Tsunami-scenario AEX?

Vorige week ging ik in op een potentieel grote 5e golf, neerwaarts te verstaan. We zijn nu een week verder. Zijn er al contouren zichtbaar die duiden op een onbeduidende golf of potentiële tsunami? Of is een pessimistische invalshoek helemaal verkeerd?

Waarom die laatste zin? Omdat je altijd een open mind moet houden met betrekking tot een scenario. Hoeveel mensen houden koste wat koste niet vast aan iets, waarvan later blijkt dat een objectieve blik al lang waarschuwde voor een ‘ander’ scenario! Wij mensen willen altijd gelijk hebben en zijn vindingrijk genoeg argumenten te verzinnen die in ons voordeel zijn, een typische valkuil, die zich ook buiten de financiële wereld manifesteert

Rondje langs de grafieken

Welnu, een kort rondje langs wat grafieken levert het volgende op:

We zagen daags na de PI- datum van 30 juni een spike- achtige beweging omhoog, die mij verrastte en waardoor meteen de alarmbellen rinkelden met betrekking tot een ‘ander’ scenario. Daags erna, 2 juli werd duidelijk dat het loos alarm bleek. De optimisten konden hun champagne weer in de ijskast zetten.

De schade sindsdien is best fors, waarbij vooral het tempo waarin die schade werd opgelopen, als proloog van een tsunami kan worden gezien, ofwel, de zomer kan best wel eens erg heet worden.

Grafiek AEX: beurs naar 168

De vorige week genoemde relatieve sterkte van Randstad duidt op een relatief meevallend dalingsscenario, dat is waar, maar we mogen de ogen niet sluiten voor tegenvallende ontwikkelingen bij andere fondsen, die de AEX naar beneden trekken. Daarover straks meer.

Technische analyse van de AEX ( urengrafiek van de AEX- future) 3 juli 2009
Technische analyse van de AEX ( urengrafiek van de AEX- future) 3 juli 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Bovenstaande grafiek is namelijk een voorbeeld hoe groot die tsunami kan worden. Zuiver op objectieve gronden berekend komt daar wel een koersdoel uit van 168. Erg genoeg geeft de Gann- analyse ook een natuurlijk evenwicht aan tussen 161.63 en 165.98, gebaseerd op drie ritmes en daarmee significantie gevend.

Een dergelijke stand voor de AEX is theoretisch dus gewoon mogelijk. Ik voorzie ‘worst case’,  dat dit zich in 2009 nog manifesteert, waarbij september een cruciale rol als bodem kan spelen.

Samenvattend: Dit mag dus gewoon gebeuren. Of het gebeurt is natuurlijk nooit met zekerheid te zeggen. Naarmate de beweging vordert worden we wel steeds zekerder van onze zaak , maar daar is dus voortschrijdend inzicht voor nodig en dat kan alleen de tijd leren. Belangrijk is: Het risico is nu groot en het kan altijd meevallen. Althans, zo steek ik erin. Hoeveel wegen leiden er niet naar Rome?

Grafiek 10-jaars rente

Technische analyse van de 10-jaarsrente (future) op 30 minutenbasis op 3 juli 2009
Technische analyse van de 10-jaarsrente (future) op 30 minutenbasis op 3 juli 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Bovenstaande grafiek heb ik eerder gepubliceerd en behelst de 10-jaarsrente (bundfuture) U ziet dat het eerdergenoemde scenario zich perfect ontwikkelt op weg naar 123 en wie weet hoeveel verder als de tsunami zich in alle hevigheid aandient. Ook dit is een stappenproces waarbij de tijd zal leren of we in moeten grijpen in de long-positie.


De tip van de week

De tip van deze week is een trade in AKZO. De weekgrafiek maakt duidelijk dat als er een fonds is die rake klappen kan krijgen, AKZO hoge ogen gooit. Het fonds heeft aan zeer interessante voorwaarden voldaan om een duikvlucht te starten, die vermoedelijk al onderweg is. Als u dan ook nog bedenkt dat AKZO ondanks de vrije val van 2008, relatief als witte raaf fungeerde door ver BOVEN de maart 2003-bodem te blijven, dan lijkt me nu een aangewezen moment het voorbeeld van veel AEX- broertjes en zusjes maar eens te gaan volgen door die oude bodem maar eens op te gaan zoeken

Technische analyse van Akzo weekbasis op 3 juli 2009
Technische analyse van Akzo weekbasis op 3 juli 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Lopende posities

De tips van de vorige keer kunnen gewoon aangehouden worden:

Bund future long: Koersdoel 124, stoploss was 117, nu 120.20

AEX short: eerste koersdoel 250,stoploss was 272, nu 258.

Arcelor Mittal short: koersdoel 21, stoploss was 26.50, nu 24.20

Ondergetekende heeft een positie in Akzo en in een renteproduct. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden. Klik hier

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
c.devries@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.