Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De Belgische winnaars en verliezers

Welke aandelen in de Bel-20 hebben dit jaar het beste gepresteerd en welke fondsen waren de verliezers? Een grote winnaar was KBC Groep en de slechtst presterende aandeel was ThromboGenics.

In 2005 is KBC Groep NV ontstaan door de fusie van de KBC Bankverzekeringsholding met haar moedermaatschappij, Almanij. De KBC Bankverzekeringholding werd zelf opgericht in 1998 door de fusie van drie Belgische financiële instellingen. De bedrijfsgeschiedenis wordt gekenmerkt door een succesvolle expansie in de groeilanden van Centraal- en Oost-Europa.

Delta Lloyd Groep is een financiële dienstverlener die producten en diensten aanbiedt op het gebied van levensverzekeringen, schadeverzekeringen en fondsenbeheer, evenals bancaire producten en diensten. Delta Lloyd Groep is voornamelijk actief in Nederland en België.

Delhaize is een Belgische supermarktketen. Winkels als Proxy Delhaize, Shop’n Go, City Delhaize, Tom&Co en Caddyhome behoren ook tot de DelhaizeGroep. Het bedrijf is in 1867 opgericht door Jules Delhaize en zijn broers in Ransart, niet ver van Charleroi. In 1957 opende Delhaize in Elsene de eerste supermarkt met volledige zelfbediening van Europa. Sinds de jaren zeventig is de Delhaize Groep naast België actief in Griekenland, Tsjechië, Slowakije en Roemenië. In 1997 zette Delhaize voet in Indonesië door een belang te nemen in Super Indo. Ook in de Verenigde Staten is het bedrijf actief.

Ageas was een Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar, die na de verkoop van bedrijfsonderdelen eind september en begin oktober 2008 aan de Nederlandse staat en eind september 2008 aan de Belgische staat, in handen is van verschillende eigenaren. Het bedrijf is gesplitst in verschillende ondernemingen met Ageas in de naam. De voormalige moedermaatschappij, de zogenaamde Ageas holding die uit twee bedrijven bestond (Ageas N.V. en Ageas NV/SA), bestaat nog wel, maar bezit sinds 2008 alleen nog maar enkele verzekeringsonderdelen. Het bedrijf met de toen gevoerde naam Fortis is in 1990 ontstaan na de fusie van de Nederlandse verzekeringsmaatschappij AMEV met de Nederlandse VSB Bank. In hetzelfde jaar sloot de Belgische AG Groep zich bij hen aan. In de jaren daarna volgden vele overnames in de Benelux. In 2007 heeft het RFS-consortium (Royal Bank of Scotland, het toenmalige Fortis en Banco Santander) de Nederlandse bank ABN AMRO overgenomen, vrij snel daarna meldde Ageas dat het haar deel van ABN AMRO Bank weer wil verkopen. Er werd echter geen koper gevonden. Als gevolg van de mondiale kredietcrisis in 2008 komt Ageas in een negatieve spiraal terecht. Aan het einde van dat jaar wordt bekend gemaakt dat het Franse BNP Paribas grote delen van Ageas overneemt. Ageas groep zelf en haar beursnotering blijft bestaan, maar in een sterk uitgeklede vorm. De Belgische overheid neemt heel Ageas Bank België over.

Ackermans & van Haaren is een gediversifieerde groep met activiteiten in drie kernsectoren. De bouw-, bagger- en milieudiensten worden uitgevoerd door Deme, één van de grootste waterbouwbedrijven in de wereld. Vanuit haar kernactiviteiten, baggerwerken en civiele werken op het water, heeft de groep ondersteunende nevenactiviteiten ontwikkeld, zoals milieuwerken (vooral behandeling van grond en slib), diensten aan de olie- en gassector en de winning van bouwaggregaten uit de zee. De activiteiten in financiële diensten worden ter hand genomen door Bank Delen, Bank J. van Breda en Sofinim. Bank Delen legt zich toe als private bank op vermogensbeheer voor voornamelijk particulieren en Bank J. van Breda is een gespecialiseerde kredietinstelling, die zich profileert als referentiebank voor familie ondernemingen en vrije beroepen, zowel privé als zakelijk. Sofinim tenslotte is een van de grootste risicokapitaalverschaffers in België. De groep werd opgericht in 1876 door Nicolaas van Haaren en Hendrik Willem Ackermans.

