Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Een vloedgolf aan IPO’s doet het ergste vrezen

Wereldwijd lijkt de markt voor IPO’s op hol te slaan. Het gaat dit jaar al om een waarde van $ 91 miljard en dan letten we even niet op de $ 91 miljard besteed aan de Spacs.

Vooral de Verenigde Staten zijn een magneet voor bedrijven uit alle hoeken van de wereld. En ook in dat land zelf overwegen steeds meer bedrijven een IPO.

De VS zijn populair bij bedrijven, omdat er hogere waarderingen te genieten zijn. Ook zijn er meer ervaren investeerders die er niet voor terugschrikken geld te steken in bedrijven dien nog geen winst maken. Veel bedrijven hopen bovendien een graantje mee te pikken van de stimuleringsplannen van president Biden.

Amerikaanse beleggers op hun beurt hopen te kunnen profiteren van het herstel van de groei in vooral Azië. Toch zitten er risico’s aan al die grensoverschrijdende IPO’s.

Er zijn aandelen in soorten en maten, waardoor vaak de rechten van minderheidsaandeelhouders beperkt worden. Ook weten veel Westerse beleggers zich geen raad met de snelle wijzigingen in het toezicht in het land van herkomst.

Dat leidt tot soms zeer heftige koersschommelingen van de nieuwe fondsen. De hoge volatiliteit en de enorme toestroom naar de beurs doen denken aan de goede oude dotcomtijd. Ook toen grenzeloos enthousiasme afgewisseld met wel zeer diepe treurnis.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *