Wereldwijd lijkt de markt voor IPO’s op hol te slaan. Het gaat dit jaar al om een waarde van $ 91 miljard en dan letten we even niet op de $ 91 miljard besteed aan de Spacs.
Vooral de Verenigde Staten zijn een magneet voor bedrijven uit alle hoeken van de wereld. En ook in dat land zelf overwegen steeds meer bedrijven een IPO.
De VS zijn populair bij bedrijven, omdat er hogere waarderingen te genieten zijn. Ook zijn er meer ervaren investeerders die er niet voor terugschrikken geld te steken in bedrijven dien nog geen winst maken. Veel bedrijven hopen bovendien een graantje mee te pikken van de stimuleringsplannen van president Biden.
Amerikaanse beleggers op hun beurt hopen te kunnen profiteren van het herstel van de groei in vooral Azië. Toch zitten er risico’s aan al die grensoverschrijdende IPO’s.
Er zijn aandelen in soorten en maten, waardoor vaak de rechten van minderheidsaandeelhouders beperkt worden. Ook weten veel Westerse beleggers zich geen raad met de snelle wijzigingen in het toezicht in het land van herkomst.
Dat leidt tot soms zeer heftige koersschommelingen van de nieuwe fondsen. De hoge volatiliteit en de enorme toestroom naar de beurs doen denken aan de goede oude dotcomtijd. Ook toen grenzeloos enthousiasme afgewisseld met wel zeer diepe treurnis.
Start met automatisch beleggen
De Duitse aandelenindex heeft de smaak goed te pakken. Desalniettemin ziet het algemene technische plaatje op lange termijn nog niet goed uit.
Wij hebben u in diverse artikelen gewaarschuwd voor een stevige beurscorrectie. Onze verwachtingen kwamen uit. Gisteren kelderden de koersen.
De hoop op vaccinaties en de overwinningen van Biden hebben de verbeelding van investeerders aangewakkerd. Misschien een beetje te veel.
Crises, zoals de huidige pandemie, zetten financiële markten op hun kop. Niemand weet waar de uitgang is. Toch lijken beleggers zich alweer herpakt te hebben.