Een acht jaar lange aaneengesloten stijging. Dat is waar we het over hebben als we praten over de periode 2009 tot heden. Hoewel het zeker geen zorgeloze periode was zijn de aandelenmarkten sinds de dip in 2008 gemiddeld grofweg 200% gestegen tot de huidige alltime highs.
Dat is op zichzelf niet gek, op langere termijn mogen aandelenbeurzen nog veel hogere records neerzetten. Maar daar horen ook gezonde correcties bij. Gezond, omdat zelfs ‘als’ de aandelenbeurzen 20% zouden corrigeren gelijk aan 2008, 2001, 1998 en 1987, de opgaande trend intact blijft en dat fundamenteel een prachtige instapkans zal bieden. Het is dus tijd om goed na te denken over hoe we slim -en zonder kleerscheuren- geld kunnen verdienen.
Sinds de crash in 2008 hebben passieve beleggers de verliezen weer goed gemaakt en meer, actieve beleggers tekenden rendement bij en beginnen met het opbouwen van bescherming. Ondergetekende hoort bij deze laatste scholing.
Moet je dan nog wel in aandelen beleggen? Jazeker, bedrijven draaien goed, het dividend is goed en de economie trekt aan. In de aandelenmarkt valt het geld te verdienen, maar niet omdat het alleen maar verder stijgt. Om in de komende jaren geld te verdienen met aandelen moet juist ook een flinke correctie zijn ingebakken in de beleggingsstrategie.
Beurscorrecties
Correcties op de aandelenbeurs vinden onverwacht-, in korte tijd- en meestal ietwat overdreven plaats, waarna de markten zich herstellen. Hoe langer de aandelenmarkten stijgen, hoe hoger de kans op zo’n correctie. En daar liggen kansen.
Zolang de aandelen stijgen en we het dividend á circa 2% ontvangen profiteren we vriendelijk mee. Ondertussen kopen we van het ontvangen dividend een bescherming waardoor we bij harde correcties niet volledig meezakken. Na een noemenswaardige correctie wordt de bescherming verkocht en genieten we weer volledig mee van herstel in de aandelenmarkten.
Logische strategie zou je denken, je wilt toch altijd geld verdienen en liever niet verliezen. Men noemt het ‘absolute return, beschermd beleggen, hedgen, actief risicomanagement, actief beleggen’ en dergelijke.
Toch zijn er met name ná een stijgende markt de grootste discussies over ‘waarom men zich nog zorgen moet maken’, over hoge waarderingen, risico’s, correcties en waarom je beter passief of actief moet beleggen. Waar staat u?
Roger Broekhuizen
Senior Vermogensbeheerder
Directeur Helliot Vermogensbeheer
Start met automatisch beleggen
Aandelen met bepaalde kenmerken – zoals een lage waardering - presteren vaak beter dan het beursgemiddelde. De patronen die hierachter schuil gaan, zijn al 200 jaar zichtbaar op allerlei financiële ma...
'Afdekking' was vroeger een manier om het risico van verkopen of kopen te verkleinen. Boeren die wachten tot hun oogst binnen is, zijn onzeker over de prijs.
Nu het coronavirus voorzichtig aan de terugtocht lijkt begonnen, is het misschien tijd om aan de beleggingsdag van morgen denken.
Gaat Pfizer waarmaken wat het belooft, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de financiële markten.