Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dow Jones, 2013 winnaars en verliezers

2013 is al bijna weer verleden tijd. Dat betekent dat we als Invinco een korte blik werpen op het afgelopen jaar. We brengen voor u in kaart welke bedrijven tot de winnaars van 2013 behoren en welke we tot de verliezers mogen rekenen.

Boeing is een Amerikaans lucht- en ruimtevaartbedrijf, opgericht door William Edward Boeing in het jaar 1916. Het hoofdkantoor is gevestigd in Chicago. Boeing is wereldwijd de grootste producent van vliegtuigen naar omzet en de tweede als het gaat om het aantal afgeleverde toestellen. Boeing is ook de op een na grootste producent van militaire producten. Boeing levert ook zijn contributie aan de productie van de Apache gevechtshelikopter, de F18 “Hornet” straaljager en de NASA Space Shuttle.

American Express is gestart als een expressbedrijf in Albany, New York, in 1850. American Express is een Amerikaanse financiële dienstverlener waarvan het hoofdkantoor nog steeds in New York City gevestigd is. American Express, ook wel AmEx genoemd, is één van de bekendste merken ter wereld. Het bedrijf bezit een van de sterkste merken ter wereld met producten als American Express Card en American Express Travellers Cheque. Het bedrijf is in Nederland en België vooral bekend vanwege haar uitgifte van creditcards en traveler’s cheques.

Nike is een Amerikaans concern. Het logo van de onderneming, de Swoosh, is een van ’s werelds herkenbaarste en bekendste merktekens. In 1955 komen de toekomstige oprichters van Nike, Bowerman en Knight, elkaar voor het eerst tegen op de universiteit van Oregon. Mede-oprichter Bill Bowerman was een voormalig Olympiër en coach op de Amerikaanse Oregon University en actief betrokken bij de ontwikkeling van beter materiaal en betere trainingsmethoden voor sporters. Bill Bowerman en Phil Knight richtten het bedrijf in 1962 onder de naam “Blue Ribbon Sports” (BRS) op en veranderden in 1978 de naam in Nikè, naar de Griekse godin van de overwinning. Behalve haar hoofdmerk Nike behoren de merken Bauer, Cole Haan en Converse ook tot Nike, Inc. Het hoofdkantoor van Nike is gevestigd in Beaverton, Oregon.

3M is wereldwijd bekend van het Scotch plakband. Maar 3M is tevens een hoogwaardig technologie concern, dat op het gebied van de gezondheidsvoorzorg, veiligheid, elektrotechniek, telecommunicatie, industrie en kantoorartikelen werkzaam is. 3M is in 1902 opgericht als onderneming met activiteiten in de mijnexploitatie. Vandaar de naam 3M (Minnesota Mining & Manufacturing). In de jaren twintig vonden ze het schuurpapier uit. Mondiale bekendheid kreeg 3M onder meer met de introductie van de Post-it notitievelletjes. Ook bekend zijn de Scotch®Tape, magneetbanden (cassettes, videobanden en spoelen banden) (plakband, isolatietape en dergelijke).

The Walt Disney Company (Disney en Disney Enterprises) is een van de grootste mediaconglomeraten ter wereld, de grootste wereldwijde exploitant van themaparken en een marktleidende producent en distributeur van animatiefilms. Het hoofdkantoor is gelegen in de Walt Disney Studios in Burbank, Californië. Disney is opgericht op 16 oktober 1923 door Walt Disney en zijn broer Roy Oliver Disney als de Disney Brothers Cartoon Studio en heeft de meeste jaren van zijn bestaan Walt Disney Productions geheten. Pas op 6 februari 1986 kreeg het bedrijf de huidige bedrijfsnaam, die een neutraler beeld van het concern moest geven. Disney heeft alle activiteiten ondergebracht onder vier bedrijfsonderdelen: Walt Disney Studio Entertainment, dat voornamelijk films en muziek produceert; Walt Disney Parks and Resorts, dat de themaparken beheert; Media Networks, waarbinnen radio en televisie ontwikkeld worden en Consumer Products, dat de consumentenproducten van Disney overziet. De merchandising van onder andere Mickey Mouse is ondergebracht in Consumer Products. En via het ESPN, ABC televisienetwerk weten de bestuurders van de divisie Media Networks iedere dag miljoenen kijkers te vinden.

Visa is gespecialiseerd in het aanbieden van betaalsyteem voor consumenten, bedrijfsleven en overheden. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen.

DuPont (eigenlijk E.I. Du Pont De Nemours and Company) is een Amerikaans bedrijf dat werd opgericht in 1802. DuPont is een van de vijftig grootste industriële ondernemingen ter wereld. Euleuthère du Pont de Nemours was een Franse immigrant in de Verenigde Staten van Amerika, die de Revolutie van 1789 in Frankrijk ontvluchtte. Voornaamste bezigheid van Du Pont is het produceren en ontwikkelen van chemische stoffen. Bekendste uitvindingen zijn: Teflon, Nylon, Surlyn, Kevlar, Delrin, Elasthan, Viton, Kalrez, Zalak en Lycra. Het moederbedrijf is gevestigd in Wilmington, Delaware (USA). De Europese hoofdvestiging van Du Pont bevindt zich in Geneve, van waaruit het beleid voor Europa wordt gecoördineerd.

