Abrupte bewegingen

Er staan ons enkele abrupte bewegingen te wachten. Eerst omlaag en dan omhoog.

Dow Jones

Het door mij ontwikkelde Solunarmodel geeft aan dat de bodem die we gaan zetten in dit tijdframe belangrijk is. Een diepe bodem die wat langer zal staan en vanwaaruit een sterk herstel moet volgen. Tot op heden liet ik het Solunarmodel vooral zien om de korte bewegingen in kaart te brengen. Soms voorspelde het model de bewegingen zeer nauwkeurig, soms redelijk nauwkeurig. Zie hier hoe het model het deed in de afgelopen maand:

Dow Jones en Solunar model
Dow Jones en Solunar model

Interessant is het echter ook om te kijken naar wat de toppen en de bodems van het model kunnen zeggen over de iets langere termijn. Zie bijvoorbeeld hier het model sinds begin maart 2012.

abrupte-bewegingen-solunar-terugblik2
abrupte-bewegingen-solunar-terugblik2

We zien dat begin maart een wat diepere bodem verwacht werd; voor eind april wordt echter de diepste bodem van de laatste maanden voorspeld.

Zie hier de Dow Jones in diezelfde fase, althans tot nu toe.

abrupte-bewegingen-dow-jones
abrupte-bewegingen-dow-jones

Kijkend naar bovenstaande grafiek in vergelijking met het Solunarmodel zou je kunnen zeggen dat de belangrijke bodem al staat. Dat is nooit uit te sluiten, maar toch denk ik dat er nog meer kans op daling is waarbij een diepere bodem in de Dow zichtbaar zal zijn.

Waar die bodem ligt is niet precies duidelijk. Laten we wat dingen op een rijtje zetten. Zie hieronder allereerst de waterstanden van Battery Park, vlakbij Wall Street. De hoge waterstanden gebruik ik normaal gesproken om toppen in de markt te vinden. Op grond van een van mijn indicatoren treedt op 23 april, dus a.s. maandag, een inversie op. Dat betekent dat na 23 april plus of min 1 dag een daling zou moeten volgen tot 28 – 30 april, want daar zien we hieronder de laagste waterstanden. Een bodem op maandag 30 april is dus goed denkbaar. Na maandag 30 april geven mijn indicatoren twee inversies, te weten op 1 en 2 mei, waardoor de bodem ook prima op 1 of 2 mei kan liggen. Vorig jaar op 2 mei maakte de Dow Jones een belangrijke top en dit jaar vieren we de verjaardag van die top met mogelijk een bodem dit jaar op 1 of 2 mei.

high_tides28-30_april
high_tides28-30_april

Zijn we er dan? Nee. Laten we eens kijken naar de Spiral Calendar van de VIX, die geeft in de periode 20-28 april een waslijst aan draaipunten.

vix-20-28-april
vix-20-28-april

Een eerste cluster draaipunten zien we rond het weekend van 21-22 april. Dit cluster lijkt de inversie van maandag 23 april te bevestigen, dus een top van de Dow/S&P500 en een bodem in de VIX op 20-23 april. Zie de grafiek waarin de VIX duidelijk op weg is die bodem te maken.

vix-grafiek-20-april
vix-grafiek-20-april

In de waslijst zien we verder een groot cluster draaipunten op 24 (2x), 25 (3x), 26 (5x), 27 (3x) en 28 (3x) april. Vooral het grote aantal draaipunten van donderdag 26 april (5x) valt op. Daartussen ook de belangrijke bodem van 17 maart 2008. Zien we dus – eerder dan vrijdag 27 of maandag 30 april – een vroege bodem op de beurzen en wel op donderdag 26 april met een piek in de VIX?

Goud

Goud beweegt al een tijdje zijwaarts. Nog steeds verwacht ik op grond van de 2-maandscyclus een top rond eind april / begin mei. Eind april 2011 topte zilver nipt onder $50 en goud maakte een belangrijke top op 2 mei. De verjaardag van die top is dus eveneens aanstaande. Kijken we naar de Spiral Calendar van goud, dan zien we een draaipunt rond 20-23. Goud heeft tot nu toe een bodem op 19 april gemaakt, een stijging vanaf hier mag kennelijk worden verwacht. Een eerste draaipunt zie we op 26 april (3x) waaronder de belangrijke top in goud van 17 maart 2008.

goud-20-28-april
goud-20-28-april

Wat is dat toch met 19/20 april?

Vandaag is het 20 april. De data 19 en 20 april met soms een marge van een paar dagen markeren vaak historische gebeurtenissen. Zie hier mijn eerdere artikel daarover.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

5 gedachten over “Abrupte bewegingen”

    1. Elmer Hogervorst

      Je hoeft je niet te verontschuldigen hoor Bob. Lekker lachen en volgende deze column gewoon overslaan. Als je Paradigm van Robert Taylor leest met achterin de wetenschappelijke verantwoording zul je begrijpen waarom dit werkt.

  1. Ik verwacht dat we nog eerst onder de 150 punten komen en dan komt er pas een lang en krachtig herstel. De beurs is nu slechts aan het test hoe men reageert. De laatste golf van Elliot is de vernietigende slag. Deze moet nog komen. Mijn puts op de AEX doen het goed en je kunt ook goed verdienen in een dalende markt.

  2. reactie op- reacties

    Heer Bob als u even de moeite zou nemen om de publicatie te lezen van ongeveer eind maart,zou u snel uw woorden inslikken,rond 1 april omkeer,bijna exact
    Heer, Wolf, als een beetje kenner van de Elliot wave denken we vaak dat deze linea recta en snel zal afspelen ,vaak doet de beurs er veel langer over dan wij zouden willen.Dat we richting het zuiden gaan,die mening deel ik,We verwachten zelfs AEX 50 te zien,positief genomen
    Elmert ga zo door,jouw visie contrair tegen de meute ,prachtig

  3. zie eens wat er met Apple gebeurt. Begin van een forse daling. 200-gemiddelde ligt rond de 450 dollar. koers nu 572,98 dollar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.