UCB (Union Chimique Belge) is een Belgisch multinational actief in de farmaceutische sector. Het verkocht de afgelopen jaren zijn activiteiten in de chemische sector en de filmsector (coating). UCB werd opgericht in 1928 door Emmanuel Janssen. Aanvankelijk was de productie gericht op industriële scheikunde. Vooral na de tweede wereldoorlog (mede dankzij uitbetaalde “oorlogsschade”) werd de farmaceutische divisie sterk uitgebreid en werd een researchafdeling opgericht, met o.m. de succesvolle merknamen Atarax® en Nootropil® als resultaat. Producten die UCB maakt zijn onder meer Keppra (anti-epilepticum), Xyzal, Zyrtec (antiallergisch), Nootropil en Atarax. Het hoofdkantoor staat in Brussel.

Telenet is actief als “triple play” speler met het aanbieden van internettoegang, telefoniefaciliteiten en televisieontvangst. Telenet is in 1996 opgericht en begon met het aanbieden, in Belgisch Vlaanderen, van toegang tot telefonie- en internetdiensten. De in maart 2005 bereikte mijlpaal van 1 miljoen klanten werd bereikt door de voltooiing van een glasvezelnetwerk, de overname van kabeltelevisienetwerken en de verwerving van de Vlaamse activiteiten van de betaaltelevisiezender Canal+. Ook op het gebied van mobiele datacommunicatie heeft Telenet een positie op de markt verworven door de exploitatie van WiFi hotspots in België.

De activiteiten van D’Ieteren zijn verdeeld over drie pijlers en zijn te vinden in de zogenaamde “automotive” industrie. Als distributeur in België van de automerken van de Volkswagen groep, Bentley, Lamborghini en Porsche brengt D’Ieteren jaarlijks een flinke hoeveelheid wielen op de weg. Daarnaast vinden de motoren van Yamaha en MBK via D’Ieteren hun eindbestemming naar de eindgebruiker. Als meerderheidsaandeelhouder sinds 1989 van Avis Europe, is D’Ieteren wereldwijd actief in de autoverhuur. Onder de merknamen Avis en Budget worden in 110 landen verspreid over Europa, Afrika, Azië en het Midden-Oosten aan jaarlijks 8 miljoen klanten auto’s verhuurd. Via haar meerderheidsdeelneming in Belron is D’Ieteren wereldwijd actief op het gebied van herstelling en vervanging van voertuigbeglazing met 1.300 servicepunten en 3.600 mobiele units.

Anheuser-Busch InBev is de grootste brouwerijketen ter wereld. Het concern heeft haar hoofdzetel in Leuven (België). Het bedrijf ontstond in 1988 onder de naam Interbrew uit een fusie tussen het Leuvense Artois en brouwerij Piedbœuf uit Jupille-sur-Meuse. In 1995 werd het Canadese Labatt’s overgenomen. Na een fusie met het Braziliaanse AmBev in 2004, werd het bedrijf omgedoopt in InBev. Door de overname van de grootste Amerikaanse brouwer Anheuser-Busch in 2008 ontstond de grootste brouwerij ter wereld. De naam van het nieuwe bedrijf werd “Anheuser-Busch InBev”. Bekende Belgische bieren van deze groep zijn Belle-Vue, Hoegaarden, Hougaerdse Das, Jupiler, Leffe, Piedboeuf, Safir, Stella Artois, Budweiser en Vieux Temps. De groep is ook eigenaar van enkele Nederlandse biermerken, zoals Dommelsch, Hertog Jan en Oranjeboom.

