Zomerse waarden

De aandelenmarkten bereiken zeer zomerse waarden en het lijkt wel of de problemen volledig achter ons zijn gelaten. De stijging op onze beurzen vanaf het eerste kwartaal zijn spectaculair te noemen.

De technische analisten (red. Cees de Vries is negatief en voorziet een correctie voor de AEX naar 260 punten) zijn inmiddels ook allen zeer positief geworden en geloven in een aandelenmarkt die aan de vooravond staat van nog hogere waarden. Zo kan de AEX wel naar 330 en wellicht nog hoger.

Onbestaanbare rally

Voor mij is het kijken naar fundamentele analyse altijd leidend geweest. Je moet altijd alert zijn als aandelenmarkten zo snel stijgen als nu het geval is. De resultaten van veel bedrijven vallen beleggers mee, dat moet gezegd, maar het referentiekader was wel erg naar beneden bijgesteld. De banken hebben het afgelopen kwartaal ongelofelijk verdiend aan de angst van beleggers door slechte leningen op lage niveaus in te kopen en nu de risicobereidheid is toegenomen ze weer met spectaculaire winsten door te stoten. Maar ik heb echt ongeloof bij de ontwikkelingen van het aandeel Randstad. En wat doet de koers die schiet omhoog van 18 naar 28 euro. De cijfers waren ronduit slecht en herstel van de resultaten en opleving van de markt voor tijdelijk personeel werd door de directie nog niet gezien. Het lijkt mij dat deze rally onbestaanbaar is, want het fundament lijkt wel zeer broos te zijn.

Ongeloof ook bij analisten

Veel fundamentele analisten geloven helemaal niets van de huidige rally in de aandelenmarkt. De echte klappen moeten nog komen, de economie wordt slechts door de overheid overeind gehouden en daar is de bodem in zicht. Ik heb sterk de indruk dat veel nieuwsfeiten positief wordt gemanipuleerd en dat er aan negatieve zaken geen aandacht wordt besteed.

Waakzaamheid is geboden

Het lijkt mij zeer raadzaam om deze rally met de nodige scepsis te volgen en in ieder geval te gebruiken om van een aantal posities in de aandelenportefeuille afscheid te nemen. Het is verstandig om het aandelenbelang van de totale portefeuille met 25% terug te brengen en af te wachten hoe het op korte termijn verder gaat. Hou de cash achter de hand om als zich onverhoopt een verder herstel van de markten zich openbaard, toch in te stappen in veelbelovende sectoren.

Machiel Noordam van Noordam VermogensRegie is onafhankelijk vermogensbeheerder

www.noordamvermogensregie.nl

2 gedachten over “Zomerse waarden”

  1. Wat ik maar niet snap is dat telkens voorbij wordt gegaan aan de duikeling van de koersen, soms wel met 90%! Is er iemand die kan aantonen dat deze koersdaling terecht is geweest? Mij lijkt deze daling overtrokken te zijn geweest en zijn de stijgingen van afgelopen maanden juist een correctie op de overtrokken daling. TomTom stond vrijdag nog ‘maar’ op 50% van koers 1 juli 2008. Heijmans op 9%!

  2. Pingback: Zomerse waarden » Reacties op columns » De Kritische Belegger-forum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.