Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

AEX 2013, winnaars en verliezers

2013 is al bijna weer verleden tijd. Dat betekent dat we als Invinco een korte blik werpen op het afgelopen jaar. We brengen voor u in kaart welke bedrijven tot de winnaars van 2013 behoren en welke we tot de verliezers mogen rekenen.

Randstad Holding nv is internationaal actief in het tijdelijke personeel, permanente plaatsing en de aanwerving van midden en senior managers. Naast dat biedt Randstad ook een uitgebreid scala aan andere diensten met inbegrip van: consultants, gedetacheerde specialisten en gespecialiseerde HR-services.

Aegon is een internationale verzekeraar. Haar hoofdmarkten zijn de VS, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het grootste deel van de activiteiten bestaan uit het aanbieden van levensverzekeringen, pensioensparen en beleggingsproducten. De onderneming is ook actief in ziekte- en brandverzekeringen.

ING Groep is een wereldwijd opererende financiële instelling van Nederlandse oorsprong. ING Groep is een financiële dienstverlener met 150 jaar ervaring. ING is de grootste financiële instelling in haar thuismarkt, de Benelux. Het bedrijf heeft een uitgebreid productassortiment op het gebied van bankieren, verzekeren en vermogensbeheer. ING is in 1991 ontstaan uit een fusie tussen Nationale-Nederlanden en de NMB Postbank Groep. De nieuwe naam Internationale Nederlanden Groep werd al snel ingekort tot I-N-G, waarna de onderneming besloot om de statutaire naam te veranderen in ING Groep N.V. De Nederlandse merken Postbank en ING Bank werden in 2009 samengevoegd en gingen verder onder de naam ING.ING Groep N.V. De Nederlandse merken Postbank en ING Bank werden in 2009 samengevoegd en gingen verder onder de naam ING.

ASML is een van de grootste ontwikkelaars en producenten van wafersteppers ter wereld. De productie van computerchips vindt plaats met behulp van wafersteppers. De activiteiten zoals ASML ze zelf omschrijft zijn dan ook; “De ontwikkeling, productie, verkoop en service van geavanceerde fotolithografische systemen voor de halfgeleiderindustrie”.Wafersteppers zijn machines, die met behulp van optische technologie computerchips produceren. De omzet is voor de helft afkomstig uit Aziatische landen en voor een groot deel uit de VS, voor de rest uit Europa. ASML wil zich ten opzichte van haar klanten onderscheiden door haar producten en diensten snel op de markt te zetten om daarbij een technologische voorsprong te behouden. Philips is een van de grootste aandeelhouders bij ASML.

PostNL is een Nederlands bedrijf gevestigd in Hoofddorp. Het bedrijf is ontstaan op 31 mei 2011 na een splitsing van TNT. Het toonaangevende postbedrijf in Europa heeft activiteiten op het gebied van post, pakketten en e-commerce in de landen Nederland, België, Duitsland, Engeland en Italië. Het bedrijf is de eerste in zijn soort om naar de beurs te gaan en heeft een sterke positie op de volledig geliberaliseerde Nederlandse postmarkt. PostNL heeft als slogan: Morgen is vandaag. Hiermee ambieert het bedrijf dat de mogelijkheden van morgen, vandaag al geboden kunnen worden.

SBM Offshore is een Nederlandse onderneming die zich richt op de productie van installaties voor de productie en opslag van olie- en gasproducten. SBM Offshore is in 1965 ontstaan uit de fusie van verschillende Nederlandse scheepswerven, die toen verder samen gingen onder de naam IHC Holland. In eerste instantie richtte de productie zich op olietankers, maar dat werd spoedig uitgebreid naar de productie van boorplatforms. In 1969 werd (als afsplitsing van IHC-Gusto) hiervoor een speciale maatschappij opgericht: Single Buoy Mooring Inc. (SBM). De naamswijziging van IHC Caland naar SBM Offshore vond plaats op 1 mei 2005.

