Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Voor Siemens wordt 2016 een jaar van groei

In de maand september van dit jaar verlaagde Goldman Sachs het advies op Siemens van Kopen naar Houden. Volgens de analisten van deze bank dreigde 2015 een slecht jaar te worden voor de multinational, omdat zaken in zowel Duitsland als in China niet naar wens marcheerden. De Duitsers hadden weliswaar voor de aandeelhouders een keurig programma voor inkoop van eigen aandelen, maar dat zou onvoldoende soelaas bieden als de winstcijfers zouden gaan tegenvallen. De analisten stelden tevens vast dat de acquisities uit 2014, die bedoeld waren het bedrijf een groei-impuls te geven, (nog) niet rendeerden.

De kritiek van Goldman sneed hout want nog in dezelfde maand liet de ceo van Siemens, Joe Kaeser, zich in een gesprek met analisten tamelijk somber uit over de vooruitzichten van zijn bedrijf. Volgens hem opereerden bedrijven als Siemens in een omgeving waar groei en vooruitzichten voor groei nagenoeg ontbraken. De enige manier om de winst en dus ook de winst per aandeel te laten stijgen was door het stelselmatig verlagen van de kosten. Het zou volgens de ceo echter veel inspanningen kosten om de doelstelling van een besparing ter waarde van € 1 miljard in 2017 te behalen. De beste manier om die doelstelling te bereiken was beter greep te krijgen op de kosten voor grote projecten die vaak duurder uitvielen dan begroot en het bedrijf zodoende op kosten joeg. In 2015 was dat een bedrag van € 200 miljoen.

Kaeser beklaagde zich bij die gelegenheid over de instelling van veel managers en medewerkers. Die waren er zich te weinig van bewust, dat de wereld voor bedrijven als Siemens dramatisch aan het veranderen was en dat die veranderingen een flexibele instelling noodzakelijk maakte. De waardeketens van vandaag kunnen er morgen geheel anders uitzien.

De ceo gaf ook nog zijn mening ten beste over China, een land dat van vitaal belang is voor de toekomst van Siemens. Kaeser gaf echter te kennen dat de relatie met dat land de komende jaren drastisch gaan veranderen. Het land wil volgens hem een aantal eindmarkten zelf domineren, zoals die voor gas- en stoomturbines maar ook die voor het spoor. Tegen 2025 moeten lokale bedrijven uit China die markten beheersen. Dat zou nog niet mogelijk zijn voor markten als Healthcare en Industrial Automation. Daar moeten de Chinezen in zijn ogen nog heel veel huiswerk doen.

Amper een maand later, bij de presentatie van de cijfers over het 4e kwartaal van het gebroken boekjaar 2015, bleken de analisten van Goldman Sachs toch te somber. De winst steeg met 9% tot een waarde van € 2,46 miljard. De omzet daalde echter met 4%. Onderliggend slaagde Siemens erin om de marges in vergelijking met 2014 te verbeteren van 10,9% naar 11,3%. Niet gecorrigeerd daalde de marge licht van 10,6%  naar 10,1%. Margeverbetering is nodig om de winstgevendheid van het bedrijf in de buurt van die van de grote concurrent General Electric te laten komen en om de andere grote concurrent, ABB, achter zich te laten. Misschien wel de prettigste verrassing was het herstel van de orderinstroom. Die had over heel 2015 een daling laten zien, maar groeide in laatste kwartaal met 6% naar een waarde van € 23,7 miljard.

Het herstel van de instroom kwam vooral op naam van de divisie Power en Gas die vooral goede zaken deed in Europa. Het management maakte voor aandeelhouders bekend dat er met ingang van 2016 een nieuw programma voor de terugkoop van eigen aandelen van start gaat. Het programma heeft een waarde van € 3 miljard en heeft een looptijd van drie jaar. Het is een vervolg op een inkoopprogramma met een waarde van € 4 miljard dat in 2015 is afgerond. De dividenduitkering stijgt met 6% naar € 3,50 per aandeel, maar de payout ratio gaat omlaag van 50% in 2014 naar 38% in 2015. Het rendement komt daarmee wel in de buurt van 4%.

Bij eerdere gelegenheden had Ceo Kaeser al laten weten dat 2015 voor hem een tussenjaar was, een jaar van transformatie. Siemens moest in 2015 operationeel klaar gestoomd worden voor de toekomst. In 2016 zou de groei moeten terugkeren. Volgens de topmanager zal Siemens in 2016 de daad bij het woord gaan voegen. Kaeser voorziet een groei van 5% van de omzet en een groei van de winst per aandeel van minimaal 14%. Veel zal afhangen van de ontwikkelingen in China. Daar hebben ze, zo is de redenering van de Duitsers, onder invloed van de economische teruggang te sterk ingeteerd op hun voorraden. Die moeten waarschijnlijk in de loop van 2016 weer aangevuld worden. Siemens verwacht dan ook een verder herstel van de orderinstroom. Het bedrijf verwacht overigens niet dat Europa veel zal bijdragen aan die orderinstroom. De Duitsers zijn niet enthousiast over het beeld dat Europa macro-economisch laat zien. Er is herstel maar het is bijna vederlicht. Het enige positieve is voor de Duitsers de zwakke euro. Hoewel omzet en winst zullen toenemen, zullen marges niet fundamenteel verbeteren ten opzichte van 2015 en uitkomen tussen 10% – 11%. Een belangrijke oorzaak voor die geringe verbetering is dat het bedrijf de Capex in 2016 met ongeveer € 1 miljard opschroeft. Zo stijgen de uitgaven voor R&D met € 300 miljoen. Daar tegenover staat dat Siemens verwacht in 2016 kosten te kunnen besparen tot een bedrag van € 500 miljoen. Juist kostenbesparingen moeten voor de kers op de taart zorgen bij de groei van de winst!

Er zijn echter wel enkele kanttekeningen te plaatsen bij de Outlook 2016 van Siemens. Het bedrijf leunt voor zijn resultaten zwaar op de divisie Energy, die meeweegt voor 40% in het resultaat. Het leven voor Siemens is moeilijk in deze sector. Zo heeft General Electric het Franse Alstom Energy overgenomen, waardoor de Amerikanen nu 60% van de markt voor gasturbines in handen hebben. Siemens dreigt daarmee in deze zo belangrijke sector in het defensief gedrukt te worden. Dat dreigt ook te gebeuren met Healthcare. De Chinese markt, de 2de markt voor Siemens na de VS, dreigt door prijsdruk en corruptieschandalen stil te vallen. Bovendien neemt de concurrentie van partijen als Philips en GE alleen meer toe. En alsof dat nog niet genoeg is treden nieuwe concurrenten toe als Samsung!

Prijsdruk in plaats van herstel van de groei kan wel eens het thema worden voor 2016. Dat noopt tot voorzichtigheid. Ondanks een aantrekkelijke koerswinstverhouding en een mooi dividendrendement manen we aandeelhouders tot voorzichtigheid en achten het aandeel niet koopwaardig. Wie het in portefeuille heeft kan het houden, juist vanwege het aantrekkelijke dividend en het programma terugkoop eigen aandelen. Dat programma zal de koers ondersteunen!

Figuur 1 Kerncijfers Siemens

Koers: € 92,09 dd 04 december 2015

Link naar afbeelding: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Siemens_M%C3%BCnchen_Martinstr.jpg

Gratis nieuwsbrief

ER Capital biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van ER Capital en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.