Duitse aandelen schitteren in 2023

Duitse aandelen hebben dit jaar een indrukwekkende groei doorgemaakt op de Dax-index. Wat zijn de factoren achter deze opleving? Alexander Dominicus, Portfoliomanager bij MainFirst, werpt zijn licht op de situatie en onthult de sleutelrolspelers die verantwoordelijk zijn voor dit succes.

Een Terugblik op een Zwaar Jaar

De opleving van Duitse aandelen in 2023 moet worden gezien in het licht van een teleurstellend voorgaand jaar. De Duitse industrie, die sterk afhankelijk is van gas, leed aanzienlijk in 2022, maar de situatie is verbeterd. Met een robuuste economie en aanzienlijke dalingen in energieprijzen, zijn Duitse aandelen nu terug op de winnaarslijst.

Sectoren in de Schijnwerpers

In de eerste helft van dit jaar hebben bepaalde sectoren bijzondere aandacht getrokken. Vooral de technologiesector heeft uitstekende prestaties geleverd, mede dankzij de sterke aanwezigheid van SAP in Duitsland. De auto- en industriesector, van groot belang voor de Duitse economie, hebben ook bijgedragen aan het succes van de Dax. Aan de andere kant heeft de vastgoedsector te maken met uitdagingen door de stijgende rente.

Vooruitzichten voor Duitse Aandelen

Duitse bedrijven tonen overwegend positieve verwachtingen voor de rest van 2023. Hoewel onzekerheid op de kapitaalmarkten blijft bestaan, vooral met betrekking tot inflatie, rente en economische ontwikkelingen, worden Duitse aandelen nog steeds als relatief goedkoop beschouwd in vergelijking met hun Amerikaanse tegenhangers. De small-cap aandelen worden gezien als een gebied met groot groeipotentieel, aangezien het waarderingsverschil tussen grote en kleine marktkapitalisaties historisch hoog blijft.

Potentiële Belemmeringen en Toekomstige Bewegingen

Het beleid van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, kan mogelijk een impact hebben op de Dax in de tweede helft van dit jaar. Het beleid van de Fed kan de Amerikaanse economie beïnvloeden, wat op zijn beurt gevolgen kan hebben voor Duitse aandelen. Niettemin wordt voorspeld dat de inflatie in de tweede helft van het jaar zal dalen, waardoor centrale banken meer speelruimte krijgen bij eventuele economische vertraging.

Conclusie
Terwijl Duitse aandelen dit jaar een opmerkelijke opleving hebben doorgemaakt, blijven er altijd factoren van invloed die de markt kunnen beïnvloeden. Toch bieden ze nog steeds aantrekkelijke kansen voor beleggers. Alexander Dominicus benadrukt het potentieel van small-cap aandelen en blijft optimistisch over de vooruitzichten voor Duitse aandelen, ondanks mogelijke belemmeringen in de tweede helft van het jaar.

Bron: Alexander Dominicus, Portfoliomanager bij MainFirst

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.