Reed Elsevier is een Engels/Nederlands bedrijf, ontstaan uit de 1993 fusie tussen de uitgeverijen Reed en Elsevier. Tegenwoordig bestaat Reed Elsevier uit drie bedrijfsonderdelen, te weten de wetenschappelijke, technische en medische uitgeverij Elsevier. Deze uitgever van wetenschappelijke literatuur, Elsevier Science – in 2002 herdoopt tot Elsevier – geeft wetenschappelijke, technische en medische tijdschriften en meer dan tienduizenden verschillende boektitels uit. De online uitgeverij van onder andere juridische literatuur LexisNexis. Een onderdeel gericht op de zakelijke markt Reed Business, uitgever van diverse vakbladen (zoals De Accountant, Distrifood, Misset Horeca en Boerderij) en ook weekbladen als zakenblad FEM Business en opinieweekblad Elsevier.

In 1836 begon J.B. Wolters een boekwinkel in Groningen, waaruit uitgeverij J.B. Wolters voortkwam. In 1858 kreeg Wolters naast de deur een concurrent: P. Noordhoff. Beide Groningse uitgevers waren vooral actief in de onderwijsmarkt. In 1889 werd uitgeverij Kluwer opgericht, marktleider in de literatuur over fiscale regelgeving. In 1913 brak W.E.J. Tjeenk Willink door als juridisch uitgever. In 1968 vond een fusie plaats tussen W.E.J. Tjeenk Willink en Kluwer. In hetzelfde jaar fuseerden Wolters en Noordhoff tot Wolters-Noordhoff. In 1997 werd Wolters Kluwer Nederland opgericht. Wolters Kluwer heet tegenwoordig kortweg Kluwer. Kluwer is één van de grootste uitgeverijen in Nederland en maakt deel uit van Wolters Kluwer, een toonaangevende en wereldwijde leverancier van informatiediensten aan professionals. Kluwer heeft een tweetal grote vestigingen en een aantal kleinere verspreid over Nederland en is voor juridische, fiscale, financiële, bestuurlijke, HRM en commerciële beroepsgroepen leverancier van professionele informatievoorziening. Kluwer levert informatie via portals, online databanken, e-publishingtools, cd-roms, software, tijdschriften, boeken, nieuwsbrieven, losbladige uitgaven en opleidingen.

Ziggo is een landelijke aanbieder van media- en communicatiediensten. Ziggo bedient circa 3 miljoen huishoudens, 1,7 miljoen breedband internetklanten, 2,2 miljoen afnemers van digitale televisie en 1,4 miljoen telefonieabonnees. Producten en diensten voor de klein- en grootzakelijke markt betreffen zaken als telefonie, datacommunicatie en elektronische betalingsmogelijkheden. Het verzorgingsgebied – met sterke regionale bases – strekt zich uit over het grootste gedeelte van Nederland. Business-to-Business-klanten gebruiken diensten zoals datacommunicatie, telefonie, internet en televisie. De onderneming is eigenaar van een next-generation-netwerk waarmee het mogelijk is om de bandbreedte te leveren voor alle toekomstige diensten die thans worden verwacht.

Koninklijke Philips Electronics (beter bekend als kortweg Philips), is een Nederlands elektronicaconcern. Het heeft zijn hoofdvestiging in Amsterdam, maar de wortels van het bedrijf liggen in Eindhoven. In 1891 richtte Gerard Philips samen met zijn vader Frederik Philips de firma Philips & Co op. Het bedrijf werd niet in hun woonplaats Zaltbommel, maar in Eindhoven gevestigd. De eerste producten waren gloeilampen. Het concern produceert tegenwoordig onder andere consumentenelektronica, lampen, communicatie- en medische apparatuur. Philips is de oprichter en hoofdsponsor van voetbalclub PSV (Philips Sport Vereniging). Het bedrijf bestaat uit de volgende onderdelen: Verlichting (Philips Lighting), Consumentenelektronica (Consumer Electronics), Huishoudelijke apparaten (Domestic Appliances and Personal Care (DAP), Medische systemen (Philips Medical Systems) en Corporate Technologies (Philips Research).

Unilever is een multinationale onderneming op het gebied van voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en schoonmaakartikelen. De onderneming brengt zijn producten op de markt in meer dan 180 landen. Unilever is actief in veertien productgebieden en in ongeveer de helft daarvan is het bedrijf wereldwijd marktleider. Meer dan 50% van de activiteiten vindt plaats in opkomende markten. Unilever heeft meer dan 400 merken wereldwijd die zich richten op gezondheid en welzijn.

Royal Dutch Shell is een Nederlands-Britse multinational die (samen met het Britse BP, het Franse Total en de Amerikaanse olieconcerns ExxonMobil en Chevron) tot de grote vijf van de wereldwijde olie- en energiemaatschappijen behoort. Oliegigant Shell, werkzaam in meer dan 145 landen, exploiteert en verkoopt ook natuurlijk en vloeibaar gas. Medio 1890 werd ‘Koninklijke Olie’ opgericht die in Nederlands-Indië boorde naar olie. In 1907 gingen het Nederlandse Koninklijke Olie en Britse Shell Co. een zeer nauwe samenwerking aan, zonder echter volledig te fuseren. Koninklijke Olie kreeg een belang van 60% in de Koninklijke/Shell Groep. Het Britse Shell kreeg een belang van 40%. De Royal Dutch Shell is als energiemaatschappij actief in de hele keten van de exploratie van energiebronnen, de raffinage en ten slotte de verkoop van de eindproducten als benzine en diesel via een netwerk van pompstations. Tevens is de onderneming actief op het gebied van elektriciteit en petrochemie, fabriceert plastieken, coatings en detergentia. Met haar tijd meegaande heeft de groep wind en zonne-energiecentra in Duitsland, Sri Lanka en India gebouwd.

Het huidige Unibail-Rodamco is ontstaan in 2007 na de overname door het Franse Unibail van het Nederlandse Rodamco Europe, en is na de overname het grootste beursgenoteerde vastgoedfonds in Europa. De geschiedenis van Unibail begon in 1968 als een financiële lease instelling. Rodamco Europe is elf jaar later opgericht als een investeringsfonds van Robeco. Unibail-Rodamco is een vastgoedbelegger met een primaire focus op retail. De beleggingen bevinden zich voornamelijk op dominante locaties in de belangrijke Europese steden en richt zich op drie hoofdtaken. Dit zijn de grotere winkelcentra, kantorencomplexen, beurzen en tentoonstellingen. Unibail-Rodamco is zowel eigenaar als manager van haar winkelbeleggingen. Thuismarkten zijn Nederland, Zweden, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Tsjechië.

ArcelorMittal ontstond in 2006 als resultaat van een fusie tussen Arcelor en Mittal Steel. De zetel van de nieuwe combinatie is Luxemburg, maar het bedrijf houdt kantoor in Londen. ArcelorMittal is de grootste staalproducent ter wereld. Het geproduceerde staal wordt vooral geleverd aan bedrijven die actief zijn in de automotive sector, in de productie van huishoudtoestellen en in verpakkingen. Het bedrijf is aanwezig in Europa, Afrika, Amerika en Azië en wil zijn positie in China en India verstevigen.

