De olieprijs is ingestort. Er is geen vraag en er is geen opslag meer. Dat is zonder meer onheilspellend. Het is misschien wel het meest overtuigende bewijs dat de wereldeconomie er heel erg slecht voorstaat. Het kan met andere woorden nog wel een tijdje duren voor iedereen weer terug is gegaan naar het oude normaal.
Het is eveneens een teken, dat de financiële markten momenteel luchtfietsers zijn. De afgelopen rally’s op de aandelen- en obligatiemarkten waren louter en alleen geïnspireerd waren op de opkoopprogramma’s van centrale banken waar ook ter wereld. Hierdoor daalden de rendementen op obligaties sterk.
Dat beleggers daarop massaal weer aandelen zijn gaan kopen, is begrijpelijk. Ze voelen zich gedekt door centrale banken. De conclusie, die sommigen trekken, dat de coronacrisis alweer bijna voorbij is, wordt gelogenstraft door de prijsval op de oliemarkten. Centrale banken kopen geen olie.
Ergo, bedrijven en de economie zitten nog midden in de crisis. Ook winstcijfers over het 2de kwartaal gaan erg tegenvallen. Het kan zomaar dat aandelenkoersen het voorbeeld van de olieprijs gaan volgen.
Start met automatisch beleggen
De voorwaarden zijn aanwezig voor een positieve markt in de komende drie tot zes maanden.
De koersstijgingen van overzee en de hoop op een nieuw economisch stimuleringspakket van de VS houden de beurzen gaande.
Elke afzonderlijke Amerikaanse staat is begonnen met het verminderen van de beperkingen , waardoor een bevroren economie kan beginnen te ontdooien.
Na weken van onzorgvuldigheid heeft de coronavirusepidemie nu de markten besmet. De Duitse beursgraadmeter DAX is op weg naar het grootste dagelijkse verlies in maanden. Waarom nu?