Dans met Bubbels?

De Amerikaanse economie vertraagt, maar de inflatie neemt af. Beleggers zijn blij en de aandelenmarkten gaan omhoog. Maar de Fed moet oppassen dat het optimisme niet te groot wordt. Er zijn nog steeds risico’s, zoals een mogelijke bubbel in de aandelenmarkt en de geopolitieke spanningen tussen de VS en China.

Gisteren stond in het teken van het verwerken van de zachtere dan verwachte gegevens over de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) van dinsdag. Men voelde opluchting omdat de Amerikaanse Senaat een tijdelijke begrotingswet had aangenomen om een ​​overheidssluiting te voorkomen. Ook verwelkomde men een zachtere dan verwachte producentenprijsinflatie en een zachtere dan verwachte daling van de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Dit ondersteunde het idee dat de Amerikaanse economie waarschijnlijk vertraagt, maar dat dit geleidelijk gebeurt, terwijl de inflatie zich bevredigend verlicht.

Fed-Optimisme en de Zoektocht naar een Zachte Landing

De positieve mix van recente economische gegevens ondersteunt de gedachte dat de Federal Reserve (Fed) zou kunnen bereiken wat ze een ‘zachte landing’ noemen na een agressieve monetaire verkrapping – en nog belangrijker, stoppen met het verhogen van de rentetarieven.

Beleggersverwachtingen en Risico’s voor de Fed

Op dit moment zijn beleggers er honderd procent zeker van dat de Fed de rentetarieven niet zal verhogen in december. Ze zijn er honderd procent zeker van dat de Fed de tarieven niet zal verhogen in januari. Er is meer dan een kwart kans dat er tegen maart een renteverlaging wordt aangekondigd. En de prijsstelling suggereert dat er een grotere kans is op een renteverlaging in de Fed’s vergadering van mei dan niet.

Conclusie: beleggers hebben de mantra van de Fed ‘hoger voor langer’ deze week overboord gegooid.

MAAR dit is zeker zo goed als het wordt qua optimisme over de Fed. Als de markten sneller gaan dan de muziek, moet de Fed het spel kalmeren met harde taal en indien nodig met meer actie. Mary Daly van de Fed uitte haar zorgen over de geloofwaardigheid van de Fed als deze voortijdig de overwinning op inflatie zou verklaren. En geloofwaardigheid is het belangrijkste instrument dat een centrale bank heeft. Als de geloofwaardigheid is geschonden, is er niets meer te breken.

Terugblik en Vooruitzichten voor Rente en Aandelen

Daarom zou het rendement op Amerikaanse 2-jarige obligaties op het niveau van 4,80% kunnen zijn geëindigd en zou het weer moeten stijgen naar 5%. Het rendement op Amerikaanse 10-jarige obligaties zou boven 4,50% moeten blijven. Wat betreft aandelen, de richting is voor iedereen onduidelijk, maar de recente dovish verschuiving in de verwachtingen van de Fed en de dalende rendementen gaven een grote energieboost aan de Amerikaanse aandelen. De S&P500 sprong meer dan 10% sinds eind oktober, de rentegevoelige Nasdaq 100 flirt nu met de hoogste niveaus sinds de zomer, terwijl de Russell 2000-index sinds zijn dip in oktober de show steelt. De index steeg bijna 12% in 3 weken, haalde de 50-DMA eruit, de belangrijkste 38,2% Fibonacci retracement en consolideerde winsten in de medium-termijn bullish consolidatiezone gisteren.

Naarmate de aandelen stijgen en de inflatie afneemt, neemt de bezorgdheid over shortposities toe – vandaar dat het afdekken van shortposities bijdraagt ​​aan de positieve druk.

Nvidia en de Risico’s van een Mogelijke Bubbel

Michael Burry van The Big Short zou naar verluidt zijn shortpositie tegen SPDR’s S&P500 en Invesco’s QQQ hebben verlaten en zou zijn gaan wedden tegen semiconductor-aandelen, waaronder Nvidia.

Nvidia daarentegen flirt met zijn hoogste niveaus rond het niveau van $500 per aandeel. Een snelle blik op het langetermijnprijsgrafiek van Nvidia suggereert duidelijk dat de kans groot is dat we ons in het midden van een door AI geleide bubbel bevinden en dat de exponentiële beweging niet oneindig kan doorgaan. Ja, AI stimuleert de omzet en winst van Nvidia, maar de inkomsten die dankzij AI in de zakken van Nvidia zullen vloeien, zijn al in de aandelenkoers verwerkt, en we zullen waarschijnlijk zien dat de prijsbubbel barst. Maar er zijn twee dingen om in gedachten te houden als je tegen een bubbel wedt. 1. Een bubbel is pas een bubbel als deze barst – het is als ‘onschuldig tot het tegendeel is bewezen’. En 2. Je kunt even wachten voordat de markt weer bij zinnen komt. Voorlopig zijn we bezig met het doen van oogverblindende voorspellingen en deze overtreffen. Het bedrijf moet op 21 november de resultaten bekendmaken.

Geopolitieke Schaduwen en de Toekomst van Nvidia

Een groot risico voor Nvidia is de gespannen relatie tussen de VS en China, en de uitbreiding van de exportbeperkingen voor chips naar een groter scala aan Nvidia-chips. De hoop op verbeterde communicatie op hoog niveau tijdens de ontmoeting tussen Biden en Xi deze week zou kunnen bijdragen aan het smelten van het ijs. Er schijnt enige ‘echte vooruitgang’ te zijn geboekt bij het herstellen van militaire communicatie en buitenlands beleid … Toen zei Joe Biden dat Xi een dictator is.

Conclusie

Terwijl beleggers genieten van de huidige dans op de markt, is voorzichtigheid geboden. De combinatie van Fed-optimisme, geopolitieke onzekerheden en mogelijke marktbubbels creëert een complex financieel landschap. Een evenwichtige benadering en voortdurende monitoring van de marktomstandigheden zijn essentieel voor succes te midden van deze dynamische financiële omgeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.