Goldman Sachs is een van de meest prestigieuze investeringsbanken ter wereld. Goldman werd in 1869 opgericht door Marcus Goldman, een Duits-joodse immigrant in Amerika. Tussen 1870 en 1890 werd Samuel Sachs, Goldmans schoonzoon, partner in het bedrijf en veranderde de naam van de bank in Goldman Sachs. Als gevolg van de kredietcrisis werd Goldman Sachs op 22 september 2008 omgevormd tot een financiële holding. Het hoofdkwartier is gevestigd in Lower Manhattan (New York City) op 85 Broad Street. Goldman Sachs heeft kantoren in verschillende grote financiële districten zoals New York City, Chicago, Los Angeles, Frankfurt, Zürich, Parijs, Londen, Hongkong, Milaan, Sydney, Tokio en Toronto.

Microsoft is een Amerikaanse computersoftwareproducent gevestigd in Redmond (Washington). Microsoft is het grootste softwarebedrijf ter wereld en vooral bekend van de besturingssystemen MS-DOS, Windows en kantoorsoftware zoals Microsoft Office. Ook verkoopt het bedrijf toetsenborden, computermuizen, muziek- en videospelers en een aantal computerspellen. Bijvoorbeeld de Age of Empires-reeks. Ook geeft Microsoft veel spellen voor hun spelcomputer uit: de Xbox en later voor de opvolger daarvan, de Xbox 360. Microsoft is de verwezenlijking van de Amerikaanse droom. In 1983 begonnen Bill Gates en Paul Allen met de bestorming van de wereld en kwamen na een aantal jaren al hun naam tegen op de Forbes lijst van de rijksten der aarde. Het assortiment van Microsoft strekt zich uit van bedrijfssystemen voor pc’s en netwerken tot aan server software voor client-server omgevingen. Typerend voor Microsoft is hun kunst om nieuwe markten te ontdekken en als anderen hun voor zijn, en het is interessant voor Microsoft, dan volgt een enorme inhaalrace. Niet alleen computers hebben de aandacht van Microsoft. Ook “game consoles” zoals de Xbox, mobiele telefoons of “home entertainment” hebben de volle aandacht.

UnitedHealth Group is werkzaam op het gebied van gezondheidszorg en is een verzekeringsmaatschappij. Het hoofdkantoor is gevestigd in Minnetonka, Minnesota, UnitedHealth Group biedt een breed spectrum van producten en diensten via zeven operationele bedrijven: UnitedHealthcare, AmeriChoice, Uniprise, OptumHealth, Ingenix en Prescription Solutions. UnitedHealth Group is de moedermaatschappij van UnitedHealthcare, een van de grootste zorgverzekeraars in de VS en werd opgericht in 1977. In 1979 introduceerde het bedrijf het eerste netwerk-gebaseerde gezondheidsplan voor senioren. In 1995 nam het bedrijf The MetraHealth Companies over. De activiteiten van het bedrijf kenmerken zich door vele overnames. In juli 2009 nam UnitedHealth Group Health Net (HNT) over.

International Business Machines Corporation (IBM, bijgenaamd Big Blue), gevestigd in New York, is een bedrijf dat bij het grote publiek vooral bekend is vanwege de eerste IBM Personal Computer, de allereerste PC. Tot de kerntaken van IBM behoren het ontwerpen en verkopen van computer hardware, software, technologie en dienstverlening in de ICT-sector. Het bedrijf wordt ook wel Big Blue genoemd, refererend naar de grote macht van het bedrijf en het blauwe logo. IBM is ’s werelds grootste IT-bedrijf. In 1896 richtte Herman Hollerith, de uitvinder van de ponskaart, de Tabulating Machines Company op. Na diverse fusies kwam in 1911 in de Amerikaanse staat New York de Computing Tabulating Recording Company tot stand. In 1924 werd dit bedrijf omgedoopt tot International Business Machines. IBM werd vooral bekend door de productie van typemachines, machines voor ponskaarten en kopieermachines. Tegenwoordig kent iedereen IBM van de Personal Computers. In december 2004 verkocht IBM de PC-divisie aan de Chinese computerbouwer Lenovo.

INVINCO

Een cynische Amerikaanse analist waarschuwde onlangs voor het zogeheten greater fool effect. Je koopt effecten in de hoop die voor meer aan een ander te kunnen doorverkopen. In dat geval slaat de gekte toe. Bij Invinco willen wij u waarschuwen voor deze gekte. Koop niet tegen elk aannemelijk bod, maar overleg eerst met professionals. De professionals van INVINCO staan u graag met raad en daad bij.

101713_0018_Olieprijsza3.png

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *