VS Faillissement: Rampzalige Crash

De Verenigde Staten van Amerika staan al een paar weken op de rand van een mogelijk faillissement. De economische wereldmacht tikte enkele maanden geleden zijn schuldplafond van 31,4 biljoen dollar aan en zit nu bijna zonder geld. Dit betekent dat het straks de rekeningen niet meer kan betalen. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de financiële markten?

Historische meltdown

Het missen van betalingen op bijvoorbeeld staatsobligaties kan volgens verschillende experts catastrofaal zijn voor de financiële markten. Reuters spreekt in een artikel zelfs van een “meltdown van historische proporties” als de Verenigde Staten betalingen op zijn staatsobligaties zou overslaan. Amerikaanse staatsobligaties zijn immers het fundament van het wereldwijde financiële systeem. “Het zou simpelweg rampzalig zijn”, aldus Mark Zandi van Moody’s.

Politieke crisis

Zelfs als Amerika erin slaagt om zijn betalingen op tijd te doen, dan zou de politieke crisis volgens Zandi alsnog voor gigantische problemen zorgen. “Aandelenkoers zouden kelderen, commercieel vastgoed gaat onderuit, huizenprijzen dalen. Alles zou dalen”, zo gaat een bezorgde Zandi verder.

Ook zou volgens Zandi de rente oplopen, wat het lastiger maakt om een huis of auto te kopen en om geld te lenen om een bedrijf te starten. Binnen enkele dagen kan volgens hem dan de hele economie richting een recessie afglijden en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Hoe zou dit alles beginnen?

Als het Amerikaanse Congres en het Witte Huis er niet in slagen om het zelfopgelegde wettelijke limiet van 31,4 biljoen dollar op federale schulden te verhogen, zou het Ministerie van Financiën al op 1 juni kunnen beginnen met het missen van betalingen op zijn verplichtingen, volgens de chef van het departement, Janet Yellen.

Op dat moment zou Washington onder enorme druk komen te staan om betalingen op Amerikaanse obligaties te blijven doen. Het missen van een betaling zou een Wall Street meltdown van historische proporties veroorzaken.

En kan het nog erger worden?

De massale ontslagen die normaal gesproken gepaard gaan met een recessie kunnen weken na een faillissement plaatsvinden. Meer direct zouden honderden miljarden dollars aan federale uitgaven kunnen worden onthouden aan de economie.

Artspraktijken, ziekenhuizen en verzekeringsmaatschappijen zouden onder de eersten kunnen zijn die worden gedupeerd. Op 1 juni hebben zij recht op ongeveer $47 miljard aan betalingen via Medicare, het Amerikaanse openbare zorgverzekeringsprogramma voor oudere Amerikanen, volgens het Bipartisan Policy Center, een denktank die Washington’s dagelijkse schema van verschuldigde rekeningen schat.

Omdat Medicare ongeveer een vijfde van de Amerikaanse gezondheidszorg financiert, hebben sommige artsen mogelijk geen geld om personeel en andere rekeningen te betalen. Er zouden moeilijke beslissingen moeten worden genomen over het plannen van operaties en andere procedures zonder ze te kunnen betalen. “Hoe langer dit doorgaat, hoe meer ontwrichtend het kan zijn”, aldus Tricia Neuman, gezondheidsbeleidsexpert bij de KFF-onderzoeksgroep.

Wie anders zou direct getroffen kunnen worden?

Op 2 juni zouden ongeveer een kwart van de gepensioneerden in het land hun bankrekening kunnen controleren en zien dat $25 miljard aan verwachte socialezekerheidsbetalingen niet werden gestort.

Betalingen zouden ook kunnen stoppen met uitgaan naar overheidscontractanten, waaronder $1 miljard verschuldigd aan defensiecontractanten op 2 juni. Op 9 juni zouden $4 miljard aan salarissen onbetaald kunnen blijven voor delen van de 2 miljoen sterke federale beroepsbevolking en scholen die $1 miljard aan federale financiering verwachten zouden zonder moeten doen. Sommige betalingen zouden met aanzienlijke vertraging kunnen uitgaan.

Mensen zouden één oog houden op hun bankrekening voor gemiste stortingen en het andere op Wall Street, waar bezorgdheid over de kredietwaardigheid van het land de waarde van hun spaargeld zou kunnen vernietigen.

“Enerzijds zijn er dagenlange vertragingen voor hun socialezekerheidscheque en anderzijds is er een daling van 20% in hun 401(k)”, aldus Shai Akabas, directeur economisch beleid bij het Bipartisan Policy Center.

Conclusie

Dit alles laat zien hoe belangrijk het is dat er snel actie wordt ondernomen om deze crisis af te wenden. De gevolgen van een faillissement van de Verenigde Staten zouden niet alleen voelbaar zijn in Amerika zelf, maar ook wereldwijd. Het is daarom van groot belang dat de politieke leiders in Washington snel tot een oplossing komen om deze crisis af te wenden en het vertrouwen in de Amerikaanse economie te herstellen.

Bron: : Reuters

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.