Bekaert is een multinationale Belgische onderneming. Het bedrijf is in 1880 opgericht door Leo Leander Bekaert in de West-Vlaamse gemeente Zwevegem. Bekaert is wereldwijd actief als metaalverwerkende onderneming in geselecteerde toepassingen en kent twee kerncompetenties: geavanceerde metaaltransformatie en geavanceerde materialen en deklagen. De onderneming transformeert walsdraad in een omvangrijk assortiment van gespecialiseerde draadproducten, zoals versterkingsdraden en zeer fijne metaalvezels. Daarnaast beschikt ze over technologie voor het aanbrengen van ultradunne deklagen. De strategie van de Belgische onderneming is gericht op commercieel en technologisch marktleiderschap.

Cofinimmo heeft als vastgoedbeheerder een van de grootste portefeuilles op kantorengebied in Europa. Het merendeel van het bezit is gesitueerd in België, merendeels in Brussel. De onderneming is opgericht in 1983 en is sedert 1994 gefuseerd met Etudes et Investissements Immobiliers (EII). In 1996 kreeg Cofinimmo het statuut van “Vastgoedbeleggingsvennootschap met Vast Kapitaal”. Cofinimmo voert het management, verhuur en onderhoud over haar gebouwen zelf uit.

Elia is de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet en staat in voor de transmissie van elektriciteit. Over het hoogspanningsnet wordt stroom vervoerd van de producenten naar de distributienetbeheerders en de industriële grootverbruikers. Als netbeheerder zorgt Elia voor een transparante, niet-discriminerende en objectieve toegang tot het net. Elia bezit alle Belgische netinfrastructuur van 150 tot 380 kV en nagenoeg 94% van de netinfrastructuur van 30 tot 70 kV.

De Belgacom Groep, bestaande uit Belgacom en de filialen Proximus, Telindus, Scarlet, Belgacom ICS en Skynet, is het grootste en belangrijkste telecommunicatiebedrijf in België. Het bedrijf richt zich op zowel de consumenten als de zakelijke markt. Daarnaast schat Belgacom zelf in, dat zij tot de elf grootste leveranciers van internationaal spraak- en dataverkeer gerekend mag worden. Op haar Belgische thuismarkt verzorgt Belgacom miljoenen aansluitingen op haar netwerk. Begin 2006 werd bekend, dat het openbare bod op Telindus succesvol is afgesloten. Telindus is een groep van bedrijven, gespecialiseerd in het aanbieden van netwerk gebaseerde ICT-oplossingen.

Umicore (tot 2001 bekend onder de naam Union Minière); de naamsverandering was ingegeven door het feit dat Union Minière geen mijnactiviteiten meer uitvoerde) is een Belgisch bedrijf, oorspronkelijk gespecialiseerd in vijf gebieden met betrekking tot metalen: Nieuwe Materialen, Edelmetaalproducten en Katalysatoren, Edelmetaaldiensten en Speciale Zinkproducten en Koper. De geschiedenis van Umicore hoboken gaat terug tot in 1887 toen de fabriek werd opgericht onder de naam ‘zilverfabriek’ en er werkten toen 300 mensen.


ThromboGenics Ltd. is een privé-onderneming met het hoofdkantoor in Dublin, Ierland. Het bedrijf richt zich op de ontdekking en ontwikkeling van bio-therapieën voor de behandeling van cardiovasculaire ziekten. ThromboGenics heeft exclusieve rechten op bepaalde therapieën die ontwikkeld werden aan de Universiteit van Leuven. Het bedrijf heeft onderzoekslaboratoria in België en een managementteam in Ierland, België en de VS. Het bedrijf heeft twee programma’s in klinische ontwikkeling: microplasmine en staphylokinase. ThromboGenics heeft ook vijf andere programma’s in preklinische ontwikkeling met bewezen doeltreffendheid.

INVINCO

Een cynische Amerikaanse analist waarschuwde onlangs voor het zogeheten greater fool effect. Je koopt effecten in de hoop die voor meer aan een ander te kunnen doorverkopen. In dat geval slaat de gekte toe. Bij Invinco willen wij u waarschuwen voor deze gekte. Koop niet tegen elk aannemelijk bod, maar overleg eerst met professionals. De professionals van INVINCO staan u graag met raad en daad bij.

101713_0018_Olieprijsza3.png

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *