Dit zijn de 3 grootste risico’s voor aandelen in 2023

Deutsche Bank ondervroeg aandelenexperts en fondsmanagers en berekende de drie grootste risico’s voor de aandelenmarkt in 2023. Waar beleggers op voorbereid moeten zijn.

Yahoo Finance heeft een nieuw onderzoek van Deutsche Bank geëvalueerd, waarin de bank van 7 tot en met 9 december 856 financiële experts ondervroeg naar de grootste risico’s voor aandelen in 2023. En volgens Yahoo Finance zijn dit de drie belangrijkste grafieken uit het onderzoek van Deutsche Bank:

De grootste risico’s voor de markt
Volgens Deutsche Bank verklaarden de meeste experts (er waren drie antwoorden mogelijk) dat ze een veel ergere recessie vreesden dan algemeen werd verwacht. In totaal stemde 46 procent voor dit risico. Op de tweede plaats, met 34 procent, staat de hoger dan verwachte inflatie en op de derde plaats een agressievere actie van de Fed dan verwacht.

Beleggers vrezen stagflatie in 2023

stagflatie
stagflatie

Aanzienlijk meer aandelenexperts zijn nu bang voor stagflatie. Dit fenomeen doet zich voor wanneer de economie stopt met groeien, maar tegelijkertijd de inflatie hoog blijft.

Volgens Deutsche Bank zegt nu 62 procent van de respondenten in de VS dat stagflatie waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk is. Slechts 33 procent vreesde dit vorig jaar. In Europa vreest zelfs 86 procent dit tegenover 42 procent. Maar in Azië is het beeld anders. Hier beoordelen de marktpartijen de situatie iets anders dan in 2021.

Komt de recessie in 2023?

Recessie 2023 ?
Recessie 2023 ?

Daarnaast blijven veel aandelenexperts de kans op een recessie in 2023 zien, want 78 procent van de ondervraagden verwacht dat dit komend jaar gaat gebeuren. Hier was echter geen verslechtering ten opzichte van het laatste onderzoek van Deutsche Bank in september 2023. Wat dat betreft hebben de meeste beleggers zich inmiddels aangepast aan het feit dat er in 2023 een recessie komt.

En Deutsche Bank van haar kant waarschuwt ook dat de markten in 2023 nog eens 25 procent zouden kunnen dalen als gevolg van de recessie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.