Wat de Iran-crisis voor beleggers betekent

De moord op de Iraanse generaal Qasem Soleimani door de Verenigde Staten deed de koersen dalen en de prijs van goud en olie steeg. Beleggingsprofessionals adviseren om het hoofd koel te houden.

Gemaksbeleggen

Wij hebben een handelssysteem op de Duitse DAX ontwikkeld die zowel op een stijging als op een daling kan inspelen. Alle aan-en verkopen gaan automatisch dus het is mogelijk dat u zelf niets meer hoeft te doen. Het systeem heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een resultaat van € 19.180 gemaakt. Vergelijk dit met uw beleggingen. Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER.

De crisis in het Midden-Oosten doet de markten rillen en beleggers zijn bang. Sinds de Verenigde Staten vorige week de Iraanse generaal Qasem Soleimani vermoordden, is de olieprijs aanzienlijk gestegen en is ook de goudprijs opgelopen . De wereldwijde aandelenindex MSCI World en de toonaangevende Amerikaanse index S&P 500 daarentegen daalden licht. Hoe het conflict zal voortduren en dus ook op de kapitaalmarkten is volledig open. “Geopolitiek betekent altijd onveiligheid – we kunnen gewoon niet weten wat er zal gebeuren”, zegt Neil Wilson, marktanalist bij het in Londen gevestigde handelshuis Markets.com.

Goudprijs in dollars

bron: tradingeconomics.com
bron: tradingeconomics.com

Escaleert de crisis in Iran?

In de nacht van maandag op dinsdag van deze week vuurde Teheran raketten op Amerikaanse bases in Irak als vergelding voor het doden van Soleimani. Er is nog geen betrouwbare informatie over mogelijke slachtoffers. De Amerikaanse president Donald Trump tweette dinsdagochtend: “Alles is goed!” En kondigde een gedetailleerde verklaring voor woensdag aan. De Iraanse staatstelevisie spreekt opnieuw over 80 gesneuvelde Amerikanen. De spirituele leider van Iran, Ajatollah Ali Khamenei, eist dat de Verenigde Staten hun troepen uit de regio terugtrekken.

De vraag is of de Verenigde Staten nu terug zullen slaan en een groot militair conflict riskeren. Trump had het Iraanse leiderschap gewaarschuwd voor aanvallen op Amerikaanse burgers of Amerikaanse instellingen en verklaard dat het hard op dergelijke aanvallen zou reageren. Van hun kant hebben de Iraanse Revolutionaire Garde aangekondigd dat zij elke reactie van de VS zullen beantwoorden. Beide partijen willen de situatie niet verder escaleren, maar willen de agressies van de tegenstander niet onbeantwoord laten.

Nervositeit op de oliemarkt

De gestegen goudprijs en de lagere aandelenkoersen laten zien dat beleggers nerveus zijn en een verdere escalatie verwachten. Blackrock-kapitaalmarktstrateeg Felix Herrmann, daarentegen, acht een dergelijke ontwikkeling vrij onwaarschijnlijk. Hij wijst op de Amerikaanse presidentsverkiezingen in september: “Militaire conflicten worden niet goed ontvangen door de meerderheid van de Amerikaanse kiezers”, zegt hij. Uiteindelijk hebben beleggers geen andere keuze dan af te wachten. “Wat overblijft is de hoop op een koele kop aan beide kanten”, zegt Herrmann.

De sterke stijging van de olieprijzen is waarschijnlijk ook te wijten aan de nervositeit op de korte termijn in plaats van concrete ideeën over hoe het conflict tussen Washington en Teheran zich zal ontwikkelen. De olieprijs is afgelopen vrijdag met vier procent gestegen en een vat Brent kost momenteel iets minder dan $ 70. De reden voor de prijsturbulentie: Iran is een belangrijke olie-exporteur, ook al hebben sancties van de Verenigde Staten de olie-export van het land recentelijk aanzienlijk vertraagd.

bron: tradingeconomics.com

Buitenlandse olieproductiefaciliteiten en tankers zijn de afgelopen maanden herhaaldelijk aangevallen. Experts vermoeden dat Iraanse troepen proberen de wereldwijde oliehandel te verstoren en zo de prijzen op te drijven. In de nasleep van het huidige conflict kunnen er nog meer aanvallen plaatsvinden, zegt Saurabh Lele, grondstoffenanalist bij fondsbedrijf Loomis Sayles. “We verwachten een gematigde stijging van de olieprijzen omdat beleggers een hogere risicopremie eisen”, legt hij uit. Lele verwacht echter niet dat Iran zulke ingrijpende stappen neemt als het sluiten van de Straat van Hormuz, een van de belangrijkste waterwegen voor olietransport.

Over het algemeen zijn beleggingsprofessionals optimistisch dat de reden de overhand heeft in zowel Washington als Teheran en dat het conflict niet verder zal escaleren. Tegelijkertijd waarschuwen ze echter omdat elke dag een nieuwe wending kan brengen. De grote Franse bank Société Générale adviseert dat olie in de portefeuille neutraal moet worden gewogen om te worden beschermd tegen mogelijke verdere turbulentie.

Spaarrekening levert niets meer op

Een spaarrekening levert niets meer op , sterker nog het kan u geld kosten! U hebt echter weinig tijd en u wilt niet de hele dag achter de computer zitten. Dan is automatisch beleggen mogelijk wat voor u. Op die manier kunt u meeliften op het succes van ons systeem. Het heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een winst van € 19.180 gemaakt. Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.