De S&P 500 heeft het sinds het dieptepunt van de financiële crisis in maart 2009 meer dan 400% beter gedaan dan de Europese STOXX Europe 600 (Net Return) EUR. De Amerikaanse aandelenmarkt ligt ook dit jaar voor op Europa, maar er zijn tekenen van een inhaalslag. De Europese markten hebben de afgelopen maanden duidelijk beter gepresteerd en er zijn goede redenen om aan te nemen dat de ommekeer zal aanhouden.
Europa heeft een moeilijk decennium achter de rug. Nadat de banken de financiële crisis hadden overleefd, weliswaar met de nodige littekens, volgde de eurocrisis. Het Verenigd Koninkrijk stemde in 2016 voor een vertrek uit de EU. En dit jaar bracht de oorlog in Oekraïne de hoogste inflatie sinds de invoering van de euro en zorgen over de energiebevoorrading.
Ondanks dat alles zijn de Europeanen erin geslaagd hun crisissen te beheersen. Dankzij vastberadenheid en solidariteit zijn de wankelende zuidelijke perifere landen weer overeind geholpen. Zelfs tijdens de COVID-19 pandemie was Europa eensgezind en kwam het na de economische malaise in 2020 weer op een dynamisch groeitraject. Dit jaar heeft het continent snel en pragmatisch gehandeld, zowel bij de hulpverlening aan Oekraïne als bij de ondersteuning van zijn burgers om de gevolgen van de hogere energiekosten te verzachten.
De afhankelijkheid van Russisch gas heeft de Europese – en met name de Duitse – aandelenmarkten in de loop van het jaar onder grote druk gezet. Door doortastend en pragmatisch op te treden werden de gasopslagfaciliteiten in heel Europa waarschijnlijk voldoende gevuld om de gasvoorziening in de wintermaanden en daarna veilig te stellen. Europa wil in de toekomst veel minder afhankelijk worden van Rusland en mogelijk zelfs onafhankelijk worden van de Russische gasleveringen.
De uitdagingen in Europa en zijn achterblijvende prestaties, vooral ten opzichte van de VS, hebben tot grote waarderingsverschillen geleid. Wat de koers-winstverhouding betreft, wordt de Europese aandelenmarkt verhandeld tegen ongeveer 12x, de Amerikaanse tegen ongeveer 17x. Ook wat het dividendrendement betreft, is Europa met 3,6% veel aantrekkelijker, terwijl beleggers in de VS genoegen moeten nemen met slechts 1,8%.
Het renteklimaat is in het voordeel van Europa, omdat de ECB de rente veel gematigder heeft verhoogd dan de Fed, waardoor de Europese bedrijven minder last hebben van de stijgende rente dan hun Amerikaanse tegenhangers. Hetzelfde geldt voor de consumenten, die in de VS traditioneel een hogere schuld hebben en nu door de sterke rentestijging veel koopkracht zouden kunnen verliezen.
De valutatrend is ook een pluspunt voor Europa, want de zwakke euro maakt exporterende bedrijven concurrentiëler. Bovendien stimuleren inkomsten die in buitenlandse valuta worden verdiend de buitenlandse inkomsten.
De lage waarderingen in Europa bieden vooral stock pickers veelbelovende kansen, nu zelfs concurrerende en goed geleide bedrijven tegen spotprijzen worden verhandeld. Op lange termijn is de meest veelbelovende beursstrategie het kopen van goed geleide, groeiende bedrijven tegen aantrekkelijke prijzen. Maar in de meeste gevallen alleen wanneer het pessimisme hoog is en scepsis overheerst. Dit is momenteel het geval in Europa, aangezien veel beleggers het continent de rug hebben toegekeerd. Tijden als deze zijn meestal de beste momenten om in de markt te stappen.
Door Alexander Dominicus, portefeuillebeheerder bij Mainfirst