Wereldwijd lijkt de markt voor IPO’s op hol te slaan. Het gaat dit jaar al om een waarde van $ 91 miljard en dan letten we even niet op de $ 91 miljard besteed aan de Spacs.
Vooral de Verenigde Staten zijn een magneet voor bedrijven uit alle hoeken van de wereld. En ook in dat land zelf overwegen steeds meer bedrijven een IPO.
De VS zijn populair bij bedrijven, omdat er hogere waarderingen te genieten zijn. Ook zijn er meer ervaren investeerders die er niet voor terugschrikken geld te steken in bedrijven dien nog geen winst maken. Veel bedrijven hopen bovendien een graantje mee te pikken van de stimuleringsplannen van president Biden.
Amerikaanse beleggers op hun beurt hopen te kunnen profiteren van het herstel van de groei in vooral Azië. Toch zitten er risico’s aan al die grensoverschrijdende IPO’s.
Er zijn aandelen in soorten en maten, waardoor vaak de rechten van minderheidsaandeelhouders beperkt worden. Ook weten veel Westerse beleggers zich geen raad met de snelle wijzigingen in het toezicht in het land van herkomst.
Dat leidt tot soms zeer heftige koersschommelingen van de nieuwe fondsen. De hoge volatiliteit en de enorme toestroom naar de beurs doen denken aan de goede oude dotcomtijd. Ook toen grenzeloos enthousiasme afgewisseld met wel zeer diepe treurnis.
Start met Automatisch Beleggen
De olieprijs is ingestort. Er is geen vraag en er is geen opslag meer. Dat is zonder meer onheilspellend. Het is misschien wel het meest overtuigende bewijs dat de wereldeconomie er heel erg slecht vo...
Er geldt een gezegde: De soep wordt nooit zo heet gegeten, als zij wordt opgediend.
Door Corona bevindt de VS zich in een ernstige economische crisis. Maar de beursgraadmeter Dow Jones tikte de grens van 30.000 aan.
De huidige piek valt samen met een sterk verminderd vertrouwen in een sterk groeiende economie, gecombineerd met angst voor stijgende inflatie en renetstijgingen.