Heineken is een Nederlandse multinational in de bier- en drankensector en is wereldwijd actief. Heineken behoort tot de grootste brouwerijen van de wereld, na o.a. het Amerikaans-Belgische Anheuser-Busch InBev en het van oorsprong Zuid-Afrikaanse SABMiller. De productie vindt plaats in meer dan honderd brouwerijen verdeeld over een 70-tal landen. Daarnaast opereert Heineken via exportactiviteiten en licentiepartners. Ruim de helft van de afzet vindt plaats in Europa. Het bedrijf Heineken ontstond op 15 februari 1864 toen de 22-jarige Gerard Adriaan Heineken brouwerij ‘De Hooiberg’ in Amsterdam kocht. Na de Eerste Wereldoorlog richtte de firma zich steeds meer op export. In 1968 fuseerde Heineken met de grootste concurrent, het eveneens Amsterdamse Amstelbier. Gerard Adriaan Heineken’s kleinzoon, Alfred Henry (Freddy) Heineken (1923-2002), heeft Heineken verder als brouwerij en internationaal concern uitgebouwd.

Fugro verzamelt en interpreteert gegevens over het aardoppervlak en de bodem. De onderneming geeft hierop gebaseerde adviezen, veelal ten behoeve van de olie- en gasindustrie of van de bouw van constructies. Fugro is wereldwijd actief op zee, op het land en vanuit de lucht en heeft professionele, zeer gespecialiseerde medewerkers en geavanceerde – veelal in eigen beheer ontwikkelde – technologieën en systemen.Fugro richt zich op een vooraanstaande positie met technologische ontwikkelingen en kwaliteit. Hiervoor is een sterke internationale of regionale marktpositie vereist.Fugro is opgericht in 1962, sinds 1992 genoteerd aan Euronext N.V. te Amsterdam en sinds maart 2002 opgenomen in de Amsterdam Midkap index. Fugro heeft ruim 275 kantoren en ruim 8.000 medewerkers, die in meer dan 50 landen permanent aanwezig zijn. Organisatorisch bestaat Fugro uit drie divisies: Geotechniek, Survey en Geoscience.

Corio is één van de grootste beleggers in retailvastgoed in Europa met focus op retail. Het bedrijf ontstond in 2000 uit de fusie van Vastgoedfonds voor Institutionele Beleggers (VIB) en Winkel Beleggingen Nederland (WBN). VIB is opgezet in 1963 door zes verschillende pensioenfondsen, Winkel Beleggingen Nederland was de vastgoeddochter van het ABP. Een jaar later werden in 2001 alle (overgebleven) activiteiten in de Verenigde Staten verkocht en richtte Corio zich alleen nog op de Europese markt. Corio bezit voornamelijk winkelcentra en in mindere mate kantoren. Corio belegt in retail, kantoren en bedrijfsruimten, verdeeld over de kernlanden Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje en Turkije.

TNT Express is Europees marktleider op het vlak van B2B-expresdiensten. Wekelijks vervoeren de 75.000 medewerkers via een wereldwijd netwerk 4,4 miljoen documenten, pakjes, palletten en vrachtzendingen naar meer dan 220 landen.

Koninklijke Imtech is een Europese technische dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, ICT (informatie- en communicatietechnologie) en werktuigbouwkunde. Royal Imtech is heel bekend met de technologieën van elektrotechniek, ICT, werktuigbouw en de rest van de volledige breedte en diepte van het spectrum technologie in geïntegreerde en multidisciplinaire totaaloplossingen. Dit zorgt voor een toegevoegde waarde op het gebied van energie, milieu en water. Royal Imtech is actief in de Benelux (België, Nederland, Luxemburg), Duitsland, diverse Midden- en Oost-Europese landen (met inbegrip van Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Roemenië, Kroatië, Rusland en de Tsjechische Republiek), de Noordse landen (Noorwegen, Zweden, Finland), het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Spanje.

INVINCO

Een cynische Amerikaanse analist waarschuwde onlangs voor het zogeheten greater fool effect. Je koopt effecten in de hoop die voor meer aan een ander te kunnen doorverkopen. In dat geval slaat de gekte toe. Bij Invinco willen wij u waarschuwen voor deze gekte. Koop niet tegen elk aannemelijk bod, maar overleg eerst met professionals. De professionals van INVINCO staan u graag met raad en daad bij.

101713_0018_Olieprijsza3.png

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.