Olie blijft buiten de wereldwijde risicorally

In dit artikel zullen we de recente ontwikkelingen op de financiële markten bespreken en hoe het beleid van de Federal Reserve (Fed) van invloed is op deze markten. We zullen ook onderzoeken waarom de olieprijzen zich anders gedragen in het huidige economische klimaat.

De uitstekende combinatie van een lager dan verwachte Amerikaanse NFP, zwakkere dan verwachte loongroei en de werkloosheid op bijna het hoogste niveau in bijna twee jaar stuurde op vrijdag een nieuwe golf van optimisme naar de financiële markten, omdat de Federal Reserve (Fed) klaar is met het verhogen van de rentetarieven. Bovendien kwam een gecombineerde neerwaartse herziening van 100.000 voor de cijfers van augustus en september als een indicatie dat de banencreatie in de late zomer niet zo sterk was als eerder werd onthuld. Alle belangrijke indicatoren suggereren nu dat de Amerikaanse arbeidsmarkt afkoelt en dat de agressieve verkrapping van de Fed eindelijk het verwachte versoepelende resultaat oplevert. Dat zou moeten helpen om de inflatie op koers te houden voor verdere verlichting naar het beleidsdoel van de Fed van 2%. En met een beetje geluk, zonder de Amerikaanse economie in een recessie te duwen.

Verwachtingen van renteverlaging door de Fed

Als zodanig wordt nu verwacht dat de Fed in juni de rente zal gaan verlagen en met 100 basispunten zal verlagen voordat het jaar voorbij is. Gecombineerd met het vroege optimisme dat het Amerikaanse ministerie van Financiën dit kwartaal minder zal lenen dan eerder gedacht, staat de Amerikaanse obligatiemarkt in brand. Het rendement op Amerikaanse 2-jarige obligaties daalde vorige vrijdag naar 4,85%, het rendement op 10-jarige obligaties daalde kort onder 4,50%, en de 30-jarige obligatie dook onder de 4,70%. Dit is allemaal geweldig, maar als de obligatiemarkten besluiten sneller te gaan dan de muziek, zouden de Amerikaanse financiële condities te snel te snel ontspannen en zou dit de Fed weer naar een havikachtige positie brengen. Daarom zou de rally op de Amerikaanse obligatiemarkt deze week voorzichtig moeten vertragen.

Risicorally!

De Amerikaanse aandelen brulden na drie maanden van strijd. De S&P500 steeg bijna 6% vorige week en boekte zijn beste week sinds het begin van het jaar. De VIX-index daalde onder de 15-markering en de Amerikaanse dollar gleed het meest sinds juli en zakte onder zijn 50-DMA, wat een prachtige rally in belangrijke valutaparen in gang zette. De EURUSD flirtte met 1.0750, ook al stagneert de Europese economie en is de inflatie tot een dieptepunt van 2 jaar gedaald – wat de Europese Centrale Bank (ECB) duiven voldoende reden geeft om vertrouwen te houden in het einde van de verkrappingscyclus in de eurozone. Kabel steeg naar 1.2390, ook al schilderden de projecties van de Bank of England (BoE), die een dag voor de Amerikaanse banengegevens werden vrijgegeven, geen rooskleurig beeld van de Britse economie. De USDJPY daalde onder de 150-markering, omdat de Amerikaanse banengegevens de wanhopige Japanse yen te hulp schoten, die twee weken geleden zwaar werd getroffen door nog een dovish beleidsaankondiging van de Bank of Japan (BoJ), en de AUDUSD sprong naar zijn 100-DMA en zou de rally kunnen uitbreiden als de Reserve Bank of Australia (RBA) morgen zoals verwacht een verhoging van 25 bp doorvoert en zegt dat de tarieven een jaar hoog zullen blijven om de inflatie op het streefniveau te brengen, wat mogelijk niet gemakkelijk zal gebeuren gezien de voortdurende kracht van de economie en de ultralage werkloosheid.

Wat is er aan de hand met olie?

Samenvattend, obligaties stijgen, opbrengsten dalen, aandelen stijgen, de Amerikaanse dollar daalt en de belangrijkste valuta’s stijgen als gevolg van een breed gedragen rally op de Amerikaanse obligatiemarkt. Maar interessant genoeg is er één speler in dat feest die minder vrolijk is dan de anderen, en dat is ruwe olie. Normaal gesproken zou je verwachten dat de dovish Fed-verwachtingen, de lagere dollar en een wereldwijde risicorally het sentiment in de olie zouden stimuleren.

Toch bleef ruwe olie onder druk op vrijdag en testte het de $80 per vat aan de onderkant. De oplopende spanningen in Gaza, het nieuws dat Israël Gaza-stad heeft omsingeld en de koppen dat Saoedi-Arabië en Rusland hun geplande oliebeperkingen zullen handhaven ondanks de spanningen in het Midden-Oosten hebben niet veel gedaan om de oliebulls terug te brengen naar de markt op deze maandag. Saoedi-Arabië en Rusland herhaalden dit weekend echter dat ze hun productiebeperkingen tot het einde van het jaar zullen handhaven.

Saoedi-Arabië zal blijven pompen met 1 miljoen vaten per dag minder en Moskou zal 300.000 vaten per dag minder exporteren. Het IEA gelooft nog steeds dat een bredere conflict in het Midden-Oosten Saoedi-Arabië ertoe zou kunnen brengen haar productieplannen te herzien, maar economen bij Bloomberg zeggen nu dat Saoedi-Arabië de olieprijzen misschien naar $100 per vat moet laten stijgen om dure projecten, waaronder de futuristische stad Neom, en de financiering van de aankoop van prominente voetballers en golfers te bekostigen. Als dat betekent dat de wereld een diepere energiecrisis, hoge inflatie en armoede moet doorstaan, so be it!

Maar zelfs als de Saoedi’s al hun gewicht in de schaal leggen om de olieprijzen boven de $80 per vat en stijgend te houden (en zeggen dat ze de productiebeperkingen tot volgend jaar zullen verlengen zou genoeg moeten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.