De olieprijs is ingestort. Er is geen vraag en er is geen opslag meer. Dat is zonder meer onheilspellend. Het is misschien wel het meest overtuigende bewijs dat de wereldeconomie er heel erg slecht voorstaat. Het kan met andere woorden nog wel een tijdje duren voor iedereen weer terug is gegaan naar het oude normaal.
Het is eveneens een teken, dat de financiële markten momenteel luchtfietsers zijn. De afgelopen rally’s op de aandelen- en obligatiemarkten waren louter en alleen geïnspireerd waren op de opkoopprogramma’s van centrale banken waar ook ter wereld. Hierdoor daalden de rendementen op obligaties sterk.
Dat beleggers daarop massaal weer aandelen zijn gaan kopen, is begrijpelijk. Ze voelen zich gedekt door centrale banken. De conclusie, die sommigen trekken, dat de coronacrisis alweer bijna voorbij is, wordt gelogenstraft door de prijsval op de oliemarkten. Centrale banken kopen geen olie.
Ergo, bedrijven en de economie zitten nog midden in de crisis. Ook winstcijfers over het 2de kwartaal gaan erg tegenvallen. Het kan zomaar dat aandelenkoersen het voorbeeld van de olieprijs gaan volgen.
Start met automatisch beleggen
Het voorbije jaar zal de geschiedenis ingaan als dat waarin de Sars-CoV-2-viruspandemie meer dan 50 miljoen mensen besmette.
Of in ieder geval een correctie? Dit zijn mogelijk vragen die veel beleggers zich momenteel stellen. Toch lijken er nogal wat risico's te zijn. Mogelijk zelfs acute crashtriggers.
Bij de grote Zwitserse bank UBS wordt, na een jaar gekenmerkt door de coronapandemie, aangenomen dat de economie zich in 2021 verder zal herstellen.
De DAX begint woensdag met handelen ruim onder de 12.000 punten. De angst voor lockdown drukt het sentiment van beleggers.