Aandelen VS vlak in 2016

Amerikaanse aandelen zullen volgend jaar vlak eindigen. De gematigde groei van de economie van rond 2,2% zal de bedrijfswinsten licht opkrikken. Daar tegenover staat echter een verwachte serie van renteverhogingen door de Fed. Dat zegt aandelen strateeg David Kostin van zakenbank Goldman Sachs tegenover USA Today.

Aandelen in de toonaangevende beursgraadmeter worden verhandeld tegen 17,2 maal de verwachte winst van de komende vier kwartalen. De zogenaamde koerswinstverhouding zal volgens hem dalen als de Fed, het stelsel van centrale banken in de VS, de rente begint te verhogen. Kostin verwacht dat een eerste renteverhoging nog deze maand (met 0,25%) . Tegen eind 2016 zal de korte rente in de VS 1,25% hoger staan.  Een dalende koerswinstverhouding betekent dat beleggers voor elke dollar bedrijfswinst minder bereid zijn te betalen.

Amerikaanse aandelen zijn niet langer goedkoop. Volgens berekeningen van Kostin staan de waarderingen zelfs op het hoogste niveau in 40 jaar. Een typisch aandeel in de S&P 500 wordt verhandeld tegen meer dan 17 maal de verwachte winst van de komende vier kwartalen en dat is relatief duur. “Een typisch aandeel is te duur. Het betekent niet dat bepaalde aandelen niet kunnen stijgen maar sommige zullen dalen en netto kan de S&P vlak blijven”, aldus Kostin.

Een ander risico is de sterke dollar. Die beperkt de omzet en winst van Amerikaanse multinationals. Ook de presidentsverkiezingen in november en de geopolitieke spanningen in de wereld kunnen roet in het eten gooien.

Kostin raadt beleggers aan om te kijken naar financieel sterke bedrijven, ondernemingen met een hoge Amerikaanse omzet en te gaan voor groeiaandelen.

Link naar afbeelding: Thorsten Hartmann. https://www.flickr.com/photos/hier_gibt_es_nichts_zu_sehen_bitte_gehen_sie_weiter/8221367837/

1 gedachte over “Aandelen VS vlak in 2016”

  1. Heb daar toch een andere mening over. Technisch gezien zijn indexen met iets bezig wat niet fijn is voor de belegger…, dus ‘vlak’ kun je aandelen niet noemen voor het aankomende jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.