Japan is al jaren niet meer de focus van beleggers. De verwaarlozing van de op twee na grootste economie en haar bedrijven is momenteel niet gepast. Integendeel, Japan biedt aandelenbeleggers goede kansen en een goede mogelijkheid voor diversificatie. De redenen zijn divers.
De Japanse economie groeit dit jaar met zo’n 1,75 procent. Voor 2023 wordt een expansie van 1,60 procent verwacht. Toch is de ontwikkeling niet eenvoudig, zo laten de cijfers van het 3e kwartaal zien met een daling van 0,3 procent. Integendeel, verdere ondersteuning via economische stimuleringsprogramma’s en soortgelijke maatregelen is nog steeds nodig en de regering is bereid hierin te voorzien.
De inflatie, die in Japan met twee tot drie procent laag blijft, lijkt haar hoogtepunt te hebben bereikt. De Japanse centrale bank zal haar zeer ruime monetaire beleid voortzetten en zo zorgen voor een stimulerende omgeving. Al met al een economisch scenario dat positief afwijkt van de recessie- en inflatiescenario’s in de VS en Europa.
Aan de kant van het bedrijfsleven zijn er veelbelovende aspecten. Ten eerste zijn Japanse aandelen met een P/E-ratiov an ongeveer 11,5 relatief en absoluut goedkoop. Belangrijker is echter dat bedrijven hun perspectief op huidige managementtaken veranderen. Aandeelhoudervriendelijk beleid, zoals hoge dividendbetalingen en inkoop van eigen aandelen, heeft nog steeds een groot potentieel. Duurzaamheidscriteria, die een nieuwe dynamiek in bedrijven op gang brengen, staan pas sinds kort op de agenda.
Over het algemeen verandert er veel bij Japanse bedrijven. Deze ontwikkeling zal zich voortzetten in het conservatieve land en nieuwe groeimogelijkheden ontketenen. Japanse bedrijven zijn markt- en technologieleiders in verschillende segmenten, zoals robotica, elektronica en de energie-industrie. Concentratie op deze segmenten zal de export verder ondersteunen. Tegelijkertijd blijft Japan zich richten op het stimuleren van de binnenlandse consumptie.
Een andere bedrijfstak is momenteel de toeristische sector, die actief wordt gestimuleerd, aangezien de verliezen in de Corona-periode nog niet zijn goedgemaakt. Een andere positieve factor is dat een aantal corona-gerelateerde beperkingen zijn opgeheven en het land weer volledig is opengesteld voor toeristenreizen. Al met al biedt de Japanse economie veel aanknopingspunten voor veelbelovende aandeleninvesteringen.
Er moet altijd speciale aandacht worden besteed aan de valutakant in Japan. De yen was dit jaar erg zwak ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro als gevolg van uiteenlopende renteverschillen. De verliezen bedragen momenteel ongeveer 23 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar en twaalf procent ten opzichte van de euro. Mits de rentespreads niet verder oplopen, is een herstel van de yen volgend jaar zeer aannemelijk.
Buitenlandse investeerders die de markt tot nu toe hebben verwaarloosd, zouden op deze manier gemotiveerd kunnen worden om meer te investeren. Dit zou de vraag naar aandelen en de valuta verder doen toenemen en de opwaartse trend ondersteunen.
Er zijn veel investeringsmogelijkheden in Japanse aandelen. Naast een klassieke ETF op de Nikkei 225, bijvoorbeeld B. iShares Nikkei225 (WKN A0H08D), zijn actieve fondsen bijzonder geschikt. Hier kunnen met name fondsen van Japanse vermogensbeheerders als Mitsui Sumitomo Trust en SPARX Asset Management profiteren van hun regionale expertise.
door Uwe Wiesner, vermogensbeheerder bij Hansen & Heinrich Aktiengesellschaft in Berlijn