Ik gaf vorige week aan dat u zich niet gek moest laten maken. Dat werd echter danig op de proef gesteld en nog steeds is het topvormingsproces niet zonneklaar afgerond.
We mochten nog wat hoger koersen afgelopen week, wat ook gebeurde. Vandaag wist de AEX met een hoogtepunt van 291.84 wel akelig dichtbij de 292,49 te komen. Wat mij betreft is dit een marge zonder betekenis en is het koersdoel gehaald.
Hiermee is mijn belofte van een AEX van 291 dit jaar ingelost. Het traject ernaar toe had ik me anders voorgesteld, maar goed, er zijn nu eenmaal veel wegen die allemaal naar Rome leiden.
Laten we de kernvraag van vorige week nog eens tegen het licht houden. Hebben we te maken met topvorming (1) en kunnen we iets zeggen over de significantie daarvan (2)
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
Ad 1)
Laten we eerst de positieve zaken noemen zoals de relatieve sterkte van Randstad. Die is nog altijd behoorlijk bullish, zij het dat de golftelling zoals ik die aanhoud, op haar laatste benen loopt of zelfs is afgerond. Dan zal minimaal een correctie volgen die gemakkelijk 5 euro van Randstad af kan schieten. Dat zou zo’n 18% daling zijn uitgaande van de huidige koers.
En nu komt het probleem. Stel je voor dat de AEX dan ook 18% inlevert. Dan is één ding wel duidelijk, de AEX- steun van 260 is geen knip voor de neus waard.
Wellicht is dit een wat te kort door de bocht genomen conclusie, maar er is meer….
De dollar
Terwijl de algemene opinie is dat de dollar naar 0 moet staan alle neuzen dus dezelfde kant op. Vanaf maart 2009 daalt de dollar (stijgt de euro) wat (toevallig?) ook samenvalt met de stijging van de aandelenmarkten.
Maar hieronder een grafiek (euro t.o.v. dollar) die duidelijke signalen van topvorming laat zien van de euro, ofwel de daling van de dollar komt (voorlopig) ten einde. Betekent dit nu ook dat de aandelenmarkten stoppen met stijgen? Het spel (dalende dollar, stijgende aandelen) heeft goed gewerkt vanaf maart, dus waarom andersom ook niet?
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
Sentiment:
Sentiment is per definitie subjectief van aard, zij het dat er interessante contra-indicaties uit de media te verkrijgen zijn zoals krantenkoppen, aandacht in journaal, covers op magazines etc. Het punt is, zoals altijd: Herkent u het? Er zijn echter ook objectieve maatstaven en die vind ik belangrijker, want ‘meten is weten’.
Ik wil er vandaag een tweetal met u delen. In de VS zijn ze dol op metertjes als het om sentiment gaat en dus gaat het hier om sentiment uit de VS.
Call/putratio…overspannen bullish:
Deze verhouding geeft met een cijfer aan (1 is calls en puts in evenwicht) of er sprake is van bullish gerichte acties of niet. Er was gisteren sprake van een verhouding van 1.96, ondanks de lichte terugval. Vertaald betekent het dat de beleggers er massaal van overtuigd waren (bij 1.99 is iedereen bullish) dat ze die dip moesten kopen. Ze krijgen vandaag gelijk, dat is waar, maar voor hoelang?
Daily sentiment index…Angstig hoog:
Deze index meet het gedrag van futuretraders op de S&P 500. En nu komt het: er werd gisteren een nivo van 88% opgetekend, wat een absurd hoog percentage van bullishness is. Want…weet u wanneer dit hoge percentage voor het laatst voorkwam? Op het hoogtepunt van oktober 2007!!!!!
Ad 2 en Conclusie )
Het lijkt er dus op dat paniek…aankopen worden gedaan wat uit oogpunt van contra-indicatie betekent dat we gewaarschuwd zijn voor…..een belangrijker top dan we nu nog vermoeden.
De top is vandaag waarschijnlijk gezet. Het koersdoel voor de AEX is gehaald. De daling zal naar verwachting zeer spoedig starten.
Posities:
Lopend: Short AEX, stoploss 300, koersdoel 260
Nieuw: Short euro, stoploss 1.51, koersdoel 1,38, 1,29, 1,25
Ondergetekende heeft een shortpositie in de AEX. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?
Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden. Klik hier
Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
c.devries@dekritischebelegger.nl
Voor meer informatie over de auteur: http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp
Start met Automatisch Beleggen
De herstelbewegingen in de meeste indices zagen we in de afgelopen weken steeds verder versteilen waardoor er sprake is van een blow-off beweging.
Door de hoge inflatie en de voortdurende coronacrisis verwacht 64% van de beleggers dat 2022 een volatiel beursjaar gaat worden.
Volgens een wereldwijd onderzoek zijn de verwachte rendementen sterk gestegen in de nasleep van de coronapandemie.
Tussen 2012 en 2020 beleggingsjaren waren “volgens het boekje”. De coronacrisis maakte alles anders.
Pingback: Zomerse waarden | De Kritische Belegger
Hi Cees is er nou niemand die van te voren kan zeggen morgen gaat de beurs omhoog of omlaag ?
er zitten zo veel experts op het internet maar het lijkt wel of niemand er echt verstand van heeft
tenminste in mijn ogen.
Groet
Rob
Rob…. de beurskoersen niet wordt beheerst en bepaalt of voorspelt door technisch analisten en vermogensbeheerders.
Zoek de Meesters van de beursen aandelenkoersen… niet de slachtoffers om een antwoord te vinden op deze vraag. De meesters van de beurs doen wat ze willen omdat Liegen- Manipulatie en Fraude hun gereedschap is .
Daar werken zij mee en dat bepaalt of je meester ben of slachtoffer.
De Meesters: Goldmans Sachs, Hedge Funds, Banken , Fed , Bis, ECB en Rockefeller en zijn OWG- Bilderberg en Co.
Liegen- Manipulatie en Fraude zijn met geen enkel technische analyse te vatten daarom werken ze niet.
Pingback: Dollar en sentiment verraden AEX » Reacties op columns » De Kritische Belegger-forum