zien, en dat kan de olieprijzen aanzienlijk verhogen, vooral als Iran betrokken raakt bij het geweld in het Midden-Oosten. Het feit dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week met 4,4 miljoen vaten daalden, en de overeenkomst tussen de VS en Venezuela om een deel van de sancties tegen de Venezolaanse olie te verlichten, wordt snel onder het tapijt geveegd als de zaken lelijk worden in het Midden-Oosten.

  • De daling van de Amerikaanse olievoorraden van vorige week is slechts een correctie op de enorme daling van 12 miljoen vaten de week ervoor.
  • Venezuela heeft het potentieel om de Iraanse olie te vervangen, aangezien het ’s werelds grootste bewezen oliereserves heeft en vroeger ongeveer 3-4 miljoen vaten per dag produceerde. MAAR de productie is sinds het hoogtepunt in de jaren 1990 met 75% gedaald, doordat de Venezolaanse staatsoliemaatschappij ernstig verzwakt is door jaren van wanbetaling, slecht beheer, onvoldoende investeringen, sancties, corruptie en een massale uitstroom van geschoolde arbeiders uit het land. Als zodanig zal Venezolaanse olie niet onmiddellijk de wereldmarkt overspoelen.

Shell in trek

En dat is ’tant mieux’ voor oliebedrijven, die hun aandelenprijzen zien stijgen op basis van al dit schitterende nieuws. Shell bereikte gisteren een recordhoogte in Amsterdam, zelfs al moest de CEO zijn toespraak via een videolink geven in plaats van persoonlijk op het Park Lane Energy Intelligence Forum in Londen, omdat een jongedame genaamd Greta Thunberg en haar volgelingen kwamen protesteren tegen de klimaatschade voor de locatie. De charmante Greta werd gearresteerd, terwijl de grote jongens van de olie juichten over de sappige winsten. Het klimaat zal de rekening betalen.

Oh, ik was bijna vergeten… De winst van banken die gisteren werd bekendgemaakt, was gemengd. De winst van Goldman Sachs daalde voor het 8e kwartaal op rij met een behoorlijke 33%. De aandelenprijs daalde bijna tot het niveau van $300. Aan de andere kant overtrof Bank of America de winstverwachtingen op handel en netto-rente-inkomsten. De aandelen stegen met 2% vanaf bijna het laagste punt in bijna 2 jaar. Morgan Stanley zal vandaag rapporteren, samen met Tesla en Netflix.

Enkele goede nieuwtjes Op het gebied van economische gegevens overtrof de groei in China de verwachtingen, aangezien deze bijna de 5% grens bereikte in het derde kwartaal, stegen de detailhandelsverkopen meer dan verwacht en daalde de werkloosheid. Aan de andere kant, in Canada nam de inflatie af, groeiden de lonen in het Verenigd Koninkrijk langzamer dan verwacht, maar daalde de inflatie niet zo sterk als verwacht. Merk op dat de afwijking van de verwachtingen gering is en de recente updates weinig invloed zullen hebben op de verwachtingen van de Bank of England (BoE), die de rentetarieven zeker onveranderd zal houden bij de volgende vergadering. Maar dat zal Cable nauwelijks weerhouden van een daling naar 1,20 als de haviken van de Fed toegeven aan sterke economische gegevens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.