Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beter een aandeel in de hand…

Vanaf vandaag zal Maurice Essers, werkzaam bij de onafhankelijke vermogensbeheerder Lunar Vermogensbeheer, periodiek een bijdrage leveren aan De Kritische Belegger. Hij zal schrijven over value beleggen.

Aanhangers van deze beleggingsstrategie, die als waarde investeerders (value investors) bekend zijn, kopen over het algemeen bedrijven van wie de aandelen ondergewaardeerd lijken door één of andere vorm van fundamentele analyse (fundamental analysis); deze kunnen aandelen omvatten die bij, bijvoorbeeld, hoge dividend opbrengsten of lage prijs-aan-verdienende (price-to-earning) of prijs-aan-boek (price-to-book) verhoudingen, enz. zo handel drijven.

Wij wensen hem veel succes toe. Hieronder volgt zijn eerste column.

Met vriendelijke groet,

Satilmis Ersintepe

Beter een aandeel in de hand, dan tien met lucht

De prijs van een aandeel komt tot stand door vraag en aanbod. Op basis van een fundamentele analyse kan de werkelijke waarde van een aandeel worden bepaald. Onrust op markten heerst wereldwijd, kwaliteit staat in deze tijden voorop.

Warren Buffet is een van de meest bekende beleggers die met een dergelijke methodiek, groot geworden is. Hij is de directeur van Berkshire Hathaway. Een beleggingsfonds dat aandelen van andere bedrijven bezit en hele bedrijven opkoopt. De manier waarop hij de bedrijven selecteert is de sleutel van zijn succes (resultaten Buffet).

Bedrijven die in aanmerking komen voor een value-analyse moeten in ieder geval aan de volgende criteria voldoen.

Het bedrijf:

  • moet een zeer gezonde balans hebben en mag geen verlies hebben gemaakt in de afgelopen 10 jaar.
  • moet producten maken of diensten verlenen, die makkelijk te begrijpen zijn en waar over 20 jaar nog steeds vraag naar is.
  • moet volledig transparant zijn.
  • mag niet vatbaar zijn voor overheidsmaatregelen.
  • mag geen risico lopen op productaansprakelijkheid.
  • moet sterk ondergewaardeerd zijn: koerswinstverhouding lager dan 8.
  • moet geleid worden door zeer capabele en betrokken managers, die een persoonlijk belang hebben bij groei van de onderneming op lange termijn.

Als je een bedrijf net zo goed kent als de directie zelf, je weet alles van het product en de markt waarin ze opereren en je mag tevens als grootaandeelhouder meepraten over het te voeren beleid, dan pas kun je iets zeggen over de mogelijke waarde(ontwikkeling) van het aandeel”.

Bij value beleggen worden aandelen van ondergewaardeerde bedrijven gekocht. Kortom, op de beurs wordt een aandeel laag geprijsd, terwijl de werkelijke waarde van dit aandeel hoger is.

Rendement Berkshire versus rendement S&P 500

Hoe bepaal je dat een aandeel “goedkoop” is?

Voor de bepaling wordt gekeken naar de intrinsieke waarde van een aandeel.

Een aantal termen:

Enterprise Value (EV): Een maatstaf om de waarde van de onderneming te bepalen (aantal aandelen maal koers plus schulden en verplichtingen minus de liquide middelen op balans).

Dit is het bedrag dat moet worden betaald wanneer de onderneming van de beurs wordt gehaald na aflossing van alle schulden en verplichtingen en/of de liquide middelen die vrij vallen.

EBIT: Earnigs Before Interest and Taxes. Dit is een maatstaf voor de operationele inkomsten (omzet minus kosten) voor aftrek van rente en belasting.

EBITA: Earnigs Before Interest, Taxes, Depreciation en Amortization. Een maatstaf voor de brutowinst voor aftrek van overheadkosten van een bedrijf. De verdiensten voor aftrek van rente, belastingen de afschrijving op activa en goodwill.

P/E: Earnings per Share: Dit is de koerswinst van een verhouding van een aandeel.

FCFY: Free Cash Flow Yield: Dit is de verhouding van vrij beschikbare kasstroom(geld beschikbaar voor aandeelhouders na aftrek van alle kosten en verplichtingen) en de koers van het aandeel.

Een aantal ratio’s vormen hiervoor een uitgangspunt:

Aankopen

–          8-9x EV/EBIT

–          5-6x EV/EBITD

–          9-12x P/E

–          8-10% FCF Yield

Verkopen

–          12-13x EV/EBIT

–          8-9x EV/EBITDA

–          14-16x P/E

–          5-6% FCFY

Voorbeeld berekening:

aandeel duur of goedkoop
aandeel duur of goedkoop

Met behulp van bovenstaande (rationele) methodiek wordt bepaald of een aandeel juist duur of goedkoop is ten opzichte van de beurskoers. Beleggers nemen al snel een emotionele beslissing. In tijden van euforie speelt hebzucht een rol en lijkt er geen risico te bestaan. Bij economische tegenwind slaat de paniek toe en worden aandelen al snel verkocht.

Tijdens de hamsterweken (1 plus 1 gratis) worden producten gekocht en ingeslagen, maar op de beurs wordt een aandeel juist verkocht wanneer het in de aanbieding is?!

Maurice Essers
Lunar Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *