Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

In aandelen, maar wel beschermd!

Een acht jaar lange aaneengesloten stijging. Dat is waar we het over hebben als we praten over de periode 2009 tot heden. Hoewel het zeker geen zorgeloze periode was zijn de aandelenmarkten sinds de dip in 2008 gemiddeld grofweg 200% gestegen tot de huidige alltime highs.

Dat is op zichzelf niet gek, op langere termijn mogen aandelenbeurzen nog veel hogere records neerzetten. Maar daar horen ook gezonde correcties bij. Gezond, omdat zelfs ‘als’ de aandelenbeurzen 20% zouden corrigeren gelijk aan 2008, 2001, 1998 en 1987, de opgaande trend intact blijft en dat fundamenteel een prachtige instapkans zal bieden. Het is dus tijd om goed na te denken over hoe we slim -en zonder kleerscheuren- geld kunnen verdienen.

Sinds de crash in 2008 hebben passieve beleggers de verliezen weer goed gemaakt en meer, actieve beleggers tekenden rendement bij en beginnen met het opbouwen van bescherming. Ondergetekende hoort bij deze laatste scholing.

Moet je dan nog wel in aandelen beleggen? Jazeker, bedrijven draaien goed, het dividend is goed en de economie trekt aan. In de aandelenmarkt valt het geld te verdienen, maar niet omdat het alleen maar verder stijgt. Om in de komende jaren geld te verdienen met aandelen moet juist ook een flinke correctie zijn ingebakken in de beleggingsstrategie.

Beurscorrecties

Correcties op de aandelenbeurs vinden onverwacht-, in korte tijd- en meestal ietwat overdreven plaats, waarna de markten zich herstellen. Hoe langer de aandelenmarkten stijgen, hoe hoger de kans op zo’n correctie. En daar liggen kansen.

Zolang de aandelen stijgen en we het dividend á circa 2% ontvangen profiteren we vriendelijk mee. Ondertussen kopen we van het ontvangen dividend een bescherming waardoor we bij harde correcties niet volledig meezakken. Na een noemenswaardige correctie wordt de bescherming verkocht en genieten we weer volledig mee van herstel in de aandelenmarkten.

Logische strategie zou je denken, je wilt toch altijd geld verdienen en liever niet verliezen. Men noemt het ‘absolute return, beschermd beleggen, hedgen, actief risicomanagement, actief beleggen’ en dergelijke.

Toch zijn er met name ná een stijgende markt de grootste discussies over ‘waarom men zich nog zorgen moet maken’, over hoge waarderingen, risico’s, correcties en waarom je beter passief of actief moet beleggen. Waar staat u?

Roger Broekhuizen
Senior Vermogensbeheerder
Directeur Helliot Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *