Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Sneeuwklokjes op de beurs

Vanaf het begin was de achter ons liggende rally zeer verdacht. Vanaf de aanvang bleef de onderstroom in gebreke met bevestigende signalen. Inmiddels noteert de AEX Index weer onder de slotkoers van december 2011. Alleen korte termijn beleggers konden profiteren van deze valse stijging. Wij laten hieronder eerst nog eens zien hoe de Dow Jones Transport Index het af liet weten toen de Dow Jones Industrial Index een nieuwe top zette.

Dow Jones Transport Index en Dow Jones Industrial Index
Dow Jones Transport Index en Dow Jones Industrial Index

Figuur 1

Met een slotkoers van 12.849 afgelopen vrijdag gebeurde het omgekeerde. De DJIA keerde terug onder de vorige top op 12.875 en bevestigde hiermede de DTIA. Men kan hier tegen inbrengen dat één negatieve koers nog geen trend aangeeft en die waarheid moet men erkennen. Want er zijn ook lentebloempjes te vinden. Zo bleven de New Lows nog onder het belangrijke niveau van 40. Algemeen neemt men aan dat een aantal noteringen boven 40 een baisse aankondigt. En weliswaar waren er twee dagen van New Lows die boven 40 lagen, maar op dit moment ligt deze index daar weer duidelijk onder. En er zijn meer positieve signalen. Hiervoor tonen wij u in figuur 2 de AEX Index op dagbasis.

TA AEX 16 april 2012
TA AEX 16 april 2012

Figuur 2

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde stopte, zoals men kan zien, de val vanuit het stijgende kanaal. Het technische doel werd met een koers van 305 gehaald. Het volume gedroeg zich in deze laatste dagen niet negatief. De Momentum Analyse is stijgende en divergeert positief. In het gebied tussen 306 (waar de AEX Index nu op ligt) en 296 ligt forse steun. De Call/Put Ratio (niet opgenomen in figuur 2) ligt zeer laag. Jammer genoeg stijgt hij nog niet, maar het niveau waarop hij nu gekomen is, is van oudsher een uitvalsniveau naar boven. De korte termijn handelsystemen waarover wij beschikken geven koopsignalen.

In andere markten zien wij niet overal dezelfde positieve signalen. In de DAX is sprake van negatieve divergentie, evenals in de DJIA daggrafiek.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-04-15: 306,12)

De weekgrafieken

In de weekgrafieken is het beeld min of meer gelijk. De markt zit in een daling.

De maandgrafieken

In de maand is er duidelijk sprake van verschillen. De AEX index is zonder meer negatief. Maar wij zitten midden in de maand. Het kan hier nog keren. In de markten zoals in Duitsland en in Amerika is sprake van een positief beeld. De hausse wordt daar nog steeds ondersteund door positieve signalen van de indicatoren.

Conclusie

Er is een mogelijkheid dat de markt een herstel gaat laten zien. Met name het beeld in Amsterdam pleit voor deze aanname, maar Amsterdam is nog wel de enige. Zolang het tegendeel niet bewezen is mag men dit herstel, als het komt, niet anders zien dan een doodnormale pullback, die beleggers in gelegenheid zal stellen posities af te bouwen of beschermingsmaatregelen te nemen. Voor het overige betekent een pullback niet anders dan een rustpauze in een daling. Alleen als de weekgrafieken tijdens deze pull back tekenen van leven geven en de stijging daarmee bevestigen als meer dan een pullback mag men erop rekenen dat het met de daling gedaan is.

De Rente

In de rentegrafiek vindt men nog steeds geen uitsluitsel over wat nou precies het patroon is dat zich ontwikkelt. Is het een Head & Shoulderpatroon dat impliceert dat de rente gaat stijgen of is het een reversed H&S patroon dat aangeeft dat de rente verder gaat dalen? Wij houden het gezien de stand van de indicatoren op een stijging die zich later in dit jaar zal gaan voltrekken. Inmiddels parkeren de Europese banken iedere nacht meer geld bij de ECB dan wat zij in de laatste “goedkoopgeldronde” bij Draghi hebben opgehaald. Hun liquiditeit is dus nog steeds enorm, en de economie (uitgezonderd de grote bedrijven) schreeuwt nog steeds om geld. De 3-maands Euribor lijkt met een bodempatroon bezig.

Het Goud

De World Gold Index bevindt zich sinds zijn val vanuit de top van US$1.790, in februari van dit jaar, in een dalend kanaal. In dit kanaal heeft hij de bovenkant nu voor de derde keer bereikt. De indicatoren geven geen aanleiding om te veronderstellen dat er een doorbraak in het vat zit. Zij wijzen erop dat de onderkant opnieuw zal worden opgezocht. De weg naar de voorgaande bodem op US$1.533 (en ook de daarvoor liggende op US$1.522) komt daarmede weer in zicht. Het goede nieuws is dat we het over een dalend kanaal hebben. Een dergelijk patroon wordt meestal aan de bovenkant verlaten, maar voorlopig lijkt de weg naar beneden nog lang.

De Amerikaanse $ versus €

Een notering boven 76,9 zet de dollar weer op de weg naar hogere toppen. Het heeft er alle schijn van dat hij deze barrière vandaag of morgen zal nemen.

Onze Strategie

Wij wachten rustig af.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *