Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Turkse beurs: beleggen of niet?

De Turkse economie heeft de afgelopen jaren veel te verduren gehad. De herverkiezing van president Erdoğan heeft de nationale munteenheid opnieuw een klap gegeven, terwijl de beurs van Istanbul juist steeg. In dit artikel bespreken we de huidige situatie van de Turkse economie en de mogelijkheden om te beleggen in Turkse aandelen.

Buitenlandse investeerders niet gerustgesteld door overwinning van Erdoğan

“De overwinning van Erdoğan is geen troost voor buitenlandse investeerders”, zei Hasnain Malik, manager bij analysebedrijf Tellimer. “Alleen de grootste optimisten zouden hopen dat hij zich nu politiek veilig genoeg voelt om terug te keren naar een orthodox economisch beleid.” Turkije zit in een crisis en worstelt met hoge inflatie, die vorig jaar tijdelijk meer dan 85 procent bedroeg.

Een reden hiervoor is dat de centrale bank de basisrente niet volgens economische leer heeft verhoogd, maar op verzoek van Erdogan heeft verlaagd. De Turkse lira, die al aanzienlijk in waarde is gedaald door het economische en monetaire beleid van Erdoğan, is sinds het begin van het jaar met meer dan zes procent gedaald ten opzichte van de dollar. In de afgelopen vijf jaar is het met ongeveer 80 procent gedaald.

Turkse beleggers hebben vertrouwen in Erdoğan

Aan de andere kant hebben beleggers in Turkije zekerheid over de toekomstige regering verwelkomd. Nadat de zittende president Recep Tayyip Erdoğan op zondag de tweede ronde had gewonnen, steeg de beurs in Istanbul. De BIST 30-index steeg met 4,4 procent tot 5.269,87 punten – en daarmee tot het hoogste niveau sinds de dagen voorafgaand aan de eerste verkiezingsronde.

De beurs van Istanbul zette in 2022 wereldwijd de beste prestatie neer. De Turkse beurs steeg vorig jaar met 163% in lokale valuta. Omdat de Turkse munt een flinke klap kreeg op de valutamarkten bleef daar in euro nog een rendement van 99% van over.

Dit was vooral te danken aan de Turkse bevolking zelf, die de beurs beschouwde als een ideale indekking tegen de torenhoge inflatie (gemiddeld 72% in 2022). De grootste Turkse aandelen zoals Turk Hava Yollari, Tupras Turkiye Petrol, KOC en BIM Birlesik Magazalar verdrievoudigden (of meer) in waarde.

Anno 2023 noteert de beurs nog altijd spotgoedkoop dankzij de fors hogere bedrijfswinsten. Toch wordt het afgeraden om te beleggen in Turkse aandelen omdat ze te risicovol zijn. Een vijfde van de aandelen zit in speculatieve handen die de aandelen minder dan negen dagen aanhouden. Daardoor lijkt een deel van de beurs wel op een casino. En dan hebben we het nog niet gehad over de torenhoge inflatie die zal blijven wegen op de Turkse lira en het haantjesgedrag van president Erdogan die te pas en te onpas interfereert in het beleid van de lokale centrale bank.

Beleggen in Turkse aandelen

Het is mogelijk om via LYNX te beleggen in Turkse aandelen. LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen.

Een manier om gespreid te beleggen in Turkse aandelen is door te beleggen in een mixfonds of ETF die zich richt op de Turkse markt. Dit kan het risico verminderen omdat je beleggingen worden gespreid over verschillende Turkse bedrijven. Het is echter belangrijk om te onthouden dat beleggen in Turkse aandelen als risicovol wordt beschouwd . Het is daarom aan te raden om professioneel advies in te winnen voordat je besluit om te beleggen in Turkse aandelen.

Een voorbeeld van een ETF die zich richt op de Turkse markt is de iShares MSCI Turkey UCITS ETF. Dit fonds volgt de MSCI Turkey Index en biedt blootstelling aan grote en middelgrote bedrijven op de Turkse aandelenmarkt. Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen in Turkse aandelen als risicovol wordt beschouwd en het is daarom aan te raden om professioneel advies in te winnen voordat je besluit om te beleggen in Turkse aandelen. De iShares MSCI Turkey UCITS ETF kan worden gekocht via een effectenmakelaar of een online handelsplatform dat toegang biedt tot de beurs waarop de ETF wordt verhandeld. Het is belangrijk om te controleren of het handelsplatform dat je gebruikt toegang biedt tot de beurs waarop de ETF wordt verhandeld voordat je een account opent. Het is ook aan te raden om de kosten en voorwaarden van verschillende handelsplatformen te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Conclusie

De prestatie van de Turkse beurs was indrukwekkend in 2022, met een rendement van 99% in euro’s. Dit was vooral te danken aan binnenlandse investeerders die hun geld op de beurs plaatsten als indekking tegen inflatie. Ondanks deze sterke prestatie wordt het afgeraden om te beleggen in Turkse aandelen vanwege hun hoge risico’s. Een manier om dit risico te verminderen is door gespreid te beleggen via een mixfonds of ETF die zich richt op de Turkse markt, zoals bijvoorbeeld de iShares MSCI Turkey UCITS ETF.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.